Kompas

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Disambig.svg
Kompas

Kompas iku alat navigasi kanggo nemtokaké arah, arupa sawijining panah penunjuk magnetis sing bébas nyelarasaké marang médhan magnit bumi sacara akurat. Kompas mènèhi rujukan arah tinamtu, saéngga mbantu jroning babagan navigasi. Arah mata angin sing dituduhaké yaiku arah lor, kidul, wétan, lan kulon. Yèn dipigunakaké bebarengan karo jam lan sèkstan, kompas bakal luwih akurat jroning nuduhaké arah. Alat iki mbantu perkembangan dedagangan maritim kanthi agawé lelungan adoh dadi luwih aman lan èfisièn dibandhingaké karo nalika manungsa isih nganggo pituduh lintang kanggo meruhi arah.

Ing ngisor iki arah mata angin sing bisa dituduhaké déning kompas.

  • Lor ( utara / north dicekak U utawa N)
  • Kulon (barat / west dicekak B utawa W)
  • Wétan (timur / east dicekak T utawa E)
  • Kidul (dicekak S)
  • Lor-kulon (antara kulon lan lor, dicekak NW)
  • Lor-wétan (antara wétan lan lor, dicekak NE)
  • Kidul-kulon (antara kulon lan kidul, dicekak SW)
  • Kidul-wétan (antara wétan lan kidul, dicekak SE)

Jenis kompas[sunting | sunting sumber]

Kompas dibédakan dadi rong jinis, yaiku kompas analog lan kompas digital.

Cithakan:Tèknologi-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kompas&oldid=829828"