Kemladéan

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Aksara Latin
     
Infobox spesiesKemladéan
Dendrophthoe pentandra
"+arya+" Dendrophthoe pentandra - benalu tumbuhan - ꦧꦼꦤꦭꦸ ꦠꦸꦮꦸꦲꦤ꧀ pilang kramat 2019 4.jpg
Dendrophthoe pentandra ꦲꦶꦁ ꦠꦸꦮꦸꦲꦤ꧀ ꦥꦼꦊꦩ꧀
Takson
UpadivisiSpermatophytina ·
-angiosperms ·
-mesangiosperms ·
-eudicots ·
-core eudicots ·
OrdoSantalales ·
KulawargaLoranthaceae ·
TribusLorantheae ·
UpatribusDendrophthoinae ·
GenusDendrophthoe ·
SpesiesDendrophthoe pentandra
Masalah skrip: Fungsi "linkWithParentLabel" ora ana.
Tata nama Pertal
Basionim Pertal Loranthus pentandrus Pertal
Modifica les dades a Wikidata

Kemladéan, benalu cengkéh[lower-alpha 1] atawa pasilan (Dendrophthoe pentandra) (Jawa: ꦏꦼꦩ꧀ꦭꦢꦺꦪꦤ꧀, Indonésia: pasilan cengkih) yaiku spesies tuwuhan parasit sing kalebu ing genus Dendrophthoe. [1] Tanduran iki minangka tanduran parasit / penyusup ing cacao, cengkeh, mangga, woh bintang, cananga, duku, soursop, Kepel, makutha para dewa, lan tèh lan spesies wit liya.[2] [3] Kemladéan duwe akeh aktifitas biologis kayata antioksidan, antikanker, antidiabetik lan hipertensi. [4]

Ing Indonesia dhewe ana macem-macem jinis parasit, kalebu Dendrophthoe pentandra (L.) Miq. lan Scurrula atropurpurea (BI. ). Nalika sapisanan, rong jinis tanduran liar angel dibedakake, utamane ing bentuk simplisia sing ora ana maneh utuh. [5] [6] Tuwuhan iki minangka jinis parasit sing paling akeh nyerang tanduran ing Indonesia. [7]

Katrangan[besut | besut sumber]

D. pentandra minangka spesies parasit sing kagolong saka suku Loranthaceae. D. pentandra ditemokake ing wilayah hutan hujan utawa ing hutan terbuka, ing perkebunan, ing taman kutha, lan ing sekitar omah. Semalat dumadi liwat manuk sing dipangan winih. Kemampuan parasit iki ora mung nyerang jinis tanduran host tartamtu nanging bisa ngemot macem-macem jinis tanduran host, apa ing bentuk shrubs utawa wit, sawetara taun. D. pentandra bisa urip ing macem-macem jinis tanduran lan distribusi ekologis. [8]

Mangfaat[besut | besut sumber]

Kemladéan digunakake sacara tradisional ing Indonesia minangka tanduran obat, yaiku salah sawijining anti-kanker. Kanker minangka penyakit degeneratif sing disebabake dening radikal bebas sing berlebihan ing awak ing endi antioksidan bisa nyuda resiko penyakit degeneratif. Benalu dilaporake ngemot senyawa flavonoid sing dikenal nduwe kegiatan antioksidan . Potensial iki kudu ditliti supaya panggunaane bisa dikembangake. Uji kegiatan antioksidan kanthi nggunakake metode "DPPH bebas radikal scavenger" lan keracunan kanthi nggunakake metode BSLT (Brine Shrimp Lethality Test) sing ditindakake ing ekstraksi banyu lan etanol saka parasit (Dendropthoe pentandra (L.) Miq.) Sing tuwuh ing macem-macem sarwa dumadi ( mango, belang), ylang, duku, soursop, kepel, mahkota dewa, lan teh ). Asil tes kegiatan antioksidan nuduhake yen ekstran etanol lan banyu parasit ing kabeh host duwe kegiatan antioksidan (nilai-nilai IC50 antara 6,4 - 51.8 µg / mL). [3]

Galeri[besut | besut sumber]

Cathetan[besut | besut sumber]

  1. Sembiring, Helmina Br; Lenny, Sovia; Marpaung, Lamek (2016-12-12). "AKTIVITAS ANTIOKSIDAN SENYAWA FLAVONOIDA DARI DAUN BENALU KAKAO (Dendrophthoe pentandra (L.) Miq.)". Chimica et Natura Acta (ing basa Indonesia) 4 (3): 117–122. ISSN 2541-2574. doi:10.24198/cna.v4.n3.10920. 
  2. "Kimia Portal". Aktivitas Antioksidan dan Toksisitas Ekstrak Air dan Etanol Daun Benalu ( Dendrophthoe pentandra L. Miq) yang Tumbuh pada Berbagai Inang. Dijupuk 2019-11-14. 
  3. a b Bintang, Maria; Safithri, Mega; Fitrilia, Tiana (2015). "repository.ipb.ac.id". Ekstrak Daun Benalu Cengkeh (Dendrophthoe Pentandra (L.) Miq) Sebagai Agen Antioksidan Dan Antidiabetes Secara In Vitro. (Bogor Agricultural University (IPB)). 
  4. Sunaryo, Sunaryo (2008). "Bidang Botani, Puslit Biologi – LIPI, Cibinong Jl. Raya Jakarta-Bogor km 46, Cibinong 16911". Pemarasitan Benalu Dendrophthoe pentandra (L.) Miq. pada Tanaman Koleksi Kebun Raya Cibodas, Jawa Barat. 
  5. Katrin, Katrin; Jurusan Farmasi FMIPA UI. "PEMERIKSAAN FARMAKOGNOSTIK DENDROPHTHOE PENTANDRA (L.) MIQ DAN SCURRULA ATROPURPUREA (Bl.) DANS". kink.onesearch.id. Dijupuk 2019-11-14. 
  6. "IPI PEMERIKSAAN FARMAKOGNOSTIK DENDROPHTHOE PENTANDRA (L.) MIQ DAN SCURRULA ATROPURPUREA (Bl.) DANS : View Article". portalgaruda.fti.unissula.ac.id. Dijupuk 2019-11-14. 
  7. Sunaryo, Sunaryo (2008). "Bidang Botani, Puslit Biologi – LIPI, Cibinong Jl. Raya Jakarta-Bogor km 46, Cibinong 16911". Pemarasitan Benalu Dendrophthoe pentandra (L.) Miq. pada Tanaman Koleksi Kebun Raya Cibodas, Jawa Barat. 
  8. Sunaryo, Sunaryo (2008). "Bidang Botani, Puslit Biologi – LIPI, Cibinong Jl. Raya Jakarta-Bogor km 46, Cibinong 16911". Pemarasitan Benalu Dendrophthoe pentandra (L.) Miq. pada Tanaman Koleksi Kebun Raya Cibodas, Jawa Barat. 
  1. diarani benalu cengkeh amarga tanduran iki katon kaya cengkéh