Thanatos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Thanatos ingkang kagambaraken minangka priyantun ingkang kagungan swiwi, kapahat ing kuil Artemis

Thanatos (Basa Yunani: Θάνατος) inggih punika déwa kematian wonten ing mitologi Yunani. Thanatos punika ingkang mbeta mati kanthi tenang lan tentrem, kuwalikan kaliyan sedherekipun Ker minangka ingkang mbeta Dia membawa mati kanthi cara ingkang rumaos gerah sanget [1]. Thanatos punika putra Niks lan Erebos ugi kagungan sedhèrek kembar anama Hipnos. Sedhèrèk sanèsipun inggih punika Geras (déwa masa tuwa), Oizis (déwa penderitaan), Moros (déwa ajal), Apate (dewi apus krama), Momos (déwa ejekan), Eris (dewi perselisihan), Nemesis (dewi pembalasan) lan Kharon [1][2]. Thanatos asring dipungambaraken minangka priyantun ingkang gadhah swiwi.

Lelampahan Thanatos[besut | besut sumber]

Thanatos punika kalebet takdir ingkang boten saged ical kagem manungsa, ananging piyambakipun naté kalah déning Herakles. Ing sawijining dinten, Thanatos dipunkintun supados mendhet nyawa Alkestis, ingkang nawekaken gesangipun minangka gantosing gesang garwanipun Alketis inggih punika Raja Admetos saking Firai. Herakles punika tamu ing dalemipun Admetos kala punika, kanggé paring piwales awit saking saénipun Admetos saéngga Herakles nglawan Thanatos kanggé nyawanipun Alketis. Nalika Thanatos dugi saking donya bawah kagem mbeta Alketis, Herakles medal lajeng ngalahaken sang déwa kematian. Alkestis kondur dhateng garwanipun déné Thanatos mlayu saking buruanipun. Herakles tarung malih kaliyan Thanatos ing donya bawah nalika nembé nglampahi tugas ingkang kaping kalih welas. Thanatos kalah malih, ananging Herakles lajeng paring pangapunten marang Thanatos awit saking panyuwunipun Persefone.

Thanatos dipunwastani minangka sosok ingkang boten gadhah welas asih lan boten pandang bulu, sengit lan dipunsengiti déning para manungsa ugi para déwa. Ananging kadang kala Thanatos saged kapusan, lan Raja Sisifos saking Korintus naté nglampahi. Kala punika sampun dugi ing wekdalipun Sisifos séda, ananging Sisifos ngapusi Thanatos dumugi Thanatos boten saged menapa-napa. Punika damel boten wonten manungsa ingkang saged mati. Pungkasan Ares, déwa perang rumaos stres nalika ing medan tempur amargi boten wonten ingkang mati saking pihak kekalih ingkang nembé tempur. Ares lajeng damel Thanatos bébas lan maringaken ingkang nyulik Thanatos marang para déwa, ananging Sisifos saged lepat saking séda ingkang kaping kalih kanthi cara damel Persefone yakin supados ngonduraken balik marang garwanipun. Ananging sadèrèngipun, Sisifos lajeng dipuncekel malih lan dipunukum salawasé ing Tartaros.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1], (id) 5 Déwa kematian dari berbagai kepercayaan (dipunakses tanggal 30 Januari 2013).
  2. ^ [2], (id) 5 Déwa kematian (dipunakses tanggal 30 Januari 2013).

Pranala njawi[besut | besut sumber]