Hermes

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Hermes
Patung Hermes.
Patung Hermes.
Mbeta pesen para dewa, dewa sesadean, lelampahan
Simbul Kadukeus, sandhal ingkang wonten swiwinipun, bulus, lira, pitik jagos,
Pasangan Merope
Wong tuwa Zeus lan Maia
Anak Pan, Hermafroditos, Tikhe, Abderos, Autolikos, Eunomia, Rhodos, lan Peitho
Padanan jroning mitologi Romawi Merkurius

Hermes (Basa Yunani : Ἑρμῆς) punika dewa ingkang mbeta pesen wonten ing mitologi Yunani. Hermes punika wiyos wonten ing Gunung Kellina ing Arkadia. Hermes putra saking Zeus lan Maia sarta kalebet salah satunggaling dewa Olimpus. Hermes punika pelindung laladan winatesan, para pangelana, gembala, sesorah, sastra lan puisi, ulah raga, pangukuran, patemon, lan sesadéan [1][2]. Simbolipun kadosta bulus, pitik jago, sandhal lan topi ingkang wonten swiwinipun, lan kadukeus ( tongkat saking Apollo saking patemon Lira). Wonten ing mitologi Romawi, Hermes punika minangka Merkurius, dewa perdagangan ingkang dipunadaptasi saking mitologi Etruska.

Kejawi manggihaken lira, Hermes ugi dipunpitadosi manggihaken manéka jinis ulah raga kadosta gulat, balap, lan tinju saéngga dipunwastani minangka dewa atletik. Hermes punika dados palindung para ulah ragawan lan paring pambiyantu dhateng altet ingkang gerah. Para pelancong ugi pari sesembahan dhateng Hermes sadèrèngipun tindakan supados slamet anggènipun tindakan.

Minangka dewa ingkang mbeta pesen, Hermes gadhah tugas ngirim pesen saking para dewa ing Olimpus dhateng para manungsa. Hermes ngginakaken sandhal ingkang wonten swiwinipun nalika nglampahi tugasipun. Tugas mbeta pesen ugi dipunlampahi déning dewi Iris. Kejawi punika Hermes ugi gadhah tugas paring pambiyantu dhateng para roh supados manggihaken mergi dhateng dunia bawah. Hermes punika salah satunggaling dewa ingkang saged mlebet lan medal dunia bawah kanthi bebas. Dene dewa sanèsipun ingkang saged nglampahi perangan kasebat inggih punika Hades, Persefone, Hekate, lan Thanatos.

Hermes punika dewa paling enèm nomor kalih ing antawisipun dewa Olimpus sasampunipun Dionisos. Hermes ugi wonten hubungan kalihan Afrodit lan kagungan laré kanthi nama Hermafroditos.

Etimologi[besut | besut sumber]

Patung sirah Hermes saking abad kaping 5 SM, nedahaken citra wiwitan Hermes minangka priyantun kakung ingkang sepuh.

Nama Hermes punika asalipun saking Basa Yunani, herma. Déné Herma punika cagak persegi saking watu utawi perunggu ingkang wonten patung sirah ing bagéyan nginggil lan patung alat kelamin priyantun kakung ing bagéyan ngandhapipun. Nalika masa kuno, cagak punika padatanipun mapan wonten ing laladan watesan supados dados kabegjan. Pérangan punika wonten gegayutanipun kalihan peran Hermes ingkang wiwitanipun kalebet simbol alat kelamin lan watesan sadèrèngipun dipunsembah minangka dewa perdagangan lan perjalanan [3].

Pamujan[besut | besut sumber]

Kuil Hermes wonten ing Yunani lan pusat pamujanipun wonten ing Feneros, Arkadia, papan kanggé festival Hermonea ingkang dipunwontenaken kanggé paring pakurmatan. Kathah lukisan tembok ingkang dipunpersembahaken dhateng Hermes kapanggihaken wonten ing agora kutha Athena. Wonten ing gegayutanipun kalihan agora (pasar), Hermes punika minangka dewa pelindung perdagangan [4].

Ajejuluk[besut | besut sumber]

Patung ingkang nggambaraken Hermes ingkang mbeta domba Krioforos.

Hermes punika kagungan kathah ajejuluk kadosta :

  • Krioforos (ingkang mbeta wedhus utawi domba),
  • Argeifontes (ingkang mateni Argus),
  • Agoraios (ingkang kagungan agora),[4]
  • Akakesios (saking Akakos),
  • Kharidotes (ingkang paring pesona),
  • Killenios (wiyos wonten ing Gunung Killene),
  • Diaktoros (ingkang mbeta pesen),
  • Dolios (ingkang ngatur strategi utawi siasat),
  • Enagonios (panguasa perlombaan),
  • Enodios (ing lelampahan),
  • Epimelios (njagi ternak),
  • Eriounios (ingkang mbeta kabegjan),
  • Psikhopompos (pengantar roh),
  • Poligios.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ Norman O. Brown, Hermes the Thief: The Evolution of a Myth, (Madison: University of Wisconsin Press), 1947.
  2. ^ Walter Burkert, Greek Religion 1985 section III.2.8; "Hermes." Encyclopedia Mythica from Encyclopedia Mythica Online.
  3. ^ Crystalink: Hermes
  4. ^ a b Mabel Lang (1988). Graffiti in the Athenian Agora (PDF). Excavations of the Athenian Agora (rev. ed.). Princeton, NJ: American School of Classical Studies at Athens. p. 7. ISBN 87661-633-3 Check |isbn= value (help). Archived from the original (PDF) on 2005-12-25. Retrieved 2007-04-14. 

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hermes&oldid=1016544"