Iwak Toman

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Iwak toman
Ikan toman
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Ordo: Perciformes
Kulawarga: Channidae
Marga: Channa
Jinis: C. micropeltes
Jeneng binomial
Channa micropeltes
(Cuvier, 1831)

Toman kanthi nama ilmiah Channa micropeltes punika nama jinis iwak saking suku iwak gabus ( Channidae ) [1]. Ulam toman punika kagungan wujud awak ingkang mirip kaliyan iwak gabus. Ulam punika saged tuwuh ageng dumugi langkung saking satungga; meter lan dados spesies ingkang paling ageng sing sukunipun.

Ulam toman menawi wonten Basa Inggris kawéntar kanthi nama red snakehead adhedhasar warni awakipun nalika tasih enèm. Utawi Malabar snakehead. Nama snakehead adhedhasar wujud kepalanipun ingkang mirip kaliyan ula. Nama ilmiah kangge ulam punika Channa micropeltes [1].

Ulam punika kagungan kepala lan tutuk ingkang ageng lan waja ingkang landhep. Awak lan buntutipun bunder. Ulam ingkang sampun déwasa kagungan warni ireng radi biru, wetengipun radi putih. Anak ulam toman kagungan warni abang kanthi garis ireng wonten ing awakipun. Ulam toman saged tuwuh dumugi 1,5 meter dawanipun. Ulam punika kagolong ulam ingkang buas, inggih punika prédator ingkang mangsa sadaya jinis ulam sanèsipun saha insekta lan kodok [1].

Panyebaran[besut | besut sumber]

Ulam toman punika nyebar kanthi wiyar wonten ing Indonesia, bagéyan kulon ( Sumatra, Jawa, Kalimantan, lan Pulau sanèsipun ), Malaysia, Thailand, Laos, Vietnam, India lan Myanmar. Kawontenanipun ing India sisih barat daya ( Tamilnau lan Kerala ) radi janggal amargi kapisah kirang langkung 2500 km saking wewengkon sebaran sanèsipun ing Asia Tenggara. Kinten-kinten ulam punika dipunbeta mlebet ing India déning peradaban manungsa sadèrèngipun abad kaping 19. Habitat ulam punika wonten ing lepen, tasik , lan jeram [2].

Pemanfaatan[besut | besut sumber]

Ulam toman punika kalebet salah satunggaling jinis ulam kanthi jinis toya tawar ingkang katahh dipunremeni. Daging ulam punika lembut ndadosaken ulam toman salah satunggaling favorit kanggé iwak bakar, dipungulé, utawi dipunmasak sup. Ulam punika ugi asring dipunasinaken lajeng dipunsadé dhateng Jawa minangka ulam gabus asin. Wonten ing Singapura, ulam toman dipunpiara ing kolam-kolam lan saluran kanggé rekreasi. Ulam punika dipunremeni déning para pemancing amargi tarikaninpun ingkang kuat nalika nyamber umpan. Ulam toman ingkang tasih enèm kagungan warni ingkang éndah lan dipunremeni dados ulam ing akuairum. Awit saking punika, ulam punika asring dipun-ekspor dados ulam hias dhateng mancanagara, ugi dhateng Amerika Serikat [1].

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d [1], (id) http://www.iftfishing.com (dipun-akses tanggal 08 Desember 2012).
  2. ^ [2], (id) Ikan (dipun-akses tanggal 08 Desember 2012).
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Iwak_Toman&oldid=1097270"