Panah

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
Tuladhane wong nganggo Jemparing

Panah utawa jemparing utawa busur panah iku siji jinis senjata kang minangka nembakaké anak panah, nganggo kakuwatan elastisitas saka busur panah iku dhéwé.[1] Lumrahé senjata iki dipigunakaké kanggo ajag lan ana ing jaman biyèn senjata iki uga dipigunakaké kanggo perang.[1] Saliyané iku senjata iki uga minangka sarana ulah raga panahan.[1] Desain ssaka panah kadayan déning kabudayan lan jaman nalika abrak iku digawé.[1] Desain panah kang paling umum kang digunakaké déning bangsa bangsa ana ing jaman dhisik ya iku kayu (racaké digunakaké déning Bangsa Inggris Kuna) lan kombinasi kayu-balung (racaké digunakaké déning Bangsa Asia Kuna).[1] Pada jaman saiki bahan kanggo gawé jemparing ya iku modifikasi saka bahan plastik, karbon, material sintetik utawa bahan campuran.[1] Wong kang nganggo panah dijenengi pemanah.[1]

Konstruksi[besut | besut sumber]

Umumé panah ana pérangan-pérangan kang dijenengi limb ya iku kang mlengkung, kanthi tali busur kang kajiret ana ing pucuke.[2] Nalika tali busur ditarik mburi, limb banjur mlengkung, ngubah ènergi gerak tarikan saka tali busur dadi ènergi potensial pegas.[2] Busur modern (recurve) duwé pérangan siji manèh ya iku riser kang fungsine kanggo cekelan lan panggon kanggo limb utawa pérangan-pérangan liya kaya stabilizer lan visir.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]