Karajan ing jaman India kuna

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
"Péta karajan-karajan kuna ing India ing mangsa kisah epik"

Cithakan:HistoryOfSouthAsia Artikel iki nampilaké klasifikasi karajan ing jaman India kuna sing disebutaké jroning susastra Hindhu, kayata Weda, Mahabharata, Ramayana, lan Purana. Kapan karajan-karajan kasebut madeg, ora diweruhi kanthi cetha lan isih dadi pasulayan, saéngga ora dicantumaké ing kéné. Artikel iki mung madhedhasar klasifikasiné. Karajan-karajan kasebut kasebar ing saindwnging dharatan India lan madeg mandhiri.

Klasifikasi karajan[sunting | besut sumber]

Karajan utama Wangsa Paurawa[sunting | besut sumber]

Wangsa Paurawa arupa katurunan para Raja sing kagabung jroning Dinasti Bulan utawa Wangsa Chandra. Leluhur dinasti iki ya iku Puru, putra Yayati, buyut saka Pururawa Aila, raja pisanan Dinasti Bulan/Dinasti Chandra.

Karajan Kuru Karajan Panchala Karajan Watsa

Karajan utama Wangsa Ikshwaku[sunting | besut sumber]

Wangsa Ikshwaku utawa Wangsa Surya (Dinasti Surya) arupa katurunan Raja Ikshwaku, putra Manu.

Karajan Kosala Karajan Kasi Karajan Wideha Karajan Dakshina Kosala Karajan Malla

Karajan Wangsa Yadawa[sunting | besut sumber]

Karajan Wangsa Yadawa utawa Dinasti Yadu diprintah déning katurunan Yadu, raka saka Puru.

Karajan Surasena Karajan Dwaraka Karajan Anarta Karajan Saurashtra Karajan Heheya
Karajan Nishadha Karajan Gurjara Karajan Karusha Karajan Chedi Karajan Dasarna
Karajan Kunti Karajan Awanti Karajan Malawa

Karajan Matsya[sunting | besut sumber]

Karajan Matsya

Karajan ing wewengkon kulon[sunting | besut sumber]

Karajan Trigarta Karajan Salwa Karajan Madra Karajan Sindhu Karajan Sauwira
Karajan Siwi Karajan Kekeya Karajan Gandhara Karajan Youdheya Karajan Pahlawa

Karajan ing wewengkon lor-kulon[sunting | besut sumber]

Karajan Bahlika Karajan Parama Kamboja Karajan Uttara Madra Karajan Uttara Kuru
Karajan Yawana Karajan Khasa Karajan Saka

Karajan ing wewengkon lor[sunting | besut sumber]

Karajan Kasmira Karajan Kamboja Karajan Darada Karajan Parada Karajan Parasika
Karajan Tushara Karajan Huna Karajan Hara Huna Karajan Rishika Karajan China
Karajan Parama China

Karajan ing wewengkon wétan[sunting | besut sumber]

Karajan Magadha Karajan Kikata Karajan Anga Karajan Pragjyotisha Karajan Sonita
Karajan Lauhitya Karajan Pundra Karajan Suhma Karajan Wanga Karajan Odra
Karajan Utkala

Karajan ing jajaran Windhya Kidul[sunting | besut sumber]

Karajan Widarbha Karajan Anupa Karajan Surparaka Karajan Nasikya
Karajan Konkana Karajan Asmaka Karajan Danda Karajan Kalinga

Karajan ing pucuk kidul[sunting | besut sumber]

Karajan Telinga Karajan Andhra Karajan Kiskindha Karajan Gomanta Karajan Karnata
Karajan Dravida Karajan Kanchi Karajan Chola Karajan Pandya Karajan Mahisha
Karajan Tulu Karajan Mushika Karajan Satyaputra Karajan Kerala Karajan Sinhala
Karajan Alengka

Karajan ing lembah Kali Saraswati[sunting | besut sumber]

Karajan Saraswata Karajan Abhira Karajan Sudra Karajan Nishada

Karajan ing wewengkon Himalaya[sunting | besut sumber]

Karajan ing wewengkon pagunungan Himalaya jroning dhaptar ing ngisor iki arupa karajan sing kapencil lan angèl ditekani déning wong sing manggon ing karajan lembah kali-kali suci. Miturut sastra Hindhu, padunung ing tlatah iki arang interaksi karo donya njaba. Manéka suku bangsa sing eksotis lan makhluk legendaris manggon ing kana.

Karajan Kimpurusha Karajan Pisacha Karajan Naga Karajan Kinnara Karajan Yaksha
Karajan Gandharwa Karajan Kirata Karajan Himalaya Karajan Parwata Karajan Nepa

Karajan liya[sunting | besut sumber]

Karajan Jaffna

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Rujukan[sunting | besut sumber]

Pranala njaba[sunting | besut sumber]


 
Wiracarita Mahābhārata
Para Pandawa Lima

Daftar Kitab: | Adiparwa | Sabhaparwa | Wanaparwa | Wirataparwa | Udyogaparwa | Bhismaparwa | Dronaparwa | Karnaparwa | Salyaparwa | Sauptikaparwa | Striparwa | Santiparwa | Anusasanaparwa | Aswamedikaparwa | Asramawasikaparwa | Mosalaparwa | Prasthanikaparwa | Swargarohanaparwa |
Paraga wigati: Pandhawa | Korawa |
Artikel kagandhèng: Astadasaparwa | Bhagawad Gita | Bharatayuddha |