Pulo Biak

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Pulo Biak
ID Biak.PNG
Geografi
Lokasi Papua Indonésia
Koordinat 1°0′0″S 136°0′0″E / 1.00000°L 136.00000°W / 1.00000; 136.00000
Negara
Indonésia

Biak ya iku pulo cilik kang dumunung ing Teluk Cendrawasih jerak ing sebrang Lor pesisir Provinsi Papua, Indonesia. Posisi Biak dumunung ing Kulon-Wetan segara Papua Nugini. Biak iku kagolong pulo kang paling gedhe serta nduwèni atol lan terumbu karang. Ing jaman biyèn, Pulo Biak kalebu wewengkon kakuwasan Kasultanan Tidore sing mbagi dadi 9 distrik (uli siwa). Nalika Perang Donya II, lapangan terbang strategis duwèké Pasukan Imperial Jepang dumunung ing pulo iki minangka pangkalan komando Perang Pasifik. Tentara Amérika Sarékat banjur ngrebut lan nguasani pulo iku lan ing tanggal 29 Mei 1944, pertempuran antar-tank kedadéan ing Biak. Biak dadi wewengkon Indonésia saka tangan Walanda, bebarengan karo m;ebuné Irian Jaya (Papua), ing taun 1960-an. Sacara administratif, Pulo Biak kapengkar dadi 2 kabupatèn ya iku Kabupatèn Supiori, lan bagean Wetan ing tlatah Kabupatèn Biak Numfor.

Demografi[besut | besut sumber]

Padunung Biak mayoritas saka ètnik Melanesian lan nganut agama Kristen. Basa resmi sing dipigunakaké ya iku basa Indonésia lan basa dhaérah ya iku basa Biak. Basa liya kayadéné basa Walanda lan Basa Inggris uga dianggo mung winates.

Iklim[besut | besut sumber]

Biak, Indonésia
Climate chart (panjlasan)
J F M A M J J A S O N D
 
 
250
 
29
25
 
 
240
 
28
25
 
 
250
 
29
25
 
 
200
 
29
25
 
 
250
 
29
25
 
 
230
 
29
25
 
 
250
 
28
25
 
 
240
 
29
25
 
 
220
 
29
25
 
 
180
 
29
25
 
 
190
 
30
25
 
 
230
 
29
25
Suhu rata-rata max. lan min. jroning °C
presipitasi total jroning mm

Biak kalebu dhaérah iklim alas tropis kanthi suhu sing rata jroning sataun. Rata-rata suhu tahunan ya iku 27 drajad celsius. Rata-rata curah udan 2850 mm saben taun. Wulan sing paling garing ya iku sasi Oktober lan November, kanthi rata-rata curah udan sethithik sangisoré 200 mm saben sasi.

Transportasi[besut | besut sumber]

Ing Biak ana papan anggegana kanggo pamaburan ya iku papan anggegana Papan anggegana Frans Kaisiepo, sing nglayani pamaburan saka lan meyang kutha-kutha wigati ing Indonésia.

Deleng uga[besut | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Pulo_Biak&oldid=991518"