Carica

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Jujug: pandhu arah, pados
Carica
Klasifikasi èlmiah
Krajan: Plantae
(unranked): Angiospermae
(unranked): Eudicots
(unranked): Rosids
Ordo: Brassicales
Kulawarga: Caricaceae
Marga: Vasconcellea
Jinis: V. pubescens
Jeneng binomial
Vasconcellea pubescens
A.DC.
Sinonim

Carica utawa karika (Carica pubescens[1] utawa Vasconcellea cundinamarcensis[2]) ya iku tanduran kang kalebu jroning golongan famili katès. Ananging béda karo katès kang urip ing laladan panas, carica mung bisa urip ing laladan dhataran dhuwur kanthi suhu udhara rélatif adhem. Ing Indonésia carica utawa kang uga ditepungi kanthi jeneng katès gunung akèh urip ing Dhataran Tinggi Dieng.[1] Carica mung urip ing dhataran dhuwur kang duwé dhuwur watara 1500 – 3000 mèter ing dhuwur lumahing segara. Woh iki konon asalé saka Andes Amérika Kidul[2].

Kasiyat carica[sunting | besut sumber]

Woh carica wis ditepungi umum bisa kanggo nglancaraké pancernan panganan. Ananging sakliyané iku carica uga duwé kasiat liyané, ing antarané: carica akèh ngandhut enzim papain, ya iku enzim kang duwé fungsi nyepetaké pancernan protein. Enzim papain jroning katès bisa nyerna dat akèhé kaping 35 luwih gedhé saka ukurané dhéwé, senajan kandhutan enzim papanin jroning carica (4-6 gr) ora padha akèhé jroning katès ananging kabèh bisa diserep awak lan bisa mangaruhi marang prodhuksi hormon manungsa. Ana uga panelitèn anyar kang nemokaké kandhutan arginin jroning woh carica bisa nyandhet tuwuhing sèl-sèl kanker payudara.[1]

Kandhutan papain jroning woh carica uga duwé sipat antisèptik lan bisa ngréwangi nyegah tangkar-tumangkaré bakteri kang ngrugenu jroning usus, ngréwangi normalaké pH usus saéngga kahanan usus dadi normal. Kandhutan vitamin C jroning carica luwih dhuwur tinimbang kandhutan vitamin C jroning jeruk. Carica uga duwé kandhutan vitamin A kang luwih dhuwur tinimbang wortel. Sakliyané iku carica uga akèh kandhutan vitamin B komplèks lan vitamin E kang apik kanggo kaséhatan awak.[1]

Cathetan sikil[sunting | besut sumber]

  1. ^ a b c d (id) Kasiyat carica Dieng Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "internet1" defined multiple times with different content
  2. ^ a b (id) Legité woh carica kas Dieng Cacad panyuplik: Invalid <ref> tag; name "internet2" defined multiple times with different content
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Carica&oldid=1016528"