Leonardus Benjamin Moerdani

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Leonardus Benjamin Moerdani
Leonardus Benyamin Moerdani.jpg
Mantri Partahanan Republik Indonesia 18
Linggih
19 Maret 1983 – 23 Maret 1988
PrésidhènSoeharto
Kang sadurungéS. Poniman
Kang sawiséEdi Sudrajat
Rerincèn dhiri
Lair(1932-10-02)Oktober 2, 1932
Nèderlan Cepu, Blora, Jawa Tengah, Hindia Nèderlan
PatiAgustus 29, 2004(2004-08-29) (umur 71)
Indonésia Jakarta, Indonésia
AgamaKatolik

Jenderal (Purnawirawan) Leonardus Benjamin Moerdani, utawa misuwur kanthi jeneng "Benny" (lair ing Cepu, Kabupatèn Blora, Jawa Tengah tanggal 2 Oktober 1932-tilar donya tanggal 29 Agustus 2004) iku siji tokoh militèr lan tokoh intelijen Indonésia kang pinunjul. Akèh kang duwé panemu yèn Benny Moerdani iku wongé "dingin", "tertutup" lan "angkuh". Nanging ing sajeroning ati sakbeneré panjenengané iku wong kang anget, pedulèn, lan nggatèkaké wong-wong saubengé. Sawijining prajurit kang "loyal" marang ndhuwurané nanging uga "loyal" marang anak buahé. Pak Benny dhuwur banget rasa setiakawané mligi marang kang lemah. Pak Benny pancèn sosok bala profesional, sajeroning sikap lan tindak tanduk nunjukaké yèn pengabdian kanggo nagara lan bangsa iku ora ana wisé. [1]

Ringkasan Perjalanan Karir[besut | besut sumber]

Lulus saka Sekolah Dasar nalika umur 13 taun, mèlu nggabung sajeroning Tentara Pelajar Resimen B ing Sala. Sawisé tamat SMP terus mlebu SMAN Margoyudan, Sala

  • 1951 Pendidikan Perwira Cadangan ing Pusat Pendidikan Perwira Angkatan Darat (P3AD) Bandung
  • 1952 Sekolah Pelatih Infantri (SPI)
  • 1954 Latihan Komando
  • 1956 Komandan Kompi A RPKAD
  • 1958 Operasi Tegas Penumpasan PRRI ing Medan
  • 1958 Operasi 17 Agustus penumpasan PRRI ing Padang
  • 1958 Penumpasan Permesta ing Manado
  • 1960 Pendidikan Militer ing Fort Benning lan Fort Bragg USA:
    • Infantry Officer Advance Course, Fort Benning, Georgia
    • Intelligence Course lan Underwater Demolition Team ing US Navy Little Creek, Virginia
    • Airborne Course, Fort Knox, Kentucky
    • Special Forces Training, Fort Bragg, North Carolina
  • 1962 Operasi Naga Pembebasan Irian Barat
  • 1964 Operasi Dwikora
  • 1965 Perwira Staf Umum II Kostrad
  • 1965 Asisten I Kopur II Kostrad
    • Kepala Kantor Penghubung ing Kuala Lumpur
    • Minister Councellor KBRI Kuala Lumpur
  • 1970 Konsul Jenderal RI ing Seoul, Korsel
  • 1970 Pendidikan US Industrial College (Program Extension)
  • 1973 Kuasa Usaha RI ing Seoul, Korsel
  • 1974 Komandan Satgas Intel Kopkamtib
  • 1974 Asisten Intelijen Hankam
  • 1977 Ka Pusintelstrat, Asisten Intelijen Dephankam ngrangkep Asisten Intelijen Kopkamtib lan Wakil Kepala BAKIN
  • 1981 Operasi ngringkus pembajak pesawat Woyla
  • 1983-1988 Panglima ABRI ngrangkep Pangkopkamtib
  • 1988-1993 Menhankam [2]

Prestasi Liyané[besut | besut sumber]

  • 1977-1992 Mimpin upaya "recovery" dhuwit korupsi Pertamina
  • 1991 Ngadegaké Sekolah Menengah Atas Taruna Nusantara ing Magelang, kerjasama karo Perguruan Taman Siswa

Uga delengen[besut | besut sumber]

Sumber[besut | besut sumber]

  1. Benny:Tragedi Seorang Loyalis, Julius Pour, Kata Hasta Pustaka, 2007 ISBN 978-979-1056-10-6
  2. Menegakkan Persatuan dan Kesatuan Bangsa: Pandangan dan Ucapan Jenderal TNI (PURN) L.B. Moerdani 1988-1991, Yayasan Kejuangan Panglima Besar Soedirman, 1991. ISBN 979-8313-01-1
  3. Upholding the Unity and Unitary of the Nation: Vision and Views of General of the Army (Ret) L.B. Moerdani 1988-1991, Yayasan Kejuangan Panglima Besar Soedirman, 1991 ISBN 979-8313-01-1

Pranala njaba[besut | besut sumber]


Didhisiki déning:
S Poniman
{{{jabatan}}}
1988-1993
Diganti déning:
Edi Sudrajat
Didhisiki déning:
Andi M Yusuf
{{{jabatan}}}
1983-1988
Diganti déning:
Try Soetrisno