KG Media

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Kompas Gramedia Group
Swasta
Indhustrikonglomerat
Diyasa17 Agustus 1963
Sing yasaP.K. Ojong
Jakob Oetama
Kantor gedhéJalan Palmerah Selatan 22-26, Jakarta
Wong kunci
Lilik Oetama (Ketua lan CEO)
WijilMedia
Properti
Penyelenggara acara
tisu
Yayasan
Anak kumpeni
Sana jaringankompasgramedia.com

Kompas Gramedia iku sawijining konglomerat Indonésia. Wis fokus ing sawetara bisnis, utamane media massa, uga perhotelan, manufaktur, lan ngatur acara. Bisnis perusahaan kalebu pirang-pirang divisi, kayata aset media (kalebu koran harian Kompas; jaringan televisi Kompas TV; jaringan radio Sonora; lan Gramedia jaringan toko buku), jaringan perhotelan Santika Indonesia, firma organisasi acara Dyandra, lan uga Graha Bumi Hijau, produsen kertas tisu sing dikenal kanthi merek Tessa.

Media[besut | besut sumber]

Wiwit taun 2018, kabeh unit media Kompas Gramedia ditata maneh dadi siji anak perusahaan, yaiku KG Media.

Koran[besut | besut sumber]

Kompas[besut | besut sumber]

Artikel utama: Kompas
PT Kompas Media Nusantara nerbitake Kompas, koran harian nasional. Kompas wiwit terbitan kapisan tanggal 28 Juni 1965. Wiwit taun 1969, Kompas wis dominasi dodolan ing saindenging negoro. Ing taun 2013, Kompas duwe sirkulasi rata-rata 500.000 eksemplar saben dina, nganti rata-rata 1.850.000 wong saben dina.[1] Kompas ora mung dianggep minangka koran sing paling gedhé ing Indonesia, nanging uga dadi koran paling gedhé ing Asia Tenggara.[2]

Kontan[besut | besut sumber]

Artikel utama: Kontan
PT Grahanusa Mediatama menerbitkan "Kontan", penerbitan bisnis dan keuangan. Originally diterbitake ing taun 1996 minangka koran mingguan (saiki disebut Tabloid Kontan), saiki Kontan uga diterbitake minangka koran harian.

Tribun Network[besut | besut sumber]

Artikel utama: Jaringan Tribun
PT Indopersda Primamedia, luwih dikenal kanthi jeneng Tribun Network, yaiku jaringan koran lokal sing didegake Kompas Gramedia. Ngoperasikake koran regional wiwit taun 1988, rantai kasebut saiki nerbitake 22 koran regional - sawetara sing nganggo jeneng gabungan "Tribun" - uga koran olahraga nasional "Super Ball".
Warta Kota[besut | besut sumber]

Warta Kota (The City News) iku sawijining koran esuk ing Indonésia saben dina sing diterbitake ing Jakarta, Indonesia, sing nglayani tlatah Jabodetabek.[3] Iki ana ing format broadsheet lan diterbitake dening PT Metrogema Media Nusantara, anak perusahaan Kompas Gramedia (KG), lan bagéan saka The Tribun Network.

Warta Kota wiwit diterbitake sawisé Kementrian Penerangan ing B.J. Habibie administrasi melonggarkan tata cara pengajuan Surat Izin Usaha (SIUPP) media cetak.[4] Koran nasional Indonésia, Kompas (anak perusahaan KG), nganti taun 1998, mung ngetokaké rong kaca saben terbitan kanggo warta ing Jakarta lan saubengé. umume diisi pariwara, sanajan koran kasebut diterbitake ing Jakarta.[5] Kanggo ngisi kekosongan iki, Warta Kota digawe. Warta Kota pisanan diterbitake tanggal 3 Mei 1999 ing tengah-tengah kampanye 1999.[5]

Majalah[besut | besut sumber]

Unit majalah Kompas Gramedia diatur ing anak perusahaan Grid Network. Intisari, publikasi pisanan grup iki ing taun 1963, isih ana ing edaran nganti saiki. Unit bisnis uga nangani 43 tabloid lan judhul majalah (30 asli lan 13 sing dilisensi) uga seri komik sing sukses lan judhul buku liyane kayata:

Judhul majalah sing dilisensi kalebu:

Penerbitan[besut | besut sumber]

Ing taun 1973 Kompas Gramedia mbentuk Gramedia Pustaka Utama (GPU) lan wiwit nerbitaké judhul pisanan. Perusahaan iki sukses banget lan saiki nerbitake luwih saka 600 judul saben taun.

