Elang tikus

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Garudha Tikus
Black-shouldered Kite (Elanus caeruleus) in Kawal WS, AP W IMG 1681.jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Animalia
Filum: Chordata
Klas: Aves
Ordho: Accipitriformes
Famili: Accipitridae
Génus: Elanus
Spésies: E. caeruleus
Jeneng binomial
Elanus caeruleus
Desfontaines, 1789
Sinonim

Elanus melanopterus

Garudha tikus (Elanus caeruleus)[2] ya iku manuk Pemangsa diurnal kang ukurané cilik sajeroning familia Accipitridae kang kaloka amarga kebiasaané melakang sajeroning padang rumput kaya kebiasaané kestrel kang ukurané cilik. Spesies Eurasia lan Afrika iki kadang-kadang digabung karo spésies Australia Garudha Bahu-ireng (Elanus axillaris) lan Garudha Buntut-putih (Elanus leucurus) saka lor lan kidul Amérika kang bebarengan minangka superspesies. Garudha iki kas, kanti swiwi dawa, putih, sarta wulu klawu lan ireng uga mèh padha manuk kucingan kanti mata kang madep mengarep. Sanajan mligi katon ing dataran, dhèwèké kadang katon pèrèng-pèrèngan ing kawasan keduwuran kang luwih dudur ing Asia. Dewéké ora kalebu pengembara, ananing dhèwèké nggawé pergerakan jarak cepak minangka réspon tumpraping cuaca.

Deskripsi[besut | besut sumber]

Ukuran 30 cm. Warnané putih, klawu lan ireng. Ana tanda ireng ing bahu, wulu primer ireng dawa kas.[3] Yenta dhèwèké wis diwasa, dewéké ciri-ciriné: ana makutha ing geger, swiwi pelindung lan pérangan pucuk buntut wernane klawu.[2] Rai, gulu lan pérangan ngisor putih, pucuk wernane ireng dan kaki wernane kuning.[3] Ing jinis manuk kang isih enom, iris mripaté wernane kuning, ananing nalika wis diwasa iris mripaté berubah dadi abang.[3]

Distribusi lan habitat[besut | besut sumber]

Garudha tikus wujud spésies utama dataran terbuka lan semi-ara-ara ing sub-Sahara Afrika lan wewengkon tropis Asia, anannging dhèwèké duwé kalungguhan ing Éropah, ya iku ing Spanyol lan Portugal. Persebaran spésies katone ngrembaka ing kidul Éropah lan kemungkinan ing Asia kulon.[4][5][6]

Pirang-pirang populasi géografis dikukuhaké minangka subspesies lan iki kalebu nominasi subspesies kang kadadéan ing Spanyol, Afrika lan Arabia. Subspesies vociferus ditemokakake ing wétan persebaran lan Asia pérangan kidul tumuju marang Asia Tenggara. Sedawa Sumatera, Jawa, Kalimantan lan subspesies Filipina hypoleucus (kadang-kadang dianggep spésies penuh) tinemu sawetara subspesies wahgiensis amung kawates ing Guinea Baru. Subspesies sumatranus ora mesti diakui. Alap-alap buntut-putih lan Alap-alap Bahu-ireng mbiene dipadakake karo spésies iki nanging wis sui, alap-alap bahu-ireng diperlakukan minangka spésies kang béda.[7][8]

Sanajan tinemu mligi ing daratan, dhèwèké uga katon ing dataran dhuwur ing Sikkim (3650m),[9] Nilgiris (Doddabetta, 2670m)[10] lan Nagaland (2020m).[11] Nilgiris (Doddabetta, 2670m)[10] Déwéké uga diarani pengunjung ing mangsa dingin ing pira-pira pérangan persebaran dhèwèké kaya Ghat Kulon..[12]

Status lan konservasi[besut | besut sumber]

