Hèlm

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Helm kang dianggo wong numpak motor
Hèm Perang
wong wadon kang migunakake hèlm pit ontèl
hèlm bangunan

Hèlm (asalé saka basa Walanda : Helm) ya iku Piranti kang nutup ana ing sirah /endhas.Kang digawé saka bahan jaba sing atos ora gampang pecah, biasané digawé saka waja , wesi, utawa plastik.Mumpangaté Helm bisa uga kanggo ngelindungi sirah ing perang (militer), utawa pengawéan sadina-dina kayata ulah raga, pertambangan, utawa kanggo numpak motor . Hèlm uga bisa nduwèni mumpangat kanggo ngelindungi waspadané ana ing sirah saka tiban utawa saka jeblokan kang banter.

Jinis[sunting | besut sumber]

Hèlm Perang[sunting | besut sumber]

Ing awalé hèlm dimumpangatake ing piranti saka kalmbi zirah, ing peradaban Yunani kuno, Romawi klasik , sakjroning zaman tengahan, nganti akhir abad 17 nyesekni mumpangaté hèlm sacara ambo ing Éropah nganti Jepang. Bisa uga diarani mumpangaté hèlm ora ana mumpangngaté kajaba kanggo perang. Hèlm uga bisa ngelindungi ing sirah saka pusaka musuh , mata panah, utawa trabasan pelor (peluru) .Pigunané hèlm ora misuwur ing taun 1670 ing sakjroning pelor ing bedèl kang banter malyuné. Ing jaman Napoleon dipigunakake kanggo ngukuhake ing prajurit kang dilantik kavaleri. Mumpangaté artileri abot ing perang donya I nuduhake pigunané hèlm ing prajurit kang patin kanggo ngurangi patiné korban karana cipratan bom atau schrapnel kang jeblug.Sakjroning perang donya kaping loro lan hèlm mulai dipigunakake kanggo piranti kang wajib ing prajurit.

Helm Motor[sunting | besut sumber]

Hélm kang dipigunakake kanggo ing sirah, ngelindungi saka anané kecelakaan ing dalan ing para wong kang migunakake motor sakjroning natani tata lalu lintas ing dalan . Sepisan diwajibake ing Indonésia ing pimpinan Kapulisian RI Hugeng, nanging ditolak ing masyarakat, banjur ditetepake ing undang-undang resmi ing UU No 14Taun 1992 .

Hèlm motor bisa dikelompokake ing sakjroning wujudé ya iku helm separo sirah (half face), telungprapat/standar (open face) lan hèlm cakil (full face). Hèlm standar iku hèlm kang nutup sirah kabeh, Digawé saka bahan kang ora gampang pecah, lapisan njeroné digawé saka sterefom, nganggo tali sing ngunci utawa ditali, supaya angger tabrakan hèlm ora mencolot.Hèlm uga orang mung dianggo dèning pengendara motor nangging uga sing mbonceng.

Hèlm Pit[sunting | besut sumber]

ya iku hèlm kang mumpangaté kanggo wong kang numpak pit sepeda, wujudé luwih ringkes dibandingake saka hèlm motor.Ing laladan Indonésia durung diwajibake minggunakake hèlm sepeda, nagging akeh kang migunakke ing sakubenge masyarakat ing numpak sepeda ing sadina-dina utamané kanggo numpak sepeda ing lomba utawa ing lomba sepeda gunung, hèlm misuwur diwajibake.

Helm Bangunan (batok)[sunting | besut sumber]

Ya iku hèlm kang digawé kanggo ngelindungi tibané barang atos utawa matrial ing sakjroning mbagun omah utawa ing laladan tambang

Deleng uga[sunting | besut sumber]

Pranala jaba[sunting | besut sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hèlm&oldid=1015602"