Abjad Fonètik Internasional

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Disambig variants icon.svg
Tabel IPA (Inggris)

Alfabet Fonetis Internasional (Inggris: International Phonetic Alphabet) iku siji sistem notasi fonetis, ya iku kumpulan saka tandha kanggo nulis lan njelasaké sadhéngah basa manungsa. Notasi iki dikembangaké lan dirancang déning Perhimpunan Fonetis International lan minangka sistem Notasi Fonetis sing tuwa dhéwé lan paling amba dipigunakaké.

Pamétaan simbul kanthi swara[besut | besut sumber]

Lambang lambang saka IPA migunakaké lambang saka Alfabet Latin lan Alfabet Yunani, sapérangan ing antarané diowahi sethithik. Saben simbul ngacu marang siji swara spesifik sing mbédakaké siji tembung sajeroning sawiji basa karo tembung liyané. Alfabet Fonetis Internasional nyakup sadhéngah basa, lan iki njalari pamétaan saka siji lambang marang siji swara ora mèmper banget karo pamétaan swara ing basa liya sing sajeroning kosa-abjadé duwé lambang sing padha sajeroning IPA.

Karakter mligi saka IPA njupuk papan ing UNICODE wiwit saka U+0250 nganti U+02AF

Vokal[besut | besut sumber]

Aksara ing sisih kiwa yakuwi aksara ora bulat lan aksara ing sisih tengen wujud aksara bulat.

Vokal
Ngarep Mèh
ngarep
Madya Mèh
mburi
Mburi
Katutup
Blank vowel trapezoid.svg
i • y
ɨ • ʉ
ɯ • u
ɪ • ʏ
 • ʊ
e • ø
ɘ • ɵ
ɤ • o
ɛ • œ
ɜ • ɞ
ʌ • ɔ
a • ɶ
ɑ • ɒ
Mèh katutup
1/2 katutup
Tengah
1/2 kabuka
Mèh kabuka
Kabuka

Konsonan tekanan paru-paru[besut | besut sumber]

Yèn ana loro, konsonan sing ing kiwa ora muni lan sing ing sisih tengen muni, kothak sing diwernai klawu dinyatakaké mustahil kangggo diucapna déning manungsa.

Wyanjana Kebuk
lambé ilat ngajeng ilat wuri oyod ilat
dwilambé dentalambé denta ronggi. pasc
ronggi.
ronggi
lid.
tarbel. lang. langbel. tekak. hulker. katnap. celsu.
sengau m ɱ n ɳ ɲ ŋ ɴ
letup p b * * t d ʈ ɖ c ɟ k g q ɢ ʡ ʔ
desis ɸ β f v θ ð s z ʃ ʒ ɕ ʑ ʂ ʐ ç ʝ x ɣ χ ʁ ħ ʕ ʜ ʢ h ɦ
hampir. β̞ ʋ ɹ ɻ j ɰ
getar. ʙ r ʀ *
kepak. Wyanjana kepakan bibir gigi ɾ ɽ
dessi. ɬ ɮ * * *
hamsi. l ɭ ʎ ʟ
kepsi. ɺ *
Cathetan: * nandhani durung ana IPA sing resmi

Konsonan non paru-paru[besut | besut sumber]

Ing ngisor konsonan sing diciptakaké tanpa migunakaké obahan paru-paru.

Konsonan non paru-paru
dwibib. gigi. ronggi. pasc
ronggi.
lang. langbel. tekak.
Konsonan decak  ʘ ǀ ǁ ǃ ǂ
Konsonan letup-balik  ɓ ɗ ʄ ɠ ʛ
Konsonan sembur 

Lambang liya[besut | besut sumber]

ʍ Konsonan hampiran langit-langit belakang terbibirkan tak bersuara
w Konsonan hampiran langit-langit belakang terbibirkan bersuara
ɥ Konsonan hampiran langit-langit tengah terbibirkan
ɧ gabungan antara ʃ lanx

Konsonan Gesek utawa artikulasi gandha bisa diwakilaké nganggo loro simbul sing digabung nganggo "tie bar" utawa ligatura ing ngisor iki:

ligatur tie bar
ʣ d͡z
ʤ d͡ʒ
 – k͡p
ʦ t͡s
ʧ t͡ʃ