Menyang kontèn

Nafsiah Mboi

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa

Dr. Andi Nafsiah Walinono Mboi, Sp. A., M.P.H. (lair 14 Juli 1940) minangka Menteri Kesehatan Indonésia ing Kabinet Indonésia Bersatu II . Dheweke ngganteni Endang Rahayu Sedyaningsih sing seda amarga kanker ing 2 Mei 2012.[1][2]

Riwayat[besut | besut sumber]

Karir[besut | besut sumber]

Nafsiah minangka dokter anak sing nampa gelar Master of Public Health (MPH) saka Institute of Tropical Medicine, Antwerpen, Belgia ing taun 1990 lan dadi paneliti kanggo Program Takemi babagan kesehatan internasional ing Universitas Harvard, Cambridge, AS ing taun 1990-1991.

Garwane Gubernur NTT (1978–1988)[besut | besut sumber]

Pakaryane Nafsiah ing bidang kesehatan diwiwiti ing taun 1978, nalika dheweke kerja bareng karo bojone, Dr. Aloysius Benedictus Mboi, M.P.H., sing nalika iku dadi Gubernur Nusa Tenggara Timur kanggo ngunggahake taraf kesehatan lan kesejahteraan masyarakat NTT. NTT wektu iku minangka provinsi kang kurang maju ing Indonesia.

Pakaryan ing bidang pelayanan pamaréntahan ndadékaké pasangan kasebut nampa Penghargaan Ramon Magsaysay ing taun 1986. Saliya kuwi uga penghargaan nasional Dinas Sosial Satyalancana ing taun 1989. Dheweke dikenal aktif ing bidang hak asasi manungsa lan dadi ketua Komite PBB babagan Hak Anak. Ing sektor pamaréntahan, dhèwèké dadi anggota MPR Indonésia taun 1982-1987. Wiwit taun 2006, Nafsiah njabat dadi Sekretaris Eksekutif Komisi AIDS Nasional (KPA) lan wakil ketua Komisi Nasional (Komnas) Perempuan.[3]

Alumnus jurusan spesialis anak Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia iki dikenal nduweni kawiagaten sing dhuwur ing babagan advokasi HIV/AIDS. Nafsiah melu miwiti laire Komitmen Sentani ing taun 2004, sing dadi tonggak prasetya pemerintah pusat lan daerah kanggo ngatasi AIDS.[4]

Menteri Kesehatan (2012–2014)[besut | besut sumber]

Ing tanggal 13 Juni 2012, Nafsiah diangkat dadi Menteri Kesehatan dening Presiden Susilo Bambang Yudhoyono sawise menteri sadurunge, Endang Rahayu Sedyaningsih, seda tanggal 2 Mei 2012 amarga kanker paru-paru. Kanthi pengangkatan Nafsiah dadi Menteri Kesehatan sing anyar, kementerian iki kasil diisi dening menteri wanita ping telu terus-terusan, yaiku Siti Fadilah Supari lan Endang Rahayu Sedyaningsih. Wanita telu iki kabeh dokter, Siti spesialis jantung, Endang dokter spesialis kesehatan masyarakat lan Nafsiah spesialis anak. Nafsiah dhewe wis kaping pirang-pirang dadi calon Menteri Kesehatan, nanging lagi dadi menteri pas dheweke wis tuwa.[5] Data saka Kementerian Kesehatan uga nyathet yen Nafsiah minangka Menteri Kesehatan kanthi umur paling tuwa sing tau njabat, yaiku 71 taun.[6]

Pribadi[besut | besut sumber]

Nafsiah Mboi iku putri mbarep saka Andi Walinono lan Rahmatiah Sonda Daeng Badji. Tunggale Nafsiah anak 5 sedulur. Bapake Nafsiah iku hakim sing wis tau tugas ing Makassar, Surabaya, Jayapura lan Jakarta sarta dadi tokoh masyarakat lan intelektual ing Sulawesi Selatan. Nafsiah duwe sedulur jenenge Prof. Dr. Andi Hasan Walinono (almarhum), Direktur Jenderal lan Sekjen Departemen Pendidikan lan Kebudayaan ing taun 1980-an, sarta Erna Witoelar, aktivis lingkungan sing uga mantan <a href="https://id.wikipedia.org/wiki/Daftar_Menteri_Pekerjaan_Umum_Indonesia" rel="mw:ExtLink" title="Daftar Menteri Pekerjaan Umum Indonesia" class="cx-link" data-linkid="188">Menteri Permukiman lan Pengembangan Wilayah</a> ing Kabinet Persatuan Nasional nalika jaman Presiden Abdurrahman Wahid.[5][7]

Bojone, Dr. Aloysius Benedictus Mboi, M.P.H. utawa kerep diarani Ben Mboi njabat dadi Gubernur Nusa Tenggara Timur (NTT) periode 1978-1988. Kekarone ketemu ing kampus FK UI. Ben iku kakak angkatane Nafsiah. Ben lulus taun 1961 lan tau melu Benny Moerdani nalika operasi Trikora ing Papua Kulon taun 1962. Banjur, sawise Nafsiah lulus ing taun 1964, dheweke nikah lan duwe anak 3.[5]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. "SBY Percayakan Nafsiah Mboi jadi Menkes". Diarsip saka sing asli ing 2016-06-11. Dibukak ing 2012-06-13. {{cite web}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  2. Magdalene.co (2020). Her Story:Perempuan Nusantara di Tepi Sejarah. Jakarta: PT Elex Media Komputindo. kc. 70.
  3. "Jelang Pelantikan, Nafsiah Dapat Dukungan". Diarsip saka sing asli ing 2013-12-03. Dibukak ing 2012-06-13. {{cite web}}: Unknown parameter |dead-url= ignored (|url-status= suggested) (pitulung)
  4. Media, Kompas Cyber (2012-06-13). "Mengenal Sosok Menkes Nafsiah Mboi". KOMPAS.com (ing basa Indonesia). Dibukak ing 2024-05-04.
  5. a b c Profil Nafsiah Mboi di DetikHealth[pranala mati permanèn] Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "Detik" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  6. Nafsiah Mboi Menteri Kesehatan Tertua (Solopos)[pranala mati permanèn]
  7. Jadi Kandidat Sejak 2004, Nafsiah Mboi Akhirnya Jadi Menkes