Gandhéwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna bébas abasa Jawa
(Dilih saka Panah)
Tuladhané wong nganggo gandhéwa

Gandhéwa utawa gendhéwa ya iku wilahan kayu utawa pring mawa sendheng dianggo nglepasake panah/jemparing, nganggo kakuwatan elastisitas saka gandhéwa iku dhéwé.[1] Lumrahé piranti iki digunakaké kanggo bebedhag lan ana ing jaman biyèn uga dipigunakaké kanggo perang.[1] Saliyané iku piranti iki uga minangka sarana ulah raga panahan.[1] Desain ssaka panah kadayan déning kabudayan lan jaman nalika abrak iku digawé.[1] Desain panah kang paling umum kang digunakaké déning bangsa bangsa ana ing jaman dhisik ya iku kayu (racaké digunakaké déning Bangsa Inggris Kuna) lan kombinasi kayu-balung (racaké digunakaké déning Bangsa Asia Kuna).[1] Ing jaman saiki bahan kanggo gawé gandhéwa ya iku modifikasi saka bahan plastik, karbon, material sintetik utawa bahan campuran.[1] Wong kang nganggo panah dijenengi pemanah.[1]

Konstruksi[besut | besut sumber]

Lumrahé gandhéwa ana pérangan-pérangan kang dijenengi limb ya iku kang mlengkung, kanthi tali sendheng kang ditalèkaké ana ing pucuke.[2] Nalika tali sendheng ditarik mburi, limb banjur mlengkung, ngubah ènergi gerak tarikan saka tali busur dadi ènergi potensial pegas.[2] Gandhéwa modern (recurve) duwé pérangan siji manèh ya iku riser kang fungsine kanggo cekelan lan panggon kanggo limb utawa pérangan-pérangan liya kaya stabilizer lan visir.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]