Hèlm

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Helm kang dianggo wong numpak motor
Hèm Perang
wong wadon kang migunakaké hèlm pit ontèl
hèlm yasan

Hèlm (asalé saka basa Walanda : Helm) ya iku Piranti kang nutup ana ing sirah /endhas.Kang digawé saka bahan jaba sing atos ora gampang pecah, biyasané digawé saka waja , wesi, utawa plastik.Mumpangaté Helm bisa uga kanggo ngelindungi sirah ing perang (militèr), utawa pengawéan sadina-dina kaya ta ulah raga, pertambangan, utawa kanggo numpak motor. Hèlm uga bisa duwé mumpangat kanggo ngelindungi waspadané ana ing sirah saka tiban utawa saka jeblokan kang banter.

Jinis[besut | besut sumber]

Hèlm Perang[besut | besut sumber]

Ing awalé hèlm dimumpangatake ing piranti saka kalmbi zirah, ing peradaban Yunani kuna, Romawi klasik , sajeroning jaman tengahan, nganti akir abad 17 nyesekni mumpangaté hèlm kanthi ambo ing Éropah nganti Jepang. Bisa uga diarani mumpangaté hèlm ora ana mumpangngaté kajaba kanggo perang. Hèlm uga bisa ngelindungi ing sirah saka pusaka musuh , mata panah, utawa trabasan pelor (peluru).Pigunané hèlm ora misuwur ing taun 1670 ing sajeroning pelor ing bedèl kang banter malyuné. Ing jaman Napoleon dipigunakake kanggo ngukuhake ing prajurit kang dilantik kavaleri. Mumpangaté artileri abot ing perang donya I nuduhaké pigunané hèlm ing prajurit kang patin kanggo ngurangi patiné kurban amarga cipratan bom atau schrapnel kang jeblug.Sajeroning perang donya kaping loro lan hèlm wiwit dipigunakake kanggo piranti kang wajib ing prajurit.

Helm Motor[besut | besut sumber]

Hélm kang dipigunakake kanggo ing sirah, ngelindungi saka anané kecelakaan ing dalan ing para wong kang migunakaké motor sajeroning natani tata lalu lintas ing dalan. Sepisan diwajibake ing Indonésia ing pimpinan Kapulisian RI Hugeng, nanging ditolak ing masarakat, banjur dikukuhaké ing undang-undang resmi ing UU No 14Taun 1992.

Hèlm motor bisa dikelompokake ing sajeroning wujudé ya iku helm saparo sirah (half face), telungprapat/baku (open face) lan hèlm cakil (full face). Hèlm baku iku hèlm kang nutup sirah kabèh, Digawé saka bahan kang ora gampang pecah, lapisan njeroné digawé saka sterefom, nganggo tali sing ngunci utawa ditali, supaya angger tabrakan hèlm ora mencolot.Hèlm uga orang mung dianggo déning pengendara motor nangging uga sing mbonceng.

Hèlm Pit[besut | besut sumber]

ya iku hèlm kang mumpangaté kanggo wong kang numpak pit sepeda, wujudé luwih ringkes dibandingake saka hèlm motor.Ing laladan Indonésia durung diwajibake minggunakake hèlm sepeda, nagging akèh kang migunakke ing sakiteré masarakat ing numpak sepeda ing sadina-dina mligi kanggo numpak sepeda ing lomba utawa ing lomba sepeda gunung, hèlm misuwur diwajibake.

Helm Yasan (batok)[besut | besut sumber]

Ya iku hèlm kang digawé kanggo ngelindungi tibané barang atos utawa matrial ing sajeroning mbagun omah utawa ing laladan tambang

Uga delengen[besut | besut sumber]

Pranala njaba[besut | besut sumber]