Juwawut

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Juwawut
Wit jewawut
Klasifikasi èlmiah
krajan: Plantae
(unranked): Angiosperms
(unranked): Monocots
(unranked): Commelinids
ordo: Poales
kulawarga: Poaceae
Subkulawarga: Panicoideae
Genus: Setaria
Species: S. italica
Jeneng binomial
Setaria italica
(L.) P. Beauvois
Sinonim

Panicum italicum L.
Chaetochloa italica (L.) Scribn.

Juwawut utawa otèk (Setaria italica) sijing serealia kang wijine cilik (milet) tau dadi panganan pokok masyarakat Asia wetan lan Asia kidul wetan sakdurunge kenal pari. Tethanduran iki kagolong kapisanan di kembangake ing antarane aneka rupa jinis milet uga saiki dadi tandhuran kang paling amba karane disenengi para petani ing sakubenge donya lan kan paling utama ana ini Asia Timur

Catetan saking Cina nudhuhaken paling mboten juwawut sampun dipunbudidayakaken ing sekitar 6000 taunedit sithik sakderenge Masehi. Ing mangsa niku, juwawut dadi satu-satunya wiji-wijian ingkang dibudidayakaken ing mrika. Saking Cina, tanduran niki banjur nyebar maring kulon, ngantos tekan Eropa ing sekitar milenium kaping kalih sakderenge Masehi. Tiyang Romawi sampun mangertos lan mbudidayakaken, sainggo dipunkenal uga kanthi jeneng "milet Italia".

Tanduran juwawut niku tanduran semusim koyo suket, ingkang nganti tekan 2m dhuwure. Malainya rapet, wonten rambute, lan saget nganti 30cm dawane, saingga wong Inggris uga njenengi "milet ekor rubah" (foxtail millet). Bulirnya kecil, hanya sekitar 3mm diameternya, bahkan ada yang lebih kecil. Warna bulir beraneka ragam, mulai dari hitam, ungu, merah, sampai jingga kecoklatan.

Terdapat dua kelompok varietas biologis. Yang pertama adalah yang biasa dimakan orang, S. italica var. italica, dan yang kedua adalah yang biasa dijadikan pakan burung, S. italica var. moharica.

Ana panduga, jeneng pulo lan suku Jawa asale saka tembung jewawut iki.

Pranala luar[sunting | Sunting sumber]

Cithakan:Bahan pangan Cithakan:Tanaman-stub

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Juwawut&oldid=931382"