Sambar

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sambar
Pumpkin sambar.JPG
JinisStew or chowder
Panggonan asalIndia
Tlatah utawa prajaSouth India, Sri Lanka
Woworan pokokTamarind broth, lentils, vegetables
Buku masakan: Sambar  Médhia: Sambar

Sambar ( IPA : sʌmbʌʀ, ISO 15919 : Sambar), uga ditulis sambaar, yaiku olah-olahan kacang abang lan jejanganan digodhog utawa didang, dimasak karo dal lan duduh asem. Iki kawentar ing masakan India Kidul lan Sri Lanka .

Sajarah[besut | besut sumber]

Miturut sejarawan panganan KT Achaya, sebutan sambar paling wiwitan ing literatur bisa tanggal nganti abad kaping 17. [1]

Olahan sambar

Sambar diciptakaké dening Tamil Rajas, ing patengahan 1700 taun . Sawetara Sumber uga ujar yen sajian iki asalé saka Maharashtra, nanging ora dibuktekaké dening Ahli Sejarah Pariwara Nanging, kasunyatané manawa sambhar kasebut dijenengi sawise Ch.Sambhaji Maharaj ing abad kaping-17 ing panggonan sing diarani Thanjavur ing TN.

Nyepakaké[besut | besut sumber]

Sambar digawé nganggo siji utawa luwih janganan iki:

Sambar karo gegenep

Sambar asring ngemot bubuk sambar, campuran rempah-rempah sing digawé saka lentil panggang, lombok abang garing, wiji kelabat, wiji ketumbar lan kadang asafoetida lan godhong kari . Variasi wilayah kalebu jinten, mrica ireng, klapa parut, kayu legi, utawa rempah-rempah liyané.

Kapustakan[besut | besut sumber]

  1. G. J. V. Prasad (2017). "Idli, Dosai, Sambar, Coffee: Consuming Tamil Identity". In Shweta Rao Garg; Deepti Gupta (eds.). The English Paradigm in India: Essays in Language, Literature and Culture. Springer Singapore. pp. 98–99. ISBN 978-981-10-5332-0.