Kompas

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Disambig variants icon.svg
Kompas

Kompas iku piranti navigasi kanggo nemtokaké arah, arupa sawijining panah penunjuk magnetis sing bébas nyelarasaké marang médhan magnit bumi kanthi akurat. Kompas mènèhi rujukan arah tinamtu, saéngga mbantu sajeroning babagan navigasi. Arah mata angin sing dituduhaké ya iku arah lor, kidul, wétan, lan kulon. Yèn dipigunakaké bebarengan karo jam lan sèkstan, kompas bakal luwih akurat sajeroning nuduhaké arah. Piranti iki mbantu perkembangan dedagangan maritim kanthi agawé lelungan adoh dadi luwih aman lan èfisièn dibandhingaké karo nalika manungsa isih nganggo pituduh lintang kanggo meruhi arah.

Ing ngisor iki arah mata angin sing bisa dituduhaké déning kompas.

  • Lor ( utara / north dicekak U utawa N)
  • Kulon (barat / west dicekak B utawa W)
  • Wétan (timur / east dicekak T utawa E)
  • Kidul (dicekak S)
  • Lor-kulon (antara kulon lan lor, dicekak NW)
  • Lor-wétan (antara wétan lan lor, dicekak NE)
  • Kidul-kulon (antara kulon lan kidul, dicekak SW)
  • Kidul-wétan (antara wétan lan kidul, dicekak SE)

Jinis kompas[besut | besut sumber]

Kompas dibédakan dadi rong jinis, ya iku kompas analog lan kompas digital.Cithakan:Tèknologi-stub