Bendi

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Bendi
Buah dewasa dan buah muda bendi
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
divisio: Magnoliophyta
kelas: Magnoliopsida
ordo: Malvales
kulawarga: Malvaceae
Genus: Abelmoschus
Species: A. esculentus
Jeneng binomial
Abelmoschus esculentus
(L.) Moench

Bendi (Abelmoschus esculentus Moench, (Basa Inggris: lady's fingers utawi Basa Inggris: gumbo) inggih punika salah satunggaling jinis tanduran kangge wiji tertutup ingkang kalebet saking suku Malvaceae ingkang asalipun saking dhaérah kawasan Ethiopia. Kala rumiyin, tanduran punika klebet ing genus Hibiscus, ananging sak punika sampun klebet genus Abelmoschus ingkang kathah dipunpanggihaken ing dhaérah tropis. Tanduran bendi inggih kalebet tanduran ingkang saged nyehataken badan amargi tanduran punika ngewrat kandhungan gizi ingkang inggil kados ta fiber, vitamin C, lan folate. Tanduran bendi ugi misuwur gahdah antioxidant ingkang inggil. Bendi ugi dados sumber kalsium saha potassium ingkang sae. [1] Agengipun tanduran bendi punika sak ageng lombok ijo ingkang ageng- ageng, dene ing sak kiteripun nglekuk - nglekuk, wonten wulunipun ingkang alus lan wernanipun ijem. Menawi tanduran punika dipunkethok - kethok badhe ketingal wiji- wijinipun ingkang alit- alit. Lan menawi dipun mangsak badhe medal lendir saking lebetipun. Raosipun eco, renyih, teksturipun kados terong. Janganan punika padatanipun saged dipunolah dados kari, balado, campuran salad utawi dados tumis.

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

Tanduran bendi inggih kalebet spesies taunan, lan saged tuwuh ngantos dhuwuripun 2 meter. Spesies jinis punika inggih kados jinis kapas, kakao, lan kembang sepatu. Ron bendi ambanipun kirang langkung 10 - 20 cm, lan diameter kembangipun kirang langkung 4 - 8 cm, kanthi kelopak kembangipun ingkang werna pethak radi jene wonten gangsal, lan asring winten bentol- bentol abrit utawi ungu ingkang mapan wonten ing dhasaring kelopak kembang. Wohipun inggih kados kapsul ingkang dawanipun saged ngantos 18 cm, lan ngewrat kathah wiji.[2] Abelmoschus esculentus asring dipunrembakakaken wonten ing sedaya dhaerah ingkang gadhah iklim tropis kanthi suhu ingkang anget, kanthi woh- wohanipun gadhah serat utawi polong- polangan ingkang bunder- bunder, lan wijinipun pethak wernanipun. Tanduran punika saged gesang ing pundi kemawon papan, kalebet ing siti ingkang benter kados ta ing lemah lempung lan ugi lemah ingkang lembab, ananging jinising siti saged paring pangaribawa dhateng polong- polongan ingkang dados wosing tanduran bendi punika. Kangge mbudidaya wenih tanduran bendi punika, langkung rumiyin wenihipun dipunkum rumiyin sak dalu ngantos lebetipun 1- 2 cm. Masa perkecambahan dangunipun udakawis 6 dinten (dados wiji teles) ngantos tigang minggu. Bibit tanduran bendi punika mbetahaken toya ingkang cekap. Polong saking tanduran bendi punika bandhe cepet sanget wonten serat lan kayu, lan menawi badhe dipun dhahar kedah dipunpanen ing wekdal sak peken sasampunipun bendi dipunparingi serbuk. Woh bendi dipunpanen saderengipun mateng lan saged dipundhahar kados ta janganan ing padatanipun.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Duvauchelle, Joshua (26 May 2011). "Okra Nutrition Information". LiveStrong.com. http://www.livestrong.com/article/371351-okra-nutrition-information/. Retrieved 27 January 2013.
  2. ^ Julia Devlin and Peter Yee. Trade Logistics in Developing Countries: The Case of the Middle East and North Africa. p. 445
  3. ^ "Growing okra". Department of Primary Industries and Fisheries, Queensland. 19 September 2007. http://www2.dpi.qld.gov.au/horticulture/5197.html. Retrieved 27 JAnuary 2013.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bendi&oldid=836387"