Onigiri

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Onigiri

Onigiri (おにぎり, 御握り?) (basa Indonésia: nasi kepal, basa Jawa:sega kepel) ya iku panganan saka Jepang arupa sega kang dikepel-kepel nalika isih anget, digawé wujud segi tiga, bunder, utawa kaya karung beras. Panganan iki uga misuwur kanthi jeneng Omusubi, miturut kabare, iku sesebutan kang dianggo para wanodya ing pura kaisar kanggo nyebut onigiri. Onigiri dipangan nganggo tangan (muluk), ora nganggo sumpit.

Ing Indonésia, onigiri bisa ditemoni ing pérangan panganan Jepang ing toko swalayan lan ing restoran kang dodol panganan Jepang. Ing Tiongkok, Onigiri diarani fàntuán(飯糰)

Cara minangka sega[besut | besut sumber]

Sega kanggo onigiri prayogane beras kang ngandhut kanji dhuwur kaya beras jinis Japonica, nanging ing nagara-nagara Asia Tenggara kang padatan dipangan ya iku beras jinis Indica. Sega saka beras Japonica, yèn diadang luwih gampang ngraket dadi gampang digawé onigiri.

Sadurungé nggawé onigiri, tangan kudu ditelesi dhisik nganggo banyu mateng supaya segane ora nemplek ing tangan. Sawisé iku banjur diwènèhi uyah supaya nemplek ing tangan.

Onigiri kang paling prasaja padatan isiné daging iwak salmon panggang utawa Umeboshi kang ana ing satengahing sega. Saliyané iku, onigiri uga ana kang dipanggang sawisé diwènèhi kecap asin utawa miso.

Ing Jepang, onigiri minangka bekal mangan awan nalika piknik utawa dipangan ing ndalan. Sega ing Bento (kothak mangan awan kas Jepang) padatan wujudé onigiri. Sanajan akèh wong Jepang kang tuku onigiri gawéan pabrik kang didol ing toko swalayan, onigiri minangka panganan gawéan dhéwé kang digawé ing omah kang cara nggawéne diwarisake turun tumurun.

Pranala njaba[besut | besut sumber]