Buku Pegangan =[besut | besut sumber]

Klompok kasebut wis nyukupi panjaluk kanggo publikasi teknologi uga pendidikan. PT Elex Media Komputindo (EMK), didegaké ing taun 1985, nerbitaké buku babagan komputer lan elektronik. EMK uga nerbitake buku bisnis lan manajemen teknologi, komik, buku pendidikan, lan piranti lunak komputer. Saben taun EMK nerbitake udakara 1500 judhul anyar, 51% saka terjemahan saka karya asing. PT Prima Info Sarana Media ngetokake majalah komputer Infokomputer lan Tabloid PC Plus uga tabloid desain omah lan interior Rumah.

Penerbitan Pendidikan[besut | besut sumber]

Ing taun 1990 PT Gramedia Widiasarana Indonesia, kang misuwur kanthi jeneng Grasindo, wiwit fokus ing buku pelajaran sekolah lan bahan pendhidhikan liyane kanggo TK, SD lan SMP. Saiki nerbitake udakara 300 judhul anyar saben taun.

Liyane[besut | besut sumber]

Saliyane perusahaan kasebut, grup iki uga duwe sawetara perusahaan penerbitan liyane, kayata Kepustakaan Populer Gramedia (KPG, kanthi harfiah Gramedia Popular Books) lan Penerbit Buku Kompas (penerbitan buku kanthi merek Kompas).

Media online[besut | besut sumber]

Kompas.com[besut | besut sumber]

Kompas.com minangka portal warta online saka Kompas, nanging staf redaksi sing kapisah. Wiwit awal 2014, Kompas.com dadi nomer loro paling gedhé sawisé detik.com.[7]

Tribunnews.com[besut | besut sumber]

Tribunnews.com minangka portal warta online Tribun Network. Tribunnews.com dikutip dening Universitas Andalas ing taun 2018 minangka situs web host nasional sing paling populer ing Indonesia, kanthi kunjungan 183,2 yuta saben wulan.[8] Rangking 38 ing situs web paling populer ing donya dening lalu lintas Cithakan:Mulai dening Alexa Internet.[9]

Penyiaran[besut | besut sumber]

Radio =[besut | besut sumber]

1973 miwiti Radio Sonora (RS) sing nyebar utamane ing Jakarta metropolitan. Saiki RS duwe stasiun radio liyane ing kutha kayata Surabaya (Jawa Timur), Yogyakarta (DI Yogyakarta), Pangkalpinang (Bangka Belitung ), Pontianak (Kalimantan Barat), Palembang (Sumatera Selatan), Bandung, Cirebon (Jawa Barat), Semarang, Solo, Purwokerto (Jawa Tengah), Bali, Palangkaraya, Banjarbaru , Makassar, lan Medan.

Televisi[besut | besut sumber]

Kanggo ngrampungake keselarasan bisnis inti, Kompas Gramedia ngedegake PT Duta Visual Nusantara Tivi Tujuh, sing misuwur kanthi jeneng TV7, ing taun 2001. TV7 nyedhiyakake program hiburan kulawarga (berita, program bocah, olahraga, lan film film). Ing taun 2006, Trans Corp (saiki Trans Media, anak perusahaan CT Corp) tuku 55% saham TV7 lan ganti jeneng dadi Trans 7. Tanggal 9 September 2011, Kompas Gramedia ngluncurake jaringan televisi liyane Kompas TV.[10] Grup iki uga duwe lan ngoperasikake stasiun lokal KTV, stasiun TV lokal ing Jakarta sing dituku grup kasebut ing taun 2011 lan dadi salah sawijining afiliasi awal Kompas TV sadurunge. dadi stasiun independen ing taun 2015. Kompas Gramedia uga ngedegake K-Vision, panyedhiya layanan satelit, sadurunge 60% sahame dituku dening MNC Media ing taun 2019.[11]

Toko Buku[besut | besut sumber]

Artikel utama: Gramedia (toko buku)
Gramedia pisanan diadegaké tanggal 2 Fèbruari 1970, diduweni lan dikelola déning PT Gramedia Asri Media (GAM), anak perusahaan Kompas Gramedia. GAM minangka saluran distribusi ritel kanggo grup sing uga nangani penerbit lan mitra asing. Toko buku pisanan ana ing Jalan Gajah Mada, Jakarta Barat. Kompas Gramedia banjur ngedegake PT Gramedia, pabrik percetakan ing Jakarta ing taun 1972 kanggo nyukupi kabutuhan koran lan majalah sing saya mundhak. Gramedia nawakake buku, alat tulis, perlengkapan kantor, perlengkapan olahraga, produk berteknologi tinggi, lan liya-liyane.[12]

