Gandhéwa

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Tuladhané wong nganggo gandhéwa

Gandhéwa utawa gendhéwa ya iku wilahan kayu utawa pring mawa sendheng dianggo nglepasake panah/jemparing, nganggo kakuwatan elastisitas saka gandhéwa iku dhéwé.[1] Lumrahé piranti iki digunakaké kanggo bebedhag lan ana ing jaman biyèn uga dipigunakaké kanggo perang.[1] Saliyané iku piranti iki uga minangka sarana ulah raga panahan.[1] Desain ssaka panah kadayan déning kabudayan lan jaman nalika abrak iku digawé.[1] Desain panah kang paling umum kang digunakaké déning bangsa bangsa ana ing jaman dhisik ya iku kayu (racaké digunakaké déning Bangsa Inggris Kuna) lan kombinasi kayu-balung (racaké digunakaké déning Bangsa Asia Kuna).[1] Ing jaman saiki bahan kanggo gawé gandhéwa ya iku modifikasi saka bahan plastik, karbon, material sintetik utawa bahan campuran.[1] Wong kang nganggo panah dijenengi pemanah.[1]

Konstruksi[besut | besut sumber]

Lumrahé gandhéwa ana pérangan-pérangan kang dijenengi limb ya iku kang mlengkung, kanthi tali sendheng kang ditalèkaké ana ing pucuke.[2] Nalika tali sendheng ditarik mburi, limb banjur mlengkung, ngubah ènergi gerak tarikan saka tali busur dadi ènergi potensial pegas.[2] Gandhéwa modern (recurve) duwé pérangan siji manèh ya iku riser kang fungsine kanggo cekelan lan panggon kanggo limb utawa pérangan-pérangan liya kaya stabilizer lan visir.[2]

Cathetan suku[besut | besut sumber]