Fobos

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa
Fobos lan Ares wonten ing kereta perang Ares.

Wonten ing mitologi Yunani, Fobos (basa Yunani: Φόβος) inggih punika satunggaling déwa saking raos ajrih lan horor (dewa rasa takut dan horor). Fobos punika putra saking Ares dewa perang kalihan Afrodit [1]. Piyambakipun punika asring ngrencangi bapakipun nalika kesah perang sesarengan kalihan sedherekipun, Deimos, dewi Enyo, ugi para pendherek saking bapakipun. Timor punika ingkang sejajar kalihan Fobos ingkang wonten ing mitologi Romawi. Tiyang Romawi kuno punika mastani Fobos minangka putra saking Venus lan Mars [2].

Silsilah[besut | besut sumber]

Fobos inggih punika putra saking Afrodit kalihan Ares. Perangan punika saged dipunpirsani wonten ing Theogonia karyanipun Hesiod. Silsilah Fobos kasebut kaandharaken wonten ing ngandhap punika :

Nama Hubungan
Dione Nenek (ibu Afrodit)
Zeus Kakek (saking kalih pehak)
Hera Nenek (ibu Ares)
Ares Ayah
Afrodit Ibu
Deimos sedhèrèk kembar
Anteros sedhèrèk
Harmonia sedhèrèk
Himeros sedhèrèk
Enyo Bibi

Pamujan[besut | besut sumber]

Para tiyang ingkang nate nyembah Fobos punika padatanipun damel pangurbanan kanthi getih awit saking namanipun sang dewa. Wonten ing drama "Tujuh Melawan Thebes" karya Aiskhilos, pitung prajurit mbelèh setunggal banteng ing nginggilipun perisai ireng. Lajeng sami ndemok getih punika ngginakaken asta sinambi ngaturaken sumpah awit saking nama Fobos. Prajurit lan pahlawan ingkang nyembah Fobos ing antawisipun punika Herakles lan Agamemnon. Prajurit lan pahlawan kekalihn punika gadhah perisai kanthi gambar Fobos. Aleksander Agung ugi paring persembahan kagem Fobos nalika dalu sadèrèngipun Pertempuran Gaugamela.

Gambaran[besut | besut sumber]

Hesiodos nggambaraken Fobos ing perisai Herakles minangka dewa ingakng gadhah mata geni, kagungan taring, (siung), lan medeni. Dene Fobos wonten ing perisai Agamemnon punika kagambaraken déning Pausanias wonten ing Hellados Periegesis, piyambakipun ngndharaken bilih Fobos punika kagungan sirah (kepala) singa.

Wonten ing donya ingkang modern[besut | besut sumber]

Astronom Amerika, Asaph Hall, maringi nama salah satunggaling satelit Mars kanthi ngginakaken nama Phobos nalika taun 1877. Wonten ing psikologi, istilah fobia punika asalipun saking nama Fobos.

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ (id) http://www.fisikanet.lipi.go.id/utama.cgi?cetakartikel&1111717422, Phobos dan Deimos (dipunakses tanggal 02 Februari 2013).
  2. ^ (id) http://smunsakebumen.8m.com/buletin/smunsa/3_04_2001_mars_satelit.htm, Mars Satelit (dipunakses tanggal 02 Februari 2013).

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fobos&oldid=999851"