Panah

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Tuladhane wong nganggo Jemparing

Panah utawa jemparing utawa busur panah iku siji jinis senjata kang digunakaké kanggo nembakaké anak panah, nganggo kakuwatan elastisitas saka busur panah iku dhewe.[1] Biasané senjata iki dipigunakaké kanggo ajag lan ana ing jaman biyèn senjata iki uga dipigunakaké kanggo perang.[1] Sakliyané iku senjata iki uga digunakaké kanggo sarana ulah raga panahan.[1] Desain ssaka panah dipengaruhi déning kabudayan lan jaman nalika abrak iku digawé.[1] Desain panah kang paling umum kang digunakake déning bangsa bangsa ana ing jaman dhisik ya iku kayu (biasane digunakake déning Bangsa Inggris Kuna) lan kombinasi kayu-balung (biasane digunakake déning Bangsa Asia Kuna).[1] Pada jaman saiki bahan kanggo gawé jemparing ya iku modifikasi saka bahan plastik, karbon, material sintetik utawa bahan campuran.[1] Wong kang nganggo panah dijenengi pemanah.[1]

Konstruksi[sunting | besut sumber]

Umumé panah ana bagian-bagian kang dijenengi limb ya iku kang mlengkung, kanthi tali busur kang kajiret ana ing pucuke.[2] Nalika tali busur ditarik mburi, limb banjur mlengkung, ngubah energi gerak tarikan saka tali busur dadi energi potensial pegas.[2] Busur modern (recurve) duwé bagian siji meneh ya iku riser kang fungsine kanggo cekelan lan panggon kanggo limb utawa bagian-bagian liya kaya stabilizer lan visir.[2]

Cathetan Suku[sunting | besut sumber]


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Panah&oldid=998028"