Perang Pasifik

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Perang Pasifik
Bagéan saka Perang Donya II
Pesawat Amérika Sarékat terbang diatas kapal perang Jepang, Mikuma, yang terbakar.
Pesawat Amérika Sarékat mabur ing sadhuwuring kapal perang Jepang, Mikuma, sing kobong.
Tanggal 7 Juli 1937 - 9 September 1945
Papan Asia, Samudra Pasifik, kpuloan lan nagara-nagara sabengé.
Asil Kamenangan Sekutu
Casus belli Panyebaran kakuwasan Jepang
Pihak sing kalibat
Flag of the National Revolutionary Army Republik Cina
Flag of the United States (1912-1959).svg Amérika Sarékat (1941)
Flag of the United Kingdom.svg Karajan Manunggal (1941)
22x20px Ostrali (1941)
Flag of the Netherlands.svg Netherlands (1941)
Flag of New Zealand.svg Selandia Baru (1941)
Canadian Red Ensign (1957-1965).svg Kanada (1941)
Flag of the Soviet Union.svg Uni Soviet (1945)
Flag of Japan.svg Kekaisaran Jepang
Komandhan
Flag of the National Revolutionary Army Chiang Kai-shek
Flag of the United States (1912-1959).svg Franklin D. Roosevelt
Flag of the United Kingdom.svg Winston Churchill
Flag of the Soviet Union.svg Josef Stalin (1945)
Flag of Japan.svg Hideki Tojo
Flag of Japan.svg Isoroku Yamamoto

Perang Pasifik, sing dikenal ing Jepang kanthi jeneng Perang Asia Timur Raya (大東亜戦争) lan ing Tiongkok minangka Perang Perlawanan Terhadap Agresi Jepang) (kang-Ri zhanzheng), kadadéan ing Samudra Pasifik, pulo-puloné, lan ing Asia. Konflik iki kadadéan antara taun 1937 lan 1945, nanging prastawa-prastawa sing luwih wigati kadadéan sawisé 7 Dhésèmber 1941, nalika Jepang nyerang Amérika Sarékat sarta wewengkon-wewengkon sing dikuwasani Britania Raya lan akèh nagara liyané.

Perang iki diwiwiti luwh dhisik saka Perang Donya II ya iku ing tanggal 8 Juli 1937 déning sawijining insiden sing disebut Insiden Kreteg Marco Polo Prastawa kasebut ngobaraké paprangan antara Tiongkok karo Jepang.Konflik antara Jepang lan Tiongkok lan sawetara prastawa lan serangané sing wigati uga dadi péranganing perang kasebut. Perang iki kadadéan antara Jepang lan pihak Sekutu (kalebu Tiongkok, Amérika Sarékat, Britania Raya, Filipina, Australia, Walanda lan Niu Selan). Uni Soviet kasil ngalahaké Jepang ing taun 1939, lan tetep netral nganti 1945, nalika mainaké peranan wigati ing pihak Sekutu ing mangsa-mangsa pungkasan perang.

Thailand, sawisé dijajah ing taun 1941, dipeksa gabung karo pihak Jepang. Jerman Nazi lan Italia uga sekuthu Jepang, lan angkatan laut-é ngayahi operasi ing Samudra Pasifik lan Hindia antara taun 1940 lan 1945.

Antara taun 1942 lan 1945, ana papat wewengkon otorita Sekutu sing perang nglawan Jepang: Tiongkok, wewengkon Samudra Pasifik, Asia Kidul-wétan lan wewengkon Pasifik Kidul-kulon.

Perang Pasifik rampung ing tanggal 15 Agustus 1945 lan prejanjèn nyerahé Jepang ditanpakasmani déning wakil saka sekuthu ya iku Jendral Douglas McArthur lan Jepang diwakili déning Mamoru Shigemitsu ing sadhuwuring kapal USS Missouri

Akibat Perang Pasifik[besut | besut sumber]

Sawetara akibat saka Perang sing kadadéan antara taun 1937 nganti 1945 iki:

  • Kekalahan agawé Jepang kélangan wewengkon jajahan kaya déné Manchuria, Koréa, Asia Kidul-wétan lan laladan mandat ing kapuloan Pasifik sing diwènèhaké ing pungkasan Perang Donya I.
  • Sawetara nagara sing sadurungé dijajah déning nagara-nagara Éropah kasil mardika kaya Indonésia.
  • Kaisar Jepang kélangan status minangka déwa. Amérika Sarékat minangka pamenang perang ing Pasifik ora kepéngin ngadhili Hirohito, kaisar Jepang wektu semana. Amérika Sarékat mbutuhaké laladan penyangga (buffer) kanggo nahan arus prabawa kuminisme amarga Rusia wis tekan kawasan wétan Asia.
  • Jepang ora diidinaké duwé angkatan perang, kajaba wadyabala béla dhiri.