Ares

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa

Cithakan:Infobox déwa Yunani

Ares (Yunani \bkuna\b: Ἄρης [árɛːs], Yunani modern: Άρης [ˈaris]) punika déwa perang wonten ing mitologi Yunani. Ares punika putra saking Zeus lan Hera lan kalebet ing 12 Déwa Olimpus. Kalih pengawal mliginipun inggih punika Fobos lan Deimos. Ares punika déwa ingkang "haus darah" lan dados gambaran rajapejah[1][2]. Ares kagungan kuwaos awit pirantos perang, panyerangan lan pertahanan kitha, njarah, sarta kuwantunanipun. Peksi hering lan anjing punika kéwan ingkang keramat kagem Ares. Wonten ing Iliad, Ares medal kanthi diubengi manéka panjelmaan saking ngerinipun perang, ananging wonten ing Odyssey karakter Ares langkung "lunak"[3][4]. Ares ugi wonten gegayutanipun kaliyan pambangunan kutha Thebes. Ing mitologi Romawi Ares kawentar kanthi nama déwa Mars. Nama Mars punika dados salah satunggaling nama planit ingkang celak kaliyan bumi lan gadhah 2 satelit ingkang dipunparingi nama adhehshasar nama pengawalipun, Phobos lan Deimos. Nama wulan Maret punika kalebet persembahan kagem Ares.

Asal usul[besut | besut sumber]

Patung sirah Ares saking taun 150–160 M.

Ares punika Déwa Olimpus ingkang wigati wonten ing tradisi \bkuna\b kados ingkang dipucariyosaken ing Iliad. Ing masa \bkuna\b, nama Ares ugi kaginakaken kanggé aspek perang saking déwa-déwa sanèsipun kados ta Zeus Aerios, Athena Areia, ugi Aphrodite Areia. Nalika Mikene, wonten prasasti ingkang nedahaken babagan Enyalios, jejuluk kanggé Ares.

Ètimologi[besut | besut sumber]

Asal namanipun wonten gegayutanipun kaliyan Basa Yunani ἀρή (are), pangembangan aking ἀρά (ara), "kutukan, kehancuran".[5][6][7] Lajeng nama Mars saged ugi wonten gegayutanipun kaliyan tembung Yunani μάρναμαι (marnamai), "bertarung, bertempur"utawi kaliyan Basa Hindi utawi Punjab maarna (membunuh).[8]

Karakteristik[besut | besut sumber]

Ing mitologi Yunani, wonten déwa ingkang dados lambang manéka aspek perang, kados Athena minangka lambang saking kawicaksanan lan strategi perang, ugi nglindungi manungsa nalika masa perang. Déné Ares punika dados simbol horor nalika perang saéngga Ares lan Athena punika dados mungsuh. sedhèrèkipun Ares, Ares, dados pamicu perang, Zeus ingkang paring wewarah lampahing perang, ananging Ares remen perang kanggé senengipun piyambak. Sipatipun Ares ingkang ala saéngga kathah ingkang boten remen kaliyan Ares.

Ing antawisipun para déwa, Ares punika ingkang paling boten dipunpitadosi. Wonten ing Iliad kaaturaken "Kau ya iku déwa Olimpus yang paling membenciku," Zeus ugi ngendika dhateng Ares, "Perselisihan, perang, dan pembantaian ya iku hal yang kau sukai.[9]

Minangka déwa perang, Ares asring kalah nalika tarung. Athena sampun bola bali ngalahaken Ares. Herakles lan Diomedes ugi naté damel laraning awakipun Ares. Kajawi punika Ares ugi naté kalah kaliyan ALoadai inggih punika satunggal pasang raksesa.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ [1] (id) Ares déwa perang mitologi Yunani (dipunakses tanggal 29 Januari 2013)
  2. ^ Walter, Burkert (1985). Greek Religion. Harvard University Press. ISBN 0-674-36280-2.  hal. 169
  3. ^ Homer, Iliad iv. 440
  4. ^ Homer, Iliad xv. 119
  5. ^ Online Etymology Dictionary: Ares
  6. ^ Are, Georg Autenrieth, A Homeric Dictionary, di Perseus Digital Library.
  7. ^ Are, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus Digital Library.
  8. ^ Marnamai, Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, di Perseus Digital Library.
  9. ^ Homer, Iliad v. 890

Ugi pirsani[besut | besut sumber]

Pranala njawi[besut | besut sumber]