Bisnis Perhotelan[besut | besut sumber]

Wiwit taun 1981, Grup Kompas Gramedia nyebar menyang bisnis perhotelan, ing PT Grahawita Santika. Perusahaan sing duwe lan manajemen Hotel Santika mbukak hotel pisanan ing Bandung. Sawise sukses, Santika mbangun hotel anyar ing kutha-kutha gedhe ing Indonesia. Kabeh hotel Santika bintang papat kasebut dikategorikake ing Santika Premiere lan hotel sing isih ana isih kacathet minangka Hotel Santika. Ing taun 2006, hotel iki ngluncurake cabang perhotelan anyar ing wangun vila butik sing dikenal minangka The Royal Collection. Saliyane bisnis perhotelan dening Kompas Gramedia Group yaiku Merek Amaris. Merek iki nglayani macem-macem pelanggan, saka hotel bintang loro nganti properti vila sing mewah.[13][14]

Pendidikan[besut | besut sumber]

Kompas Gramedia Group resmi ngluncurake Universitas Multimedia Nusantara ing taun 2006. Dumunung ing Tangerang, Banten, universitas kasebut nawakake pendidikan tinggi berbasis TIK. Grup iki uga ngoperasikake pelatihan pendidikan ELTI (singkatan saka English Language Training International) kanthi cabang sing nyebar ing saindhenging Indonesia. Didegaké taun 1981, ELTI dadi bagéan saka grup kasebut ing taun 1989.Cithakan:Perlu rujukan


Liyane[besut | besut sumber]

Kompas Gramedia Group duwe macem-macem kapentingan kalebu firma organisasi acara Dyandra Promosindo, developer real estate (ing PT Permata Media Land), biro perjalanan (ing PT Ina Media Wisatamas utawa Media Tour). Anak perusahaan liyane yaiku PT Graha Kerindo Utama lan PT Graha Bumi Hijau sing nggawe kertas tisu kanthi merek Tessa, Multi, lan Dynasty.

Grup iki duwé pusat budaya ing Jakarta, Yogyakarta lan Gianyar, Bali kanthi jeneng Bentara Budaya. Iki omah koleksi antik perusahaan, lan aula asring digunakake kanggo diskusi babagan budaya uga galeri seni.

Referensi[besut | besut sumber]

  1. "Kompas Gramedia". Dibukak ing 8 Mei 2013.
  2. "Nama Kompas Pemberian Bung Karno". Diarsip saka sing asli ing 3 Oktober 2013. Dibukak ing 8 Mei 2013. Invalid |url-status=mati (pitulung)
  3. "Media". Kompas Gramedia. Dibukak ing 7 September 2020.
  4. Cathetan: PT Metrogema Media Nusantara entuk SIUPP No. 726/SK/MENPEN/SIUPP/1998 , tanggal 19 Nopember 1998 kanggo ngadegé Warta Kota.
  5. a b "Sejarah Harian Warta Kota". Kompas Gramedia. Diarsip saka wartakota sing asli Check |url= value (pitulung) ing |archive-url= requires |archive-date= (pitulung). Dibukak ing 7 September 2020. Unknown parameter |archive -date= ignored (pitulung)
  6. Cithakan:Ngutip web
  7. "Bismillah, Tahun Ini Tiga Besar Newsportal Nasional". 21 Maret 2014.
  8. Tribunnews.com Website Lokal Paling Diminati Netizen [Tribunnews.com Situs Web Lokal Paling Ditarik Netizen], Perpustakaan Universitas Andalas (pustaka.unand.ac.id) Unknown parameter |tanggal= ignored (pitulung)
  9. "Alexa Top 500 Situs Global". Diarsip saka sing asli ing 16 April 2010. Dibukak ing 27 Juni 2020. Unknown parameter |karya= ignored (pitulung); Invalid |url-status=urip (pitulung)
  10. .Diluncurkan.Malam.Ini "Kompas" ing Layar Kaca Diluncurkan Malam Ini; ora ana info
  11. Dwijayanto, Andy (2019). -networks-akuisisi-60-saham-k-vision "MNC Vision Networks akuisisi 60% saham K-Vision" Check |url= value (pitulung). Kontan.co.id. Dibukak ing 6 Oktober 2020.
  12. "Grup Kompas Gramedia". Dibukak ing 8 Mei 2013.
  13. Santika, Hotel. ?gmid%3D1 "Santika" Check |url= value (pitulung). Dibukak ing 8 Mei 2013.
  14. "PIK". Unknown parameter |access -tanggal= ignored (pitulung)

Pranala njaba[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]