Thanatos

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Thanatos ingkang kagambaraken minangka priyantun ingkang kagungan swiwi, kapahat ing kuil Artemis

Thanatos (Basa Yunani: Θάνατος) inggih punika dewa kematian wonten ing mitologi Yunani. Thanatos punika ingkang mbeta mati kanthi tenang lan tentrem , kuwalikan kalihan sedherekipun Ker minangka ingkang mbeta Dia membawa mati kanthi cara ingkang rumaos gerah sanget [1]. Thanatos punika putra Niks lan Erebos ugi kagungan sedhèrek kembar anama Hipnos. Sedhèrèk sanèsipun inggih punika Geras (dewa masa tua), Oizis (dewa penderitaan), Moros (dewa ajal), Apate (dewi penipuan), Momos (dewa ejekan), Eris (dewi perselisihan), Nemesis (dewi pembalasan) lan Kharon [1][2]. Thanatos asring dipungambaraken minangka priyantun ingkang gadhah swiwi .

Lelampahan Thanatos[besut | besut sumber]

Thanatos punika kalebet takdir ingkang boten saged ical kagem manungsa, ananging piyambakipun naté kalah déning Herakles. Ing sawijining dinten, Thanatos dipunkirim supados mendhet nyawa Alkestis, ingkang nawekaken gesangipun minangka gantosing gesang garwanipun Alketis inggih punika Raja Admetos saking Firai. Herakles punika tamu ing dalemipun Admetos kala punika, kanggé paring piwales awit saking saénipun Admetos saéngga Herakles nglawan Thanatos kanggé nyawanipun Alketis. Nalika Thanatos dugi saking dunia bawah kagem mbeta Alketis, Herakles medal lajeng ngalahaken sang dewa kematian. Alkestis kondur dhateng garwanipun déné Thanatos mlayu saking buruanipun. Herakles tarung malih kalihan Thanatos ing dunia bawah nalika nembé nglampahi tugas ingkang kaping kalih welas. Thanatos kalah malih, ananging Herakles lajeng paring pangapunten marang Thanatos awit saking panyuwunipun Persefone.

Thanatos dipunwastani minangka sosok ingkang boten gadhah welas asih lan boten pandang bulu, sengit lan dipunsengiti dèning para manungsa ugi para dewa. Ananging kadang kala Thanatos saged kapusan, lan Raja Sisifos saking Korintus nate nglampahi. Kala punika sampun dugi ing wekdalipun Sisifos seda, ananging Sisifos ngapusi Thanatos dumugi Thanatos boten saged menapa-napa. Punika damel boten wonten manungsa ingkang saged mati. Pungkasan Ares, dewa perang rumaos stres nalika ing medan tempur amargi boten wonten ingkang mati saking pihak kekalih ingkang nembé tempur. Ares lajeng damel Thanatos bebas lan maringaken ingkang nyulik Thanatos marang para dewa, ananging Sisifos saged lepat saking séda ingkang kaping kalih kanthi cara damel Persefone yakin supados ngonduraken balik marang garwanipun. Ananging sadèrèngipun, Sisifos lajeng dipuncekel malih lan dipunukum salawase ing Tartaros.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ a b [1], (id) 5 Dewa kematian dari berbagai kepercayaan (dipunakses tanggal 30 Januari 2013).
  2. ^ [2], (id) 5 Dewa kematian (dipunakses tanggal 30 Januari 2013).

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Thanatos&oldid=999836"