Pacar banyu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Pacar Banyu)
Pacar Banyu
Impatiens balsamina0.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Dhivisi: Magnoliophyta
Klas: Magnoliopsida
Ordho: Ericales
Famili: Balsaminaceae
Génus: Impatiens
Spésies: I. balsamina
Jeneng binomial
Impatiens balsamina

Pacar Banyu utawa Impatiens balsamina L ya iku tanduran kang asalé saka Asia Kidul lan Asia Kidul-wétan. Pacar banyu kalebu kulawarga Balsaminaceae. Tanduran iki wiwit dikenalaké ing Amérika ing abad 19. Tanduran iki kalebu tanduran taunan utawa rong taunan lan duweni kembang kang awarna putih, abang, biru terong, lan jambon. Wujud kembangé arep kaya kembang anggrèk kang isih cilik. Dhuwuré tanduran iki bisa nganti tekan 1 meter kanthi gagangé kang kandel lan godhongé kang bergerigi ing pinggiré. Jeneng dhaérah pacar banyu ya iku kimhong (Jakarta), pacar cai (Sunda), pacar foya (Bali).[1]

Oyod pacar banyu nduwèni kandhungan kimia cyanidin mono-glycoside. Kembangé nduwèni kandhungan anthocyanins, cyanidin, delphinidin, pelargonidin, malvidin, lan quercetin. Pacar banyu rasané pait lan asipat anget. Pacar banyu bisa kanggo nglancaraké sirkulasi getih, antiradhang, ngilangi rasa lara, kanggo ngobati rematik, oyodé bisa kanggo peluruh nalika haid. Déné kembangé bisa kanggo rematik sendhi abuh amarga kathuthuk, peluruh haid, lan radhang kulit. Nanging kanggo ibu-ibu kang lagi ngandhut ora éntuk ngkonsumsi pacar banyu amarga bisa mbebayani janin.[2]

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ Wijayakusuma, Hembing. 2006. Resep Alami dari Pakar Herbal Atasi Asam Urat dan Rematik ala Hembing. Jakarta: Puspa Swara. ISBN 979-24-4807-1
  2. ^ Huxley, A., ed. 1992. New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan. ISBN 0-333-47494-5