Carica

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Jump to navigation Jump to search
Carica
Mountain papaya (Vasconcellea pubescens).jpg
Klasifikasi ngèlmiah
Karajan: Plantae
Unranked: Angiospermae
Unranked: Eudicots
Unranked: Rosids
Ordho: Brassicales
Famili: Caricaceae
Génus: Vasconcellea
Spésies: V. pubescens
Jeneng binomial
Vasconcellea pubescens
A.DC.
Sinonim

Carica utawa karika (Carica pubescens[1] utawa Vasconcellea cundinamarcensis[2]) ya iku tuwuhan éwoning famili katès. Nanging béda karo katès kang urip ing laladan panas, carica mung bisa urip ing laladan dhataran dhuwur kanthi suhu udara rélatif adhem. Ing Indonésia carica utawa kang uga ditepungi kanthi jeneng katès gunung akèh urip ing Dhataran Tinggi Dieng.[1] Carica mung urip ing dhataran dhuwur kang duwé dhuwur watara 1500 – 3000 mèter ing dhuwur lumahing segara. Woh iki jaréné asalé saka Andes Amérika Kidul[2].

Kasiyat carica[besut | besut sumber]

Woh carica wis ditepungi umum bisa kanggo nglancaraké pancernan panganan. Nanging saliyané iku carica uga duwé kasiat liyané, ing antarané: carica akèh ngandhut enzim papain, ya iku enzim kang duwé fungsi nyepetaké pancernan protéin. Enzim papain sajeroning katès bisa nyerna dat akèhé kaping 35 luwih gedhé saka ukurané dhéwé, sanajan kandhutan enzim papanin sajeroning carica (4-6 gr) ora padha akèhé sajeroning katès nanging kabèh bisa diserep awak lan bisa mangaruhi marang prodhuksi hormon manungsa. Ana uga panelitèn anyar kang nemu kandhutan arginin sajeroning woh carica bisa nyandhet tuwuhing sèl-sèl kanker payudara.[1]

Kandhutan papain sajeroning woh carica uga duwé sipat antisèptik lan bisa ngréwangi nyegah tangkar-tumangkaré bakteri kang ngrugenu sajeroning usus, ngréwangi normalaké pH usus saéngga kaanan usus dadi normal. Kandhutan vitamin C sajeroning carica luwih dhuwur tinimbang kandhutan vitamin C sajeroning jeruk. Carica uga duwé kandhutan vitamin A kang luwih dhuwur tinimbang wortel. Saliyané iku carica uga akèh kandhutan vitamin B komplèks lan vitamin E kang apik kanggo kaséhatan awak.[1]

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. ^ a b c d Kasiyat carica Dieng Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet1" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda
  2. ^ a b Legité woh carica kas Dieng Masalah sitiran: Tenger <ref> ora trep; jeneng "internet2" diwedharaké ping bola-bali déné isiné béda