OPEC

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Gendéra OPEC
Markas OPEC ing Wina.

Organisasi Nagara-nagara Pangèkspor Lenga Bumi (basa Inggris: Organization of the Petroleum Exporting Countries/OPEC; iku organisasi sing tujuané négosiasikaké masalah-masalah ngenani prodhuksi, rega lan hak konsèsi lenga bumi karo perusahaan-perusahaan lenga.

OPEC diyasa tanggal 14 September 1960 ing Bagdad, Irak. Nalika iku anggotané mung limang nagara. Wiwit taun 1965 markasé mapan ing Wina, Austria.

Anggota[besut | besut sumber]

Afrika[besut | besut sumber]

Asia[besut | besut sumber]

  • Arab Saudi Arab Saudi (nagara pangadeg, September 1960)
  • Iran Iran (nagara pangadeg, September 1960)
  • Irak Irak (nagara pangadeg, September 1960)
  • Kuwait Kuwait (nagara pangadeg, September 1960)
  • Qatar Qatar (Dhésèmber 1961)
  • Uni Emirat Arab Uni Emirat Arab (November 1967)

Amérika Kidul[besut | besut sumber]

  • Ékuadhor Ekuador (1973-1993, bali dadi anggota wiwit taun 2007)
  • Venezuela Venezuela (nagara pangadeg, September 1960)

Anggota sing metu[besut | besut sumber]

  • Gabon Gabon (kaanggotaan penuh saka 1975-1995)
  • Indonésia Indonésia (anggota wiwit Dhésèmber 1962-Mèi 2008)

Pada Mèi 2008, Indonesia mengumumkan bahwa mereka telah mengajukan surat untuk keluar dari OPEC pada akir 2008 mengingat Indonesia kini telah menjadi importir lenga (sejak 2003) atau net importer dan tidak mampu memenuhi kuota produksi yang telah ditetapkan.

Mungel dadi anggota[besut | besut sumber]

  • Syria Suriah, Sudan Sudan, lan Bolivia Bolivia (katelu nagara iki wis diundang déning OPEC supaya nggabung)
  • Brazil Brazil (Pégin mélu nggabung sawisé tinemu cadhangan lenga sing gedhé ing Atlantik)

Pranala njaba[besut | besut sumber]