Puto bumbóng

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Puto bumbóng
9466Pampanga Tilapia Festival Guagua 36.jpgPutobumbongjf.JPG
Jeneng liyanéPuto bombong
AjanganDessert
Panggonan asalPhilippines
Hawa ajanganRoom temperature, hot
Woworan pokokPirurutong glutinous rice, white glutinous rice, muscovado, grated coconut, butter/margarine, sesame seeds
Variasiputo
Panganan sairibkue putu, putu bambu, puttu
Buku masakan: Puto bumbóng  Médhia: Puto bumbóng

Puto bumbóng minangka salah sawijining jinis olahan arupa jajan sega ungu Filipina sing dikukus ing tabung pring . Adol tradhisional didol nalika musim Natal . Yaiku jinis puto (kue beras kukus).

Katrangan[besut | besut sumber]

Puto bumbóng bakul bungkus nasi ing tabung pring kanggo dikukus

Puto bumbóng digawe saka macem - macem pusaka unik saka pulut sing diarani pirurutong (uga diarani tapol ing basa Visayan ) sing wungu jero nganti wernane meh ireng. [1] Pirurutong dicampur karo rasio ketan putih sing luwih gedhe ( malagkit utawa malagkit sungsong ing basa Tagalog ; pilit ing Visayan). [2] Sega putih biasa uga bisa digunakake tinimbang malagkit, kanggo menehi konsistensi sajian kurang kenyal. [3] Ing Filipina, puto bumbong biasane dilayani ing pakumpulan natal bebarengan karo Bibingka.

Gandum pari ditutupi ing banyu (banyu uyah tradisional) lan diidini sewengi. Iki menehi aftertaste fermentasi sing rada asam. Campuran kasebut banjur dikuras lan dikemas kanthi kuat ing tabung pring lan dikukus. Sisih saka tabung pring biasane dilumuri minyak klapa, nanging ing versi modern, butter utawa margarine umume digunakake. Pari kasebut biasane dimasak minangka biji-bijian, nanging sawetara versi ngethok beras sadurunge utawa sawise direndhem. [4] [3] [5] [6]

Kue beras bentuke silindris sing diasilake banjur disajikake ing godhong gedhang, diiris nganggo mentega utawa margarine luwih akeh, lan disiram karo gula muscovado (utawa mung gula coklat / gula putih utawa tanpa wiji wijen ) lan parutan klapa . [2] [7]

Puto bumbóng lan bibingka, rong panganan umume dipangan nalika musim Natal ing Filipina

Olahan sing padha[besut | besut sumber]

Ing Indonesia, Malaysia, lan negara-negara Asia Tenggara liyane, panganan sing padha uga diarani kue putu ing basa Indonesia utawa putu bambu ing basa Melayu . Biasane warnane ijo amarga nggunakake godhong pandan kanggo bumbu. [8]

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Puto Bumbong". The Freeman. 53 (152): 18. 16 December 2017.
  2. a b Angelita M. del Mundo (1995). "Emerging Versions of Some Traditional Philippine Rice Food Products". In Harlan Walker (ed.). Disappearing Foods: Studies in Food and Dishes at Risk. Proceedings of the Oxford Symposium on Food and Cookery 1994. Prospect Books. p. 64. ISBN 9780907325628. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "delmundo" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  3. a b "Puto Bumbong a la Marketman". Market Manila. Dibukak ing 5 December 2018. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "mm" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  4. "Puto Bumbong". Gastro Obscura. Atlas Obscura. Dibukak ing 5 December 2018.
  5. Amy Besa & Romy Dorotan (2014). Memories of Philippine Kitchens. Abrams. ISBN 9781613128084.
  6. "How to Make Puto Bumbong (steamed glutinous rice)". Business Diary Philippines. 11 August 2017. Dibukak ing 5 December 2018.
  7. "Puto Bumbong". Filipino Chow. 2017-12-23. Dibukak ing 5 December 2018.
  8. Anggara Mahendra (13 June 2013). "'Kue Putu' Steamed Green Cake". Baily Daily. Diarsip saka sing asli ing 15 June 2015. Dibukak ing 12 June 2015.