Fobos

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Fobos lan Ares wonten ing kereta perang Ares.

Wonten ing mitologi Yunani, Fobos (basa Yunani: Φόβος) inggih menika satunggaling déwa saking raos ajrih lan horor (dewa rasa takut dan horor). Fobos menika putra saking Ares dewa perang kalihan Afrodit [1]. Piyambakipun menika asring ngrencangi bapakipun nalika kesah perang sesarengan kalihan sedherekipun, Deimos, dewi Enyo, ugi para pendherek saking bapakipun. Timor menika ingkang sejajar kalihan Fobos ingkang wonten ing mitologi Romawi. Tiyang Romawi kuno menika mastani Fobos minangka putra saking Venus lan Mars [2].

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Fobos inggih menika putra saking Afrodit kalihan Ares. Perangan menika saged dipunpirsani wonten ing Theogonia karyanipun Hesiod. Silsilah Fobos kasebut kaandharaken wonten ing ngandhap menika :

Nama Hubungan
Dione Nenek (ibu Afrodit)
Zeus Kakek (saking kalih pehak)
Hera Nenek (ibu Ares)
Ares Ayah
Afrodit Ibu
Deimos sedhèrèk kembar
Anteros sedhèrèk
Harmonia sedhèrèk
Himeros sedhèrèk
Enyo Bibi

Pamujan[sunting | sunting sumber]

Para tiyang ingkang nate nyembah Fobos menika padatanipun damel pangurbanan kanthi getih awit saking namanipun sang dewa. Wonten ing drama "Tujuh Melawan Thebes" karya Aiskhilos, pitung prajurit mbelèh setunggal banteng ing nginggilipun perisai ireng. Lajeng sami ndemok getih menika ngginakaken asta sinambi ngaturaken sumpah awit saking nama Fobos. Prajurit lan pahlawan ingkang nyembah Fobos ing antawisipun menika Herakles lan Agamemnon. Prajurit lan pahlawan kekalihn menika gadhah perisai kanthi gambar Fobos. Aleksander Agung ugi paring persembahan kagem Fobos nalika dalu sadèrèngipun Pertempuran Gaugamela.

Gambaran[sunting | sunting sumber]

Hesiodos nggambaraken Fobos ing perisai Herakles minangka dewa ingakng gadhah mata geni, kagungan taring, (siung), lan medeni. Dene Fobos wonten ing perisai Agamemnon menika kagambaraken déning Pausanias wonten ing Hellados Periegesis, piyambakipun ngndharaken bilih Fobos menika kagungan sirah (kepala) singa.

Wonten ing donya ingkang modern[sunting | sunting sumber]

Astronom Amerika, Asaph Hall, maringi nama salah satunggaling satelit Mars kanthi ngginakaken nama Phobos nalika taun 1877. Wonten ing psikologi, istilah fobia menika asalipun saking nama Fobos.

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (id) http://www.fisikanet.lipi.go.id/utama.cgi?cetakartikel&1111717422, Phobos dan Deimos (dipunakses tanggal 02 Februari 2013).
  2. ^ (id) http://smunsakebumen.8m.com/buletin/smunsa/3_04_2001_mars_satelit.htm, Mars Satelit (dipunakses tanggal 02 Februari 2013).

Pranala njawi[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fobos&oldid=836382"