Ares

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Ares
Patung damelan Romawi ingkang nggambaraken Ares sarta atributipun.
Patung damelan Romawi ingkang nggambaraken Ares sarta atributipun.
Dewa Perang lan "pertumpahan darah"
Simbul Burung Hering, obor, tombak, helm, perisai, babi hutan, lan anjing.
Pasangan Afrodit
Wong tuwa Zeus lan Hera
Sedulur Hebe, Hefaistos, Enyo, lan Eileithyia
Anak Eros, Deimos, Fobos, Harmonia, Anesta, Himeros, Kentaur, Hippolita lan Adrehoustha
Kendaraan Kereta perang ingkang dipuntarik kalihan sekawan turangga
Padanan jroning mitologi Romawi Mars

Ares (Yunani kuno: Ἄρης [árɛːs], Yunani modern: Άρης [ˈaris]) punika dewa perang wonten ing mitologi Yunani. Ares punika putra saking Zeus lan Hera lan kalebet ing 12 Dewa Olimpus. Kalih pengawal utaminipun inggih punika Fobos lan Deimos. Ares punika dewa ingkang "haus darah" lan dados gambaran rajapejah[1][2] . Ares kagungan kuwaos awit pirantos perang, panyerangan lan pertahanan kitha, njarah, sarta kuwantunanipun. Peksi hering lan anjing punika kewan ingkang keramat kagem Ares. Wonten ing Iliad, Ares medal kanthi diubengi manéka panjelmaan saking ngerinipun perang, ananging wonten ing Odyssey karakter Ares langkung "lunak"[3][4]. Ares ugi wonten gegayutanipun kalihan pambangunan kutha Thebes. Ing mitologi Romawi Ares kawentar kanthi nama dewa Mars. Nama Mars punika dados salah satunggaling nama planet ingkang celak kalihan bumi lan gadhah 2 satelit ingkang dipunparingi nama adhehshasar nama pengawalipun, Phobos lan Deimos. Nama wulan Maret punika kalebet persembahan kagem Ares.

Asal usul[besut | besut sumber]

Patung sirah Ares saking taun 150–160 M.

Ares punika Dewa Olimpus ingkang wigati wonten ing tradisi kuno kados ingkang dipucariyosaken ing Iliad. Ing masa kuno, nama Ares ugi kaginakaken kanggé aspek perang saking dewa-dewa sanesipun kadosta Zeus Aerios, Athena Areia, ugi Aphrodite Areia. Nalika Mikene, wonten prasasti ingkang nedahaken babagan Enyalios, julukan kanggé Ares.

Etimologi[besut | besut sumber]

Asal namanipun wonten gegayutanipun kalihan Basa Yunani ἀρή (are), pangembangan aking ἀρά (ara), "kutukan, kehancuran".[5][6][7] Lajeng nama Mars saged ugi wonten gegayutanipun kalihan tembung Yunani μάρναμαι (marnamai), "bertarung, bertempur"utawi kalihan Basa Hindi utawi Punjab maarna (membunuh).[8]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Ing mitologi Yunani, wonten dewa ingkang dados lambang maneka aspek perang, kados Athena minangka lambang saking kawicaksanan lan strategi perang, ugi nglindungi manungsa nalika masa perang. Dene Ares punika dados simbol horor nalika perang saéngga Ares lan Athena punika dados mungsuh. sedhèrèkipun Ares, Ares , dados pamicu perang, Zeus ingkang paring wewarah lampahing perang, ananging Ares remen perang kanggé senengipun piyambak. Sipatipun Ares ingkang ala saéngga kathah ingkang boten remen kalihan Ares.

Ing antawisipun para dewa, Ares punika ingkang paling boten dipunpitadosi. Wonten ing Iliad kaaturaken "Kau adalah dewa Olimpus yang paling membenciku," Zeus ugi ngendika dhateng Ares, "Perselisihan, perang, dan pembantaian adalah hal yang kau sukai.[9]

Minangka dewa perang, Ares asring kalah nalika tarung. Athena sampun bola bali ngalahaken Ares. Herakles lan Diomedes ugi naté damel laraning awakipun Ares. Kejawi punika Ares ugi nate kalah kalihan ALoadai inggih punika setunggal pasang raksesa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] (id) Ares dewa perang mitologi Yunani (dipunakses tanggal 29 Januari 2013)
  2. ^ Walter, Burkert (1985). Greek Religion. Harvard University Press. ISBN 0-674-36280-2.  hal. 169
  3. ^ Homer, Iliad iv. 440
  4. ^ Homer, Iliad xv. 119
  5. ^ Online Etymology Dictionary: Ares
  6. ^ Are, Georg Autenrieth, A Homeric Dictionary, di Perseus Digital Library.
  7. ^ Are, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus Digital Library.
  8. ^ Marnamai, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus Digital Library.
  9. ^ Homer, Iliad v. 890

Pirsani ugi[besut | besut sumber]

Pranala Njawi[besut | besut sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ares&oldid=999865"