Kombu

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kombu
Kombu.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Protista
Dhivisi: Heterokontophyta
Klas: Phaeophyceae
Ordho: Laminariales
Famili: Laminariaceae
Génus: Saccharina
Spésies: S. japonica

Kombu (昆布?) utawi konbu inggih punika ganggang segara (rumput laut) padatanipun saking spesiès Laminaria japonica ingkang dipunkonsumsi déning tiyang ing nagara-nagara Asia Wétan kados Tiongkok, Koréa lan Jepang [1]. Wonten ing Basa Koréa kawéntar kanthi nama dashima utawi haidai (Tionghoa: 海带; Pinyin: Hǎidài). Ing Jepang, kombu dipun-ginakaken wonten ing masakan Jepang minangka bahan dhasar kaldu ingkang dipunwastani dashi, dipunmasak kaliyan janganan lan daging, utawi dipundamel dedhaharan olahan minangka lawuh. Dashi kombu punika kaldu bening ingkang dipunpendhet saking kombu. Kombu dipunsukakaken ing panci ingkang wonten toyanipun, lajeng dipunmasak dumugi umub, kombu dipunangkat, pungkasan toya asil saking godhogan punika sampun siyap dipun-ginakaken [2]. Kombu ingkang taksih mentah dipunsadé kanthi wujud garing mawi ukuran ingkang béda-béda gumantung regi lan kabetahan. Kombu garing paling saé ingkang dipun-ginakaken wonten ing restoran wonten ingkang dipunsadé kanthi wujud lembaran ingkang dawanipun kirang langkung 1 m dumugi 2 m.

Dhaharan olahan[besut | besut sumber]

Wonten ing kutha Sakai, (Prefektur Osaka) ingkang kawentar minangka pusat pengrajin barang landhep, lumah kombu dipunserut nanging sadèrèngipun dipun-kom ing campuran gula lan cuka. Produk pungkasan serutan tipis kombu kanthi warni putih radi krem dipunwastani oboro kombu ingkang raosipun radi asin lan legi. Oboro Kombu kaginakaken minangka penyedap manéka jinis masakan Jepang ingkang wujud sup bening, dipunsebar ing nginggilipun udon, utawi minangka bungkus onigiri lan baterazushi. Serutan pérangan ireng kombu ingkang kathah kénging campuran gula lan cuka dipunwastani kuroi oboro. Serutan ign pérangan jero kombu ingkang namung sakedhik kénging cuka lan asring dipunanggep minangka pérangan ingkang paling écho dipusebat futo shiro oboro. Pérangan utami kombu ingkang sampun boten dipunserut malih punika dipusebat shiroita kombu lan dipun-ginakaken ing oshizushi.

Permèn kombu

Kombu ugi dipunproses dados manéka dedhaharan olahan kanggé kancanioun sekul utawi bahan kanggé isi onigiri.

  • Shio kombu
Kombu mawi raos asem-asin ingkang dipuntugel persegi empat, padatanipun dipundhahar kaliyan ngunjuk teh ijo.
  • Kombu tsukudani
Kombu ingkang dipunmasak kaliyan gula, kecap asin, utawi manéka jinis bahan sanèsipun kados jamur shiitake, jamur matsutake, lan iwak teri.
  • Nishin (ayu) no kombu maki (ulam hering utawi ulam ayu ingkang dipunbungkus kombu lan dipunolah kanthi cara tsukudani)
  • Permen kombu
  • Kombu mentah dipunpdhahar minangka sashimi ing Hokkaido
  • Su kombu

Spesies[besut | besut sumber]

(Nama Jepang lajeng nama binomial)

  • Karafuto kombu L. saccharina ngandhut manitol saéngga wonten raso legi.
  • Ma-kombu Saccharina Japonica
  • Mitsuishi-kombu utawi dashi-kombu L. angustata ingkang kaginakaken kanggé damel dashi
  • Naga-kombu L. longissima
  • Rishiri-kombu Saccharina ochotensis ingkang kaginakaken kanggé damel kaldu sup.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. Kombu, (dipunakses tanggal 14 Fèbruari 2013)
  2. Rumput laut yang bergizi, (dipunakses tanggal 14 Fèbruari 2013)

Davidson, Alan. Oxford Companion to Food (1999), "Kombu", p. 435 ISBN 0-19-211579-0