Perdagangan Internasional: Appendix II, bisa diperdagangake kanti pengaturan katentu. Lan pamaréntah Indonésia nglindungi garudha tikus kanti PP nomer 7 taun 1999.[3][13]

Basa Liya[besut | besut sumber]

Réferènsi[besut | besut sumber]

  1. Cithakan:IUCN2009.2
  2. a b A.P., Asman (2 May 2012). "Garudha Tikus". (Kaunduh 18/12/12)
  3. a b c d Hariyanto, M. "burung ALAP ALAP TIKUS (Elanus Caureleus)". (Kaunduh 18/12/12)
  4. Balbontin J, JJ Negro, NH Sarasola, JJ Ferrero & D Rivera (2008). "Land-use changes may explain the recent range expansion of the Black-shouldered Kite Elanus caeruleus in southern Europe" (PDF). Ibis 150 (4): 707–716. doi:10.1111/j.1474-919X.2008.00845.x. 
  5. Salim, M. A. (2002). "The first records, including breeding, of Black-winged Kite Elanus caeruleus in Iraq". Sandgrouse 24 (2): 136–137. 
  6. Sehatisabet M.E., Musavi S.B., Bakhtiari P., Moghaddas D., Hamidi N., Nezami B., Khaleghizadeh A. (2006). "Further significant extensions of migrant distribution and breeding and wintering ranges in Iran for over sixty species" (PDF). Sandgrouse 28 (2): 146–155. 
  7. Clark, W.S. & Banks, R.C. (1992). "The taxonomic status of the White-tailed Kite" (PDF). Wilson Bull. 104 (4): 571–579. 
  8. Hussain, K. Z. (1959). "Notes on the taxonomy and zoogeography of the gènus Elanus" (PDF). Condor 61 (2): 153–154. 
  9. Ganguli-Lachungpa,Usha (1990). "Blackwinged Kite Elanus caeruleus vociferus (Latham) at 3650 m in Sikkim". J. Bombay Nat. Hist. Soc. 87 (1): 142. 
  10. Krishna MB (1979). "The range of the Blackwinged Kite". Newsletter for Birdwatchers 19 (7): 10. 
  11. Choudhury,A (1996). "New elevation record for Black-winged Kite from Nagaland". Newsletter for Birdwatchers 36 (5): 96. 
  12. Ali, S & S D Ripley (1978). Handbook of the birds of India and Pakistan 1 (ed. 2). Oxford University Press. kk. 212–214. ISBN 0-19-562063-1. 
  13. Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; ora ana tèks tumrap refs kanthi jeneng kutilang
  14. a b c d e f Lepage, Denis. "Garudha Tikus (Elanus caeruleus) (Desfontaines, 1789)". Avibase. (Kaunduh 18/12/12)

Sumber liya[besut | besut sumber]

  • Hume, AO (1872) On the breeding of Elanus Melanopterus. Stray Feathers 1(1):21-26
  • Hodgson, BH (1837) On the structure and habits of the Elanus melanopterus. Madras Jour. Lit. Sc. 6, 75-78.
  • Goriup, P. D. 1981. Observations on a pair of Black-winged Kites (Elanus cueruleus) in eastern Portugal. Arq. Mus. Bocage, ser. B, 1:65-79.
  • Naoroji, Rishad (1986) Communal gathering of Blackwinged Kites (Elanus caeruleus vociferus). J. Bombay Nat. Hist. Soc. 83(Supp):200-201.
  • Harris T & C. Walters (1982) Chromosomal sexing of the Black Shouldered Kite (Elanus caeruleus) (Aves: Accipitridae). Genetica 60(1):19-20 1982 doi:10.1007/BF00121451
  • Parejo, D. Aviles, J. M. Ferrero, J. J. Rivera, D. Casas, J. M. (2001). "Communal roosting and diet of black-shouldered kites (Elanus caeruleus) wintering in southwestern Spain". J. Raptor Research 35 (2): 162–164. 

Pranala njaba[besut | besut sumber]