Persik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Jump to navigation Jump to search

Persik (Prunus persica) ya iku sawiji wit kang sifaté ngganti godhongé nalika usum tartemtu kang asliné saka tlatah Cina sisih kulon lor antarané Tarim Basin lan pèrèng loré Pagunungan Kunlun, ana kana wit iku mau sepisané dijinakaké lan ditanduri kanthi sengaja.[1] Wit iki awoh sawiji woh-wohan kang bisa dipangan lan banyuné akèh kang diarani persik utawa ing cara basa liya nectarine.

Karanan tartemtu persica ngrujuk marang pambudidayané kang akèh ing nagara Persia, nalika iku disebaraké emnyang Éuropah. Wit iki kalebu génusé Prunus kang nyakup wit-witan kaya cherry, apricot, almond lan plum, ing kulawarga mawar-mawaran utawa rosaceae. Persik iku kagolong karo almond ing subgenus Amygdalus, béda karo subgenus-subgenus liyané amarga the kulit isiné kang legak-legok.

Persik lan nectarine iku pada spèsièsé, sanajan kanggep woh-wohan kang béda kanthi komersil. Béda karo persik, wing uwité ciri khasé ketok ing kulit wohé kang ana rambut alusé, nectarines iku dhuwé ciri khasé ing ora anané trikoma-trikoma ing kulit whohé (intiné wohé ora pati wulunen); panlitèn gènetis nunjukaké nectarines iku ana amarga anané gèn alel kang rèsesif, kamangka persik ana saka alèl kang dominan kanggo kulité wulunen.[2]

Rujukan[besut | besut sumber]

  1. ^ Faust, M.; Timon, B. L. (2010). "Origin and Dissemination of Peach". Horticultural Reviews. k. 331. ISBN 978-0-470-65058-5. doi:10.1002/9780470650585.ch10. 
  2. ^ Oregon State University: peaches and nectarines