Asem stéarat

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
Struktur kimiya asem stéarat
Cithakan:Chembox DrugBankCithakan:Chembox VaporPressureCithakan:Chembox MagSusCithakan:Chembox ThermalConductivityCithakan:Chembox RefractIndexCithakan:Chembox LattConstCithakan:Chembox LattConst AngleCithakan:Chembox LD50
Asem stéarat[1]
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [57-11-4]
PubChem 5281
Nomer EINECS 200-313-4
Nomer RTECS WI2800000
SMILES CCCCCCCCCCCCCCCCCC(=O)O
Sifat
Rumus kimia C18H36O2
Massa molar 284.48 g mol−1
Panampilan White solid
Ambu Pungent, oily
Densitas 0.9408 g/cm3 (20 °C)[3]
0.847 g/cm3 (70 °C)
Titik leleh

69.3 °C, 342 K, 157 °F

Titik umob

361 °C, 634 K, 682 °F

Kelarutan dalam air 0.00018 g/100 g (0 °C)
0.00029 g/100 g (20 °C)
0.00034 g/100 g (30 °C)
0.00042 g/100 g (45 °C)
0.00050 g/100 g (60 °C)[4]
Kelarutan Soluble in alkyl acetates, alcohols, HCOOCH3, phenyls, CS2, CCl4[5]
Kelarutan dalam dichloromethane 3.58 g/100 g (25 °C)
8.85 g/100 g (30 °C)
18.3 g/100 g (35 °C)[5]
Kelarutan dalam hexane 0.5 g/100 g (20 °C)
4.3 g/100 g (30 °C)
19 g/100 g (40 °C)
79.2 g/100 g (50 °C)
303 g/100 g (60 °C)[5]
Kelarutan dalam ethanol 1.09 g/100 mL (10 °C)
2.25 g/100 g (20 °C)
5.42 g/100 g (30 °C)
22.7 g/100 g (40 °C)
105 g/100g (50 °C)
400 g/100g (60 °C)[4]
Kelarutan dalam acetone 4.73 g/100 g[7]
Kelarutan dalam chloroform 15.54 g/100 g[7]
Struktur
Struktur kristal B-form = Monoclinic[8]
Grup ruwang B-form = P21/a[8]
Termokimia
Entalpi
pambentukan
standar
fHo298)
−947.7 kJ/mol[3]
Entalpi
pangobongan
standar
ΔcHo298
11342.4 kJ/mol[9]
Entropi molar
standar
So298
435.6 J/mol·K[3]
Kapasitas panas, C {{{HeactCapacity}}}
Bahaya
NFPA 704
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Asem stéarat ( /ˈstɪərɪk/ STEER-ik, /stiˈærɪk/ stee-ARR-ik ) ya iku asem lemak jenuh kanthi ranté 18-karbon. Jeneng IUPAC saka zat iki ya iku asem oktadekanoik. Iki wujudé lilin lan formula kimiané ya iku C 17 H 35 CO 2 H. Jeneng asalé saka basa Yunani saka tembung στέαρ "stéar". Minangka ester, asem stéarat minangka salah siji asem lemak jenuh paling umum sing ditemokaké ing alam sawise asem palmitat . [11] Trigliserida asalé saka telung molekul asem stéarat diarani stearin.

Prodhuksi asem stéarat[besut | besut sumber]

Asem stéarat dipikolehi saka lemak lan minyak kanthi saponifikasi trigliserida nggunakaké banyu panas (udakara 100 ° C). Campuran sing diasilaké banjur disaring. [12] Asem stéarat komersial asring saka campuran asem stéarat lan palmitat, sanajan kasedhiya asem stéarat murni.

Asem stéarat luwih akèh ing lemak kewan (nganti 30%) tinimbang lemak sayur (biasane <5%). Pangecualian penting ya iku panganan mentéga kakao (34%) [13] lan mentéga shea, ing endi kandhungan asem stéarat (minangka trigliserida) ya iku 28-45%. [14] Sacara komersial, lemak sing akèh asem oleat kayata sawit lan kedelé bisa dihidrogenasi kanggo ngonversi oléat dadi asem stéarat. [15] [16] Ing babagan biosintesis, asem stéarat diprodhuksi saka karbohidrat liwat mesin sintesis asem lemak ing endi asetil-CoA nyumbang ing blok pambangunan loro-karbon.

Guna asem stéarat[besut | besut sumber]

Wujud kristal saka asem stéarat

Asem stéarat gunané kanggo industri lilin, gawé sabun kecantikan, sabun rai, sampo, krim cukur, lan kosmètik liyané sing duwé kinerja kanggo pangenthel lan pangatos supaya sabun tetep ing bentuké.[17] Umumé, aplikasi asem stéarat ngeksploitasi karakteristik fungsi, kanthi klompok kepala kutub sing bisa dipasang ing kation logam lan ranté nonpolar sing mènèhi kelarutan ing pelarut organik. Kombinasi kasebut ndadekaké panggunaan minangka surfaktan lan agèn pelunak. Asem stéarat ngalami reaksi khas asem karboksilat jenuh, sing bisa diencerké ya iku alkohol stearil, lan esterifikasi kanthi macem-macem alkohol. Iki digunakaké ing pirang-pirang pabrik, saka piranti èlèktronik sing gampang nganti kompléks.

Asem stéarat sing ora larang, ora beracun, lan cukup inert, nemokaké akèh ing prosès niche. [18] Asem stéarat digunakaké minangka bahan tambahan lempeng negatif ing pabrik batrè-asem. Ditambah kanthi bobot 0,6 g saben kg oksida nalika nyiyapaké larutan. Iki dipercaya bisa nambah hidrofobisitas piring negatif, utamé nalika èngisi daya garing. Uga nyuda ekstensi oksidasi timbal sing anyar (bahan aktif negatif) nalika lempengan dijaga garing ing atmosfer sing mbukak sawise prosès pembentukan tank. Akibaté, wektu ngisi daya bateré durung diisi garing sajrone ngisi daya wiwitan (IFC) luwih murah, dibandhingaké karo bateré sing dipasang karo piring sing ora ngemot aditif asem stéarat. Asem lemak minangka komponen klasik saka pembuatan lilin. Asem stéarat digunakaké bebarengan karo sirup gula utawa jagung sing gampang digunakaké kanggo nambah permen . Ing kembang api, asem stéarat asring digunakaké kanggo nutupi bubuk logam kayata aluminium lan zat besi. Iki nyegah oksidasi, lan ngidini komposisi disimpen ing wektu sing luwih suwé.

Peran asem stéarat ing metabolisme[besut | besut sumber]

Ing panalitèn labeling isotop ing manungsa [19] nyimpulaké yèn fraksi asem stéarat diet sing oksidatif desaturat dadi asem oleat 2,4 kali luwih dhuwur tinimbang fraksi asem palmitat sing diowahi dadi asem palmitoleat . Uga, asem stéarat cenderung ora bisa dilebokaké ing ester kolesterol. Ing panelitian epidemiologis lan klinis, asem stéarat ditemokaké digandhengaké karo kolesterol LDL sing diturunaké dibandhingaké karo asem lemak jenuh liyané. [20]

Paripustaka[besut | besut sumber]

  1. Susan Budavari, ed. (1989). Merck Index (11th ed.). Rahway, New Jersey: Merck & Co., Inc. p. 8761. ISBN 978-0-911910-28-5.
  2. Vargaftik, Natan B.; et al. (1993). Handbook of Thermal Conductivity of Liquids and Gases (illustrated ed.). CRC Press. p. 318. ISBN 978-0-8493-9345-7.
  3. a b c d e f Cithakan:CRC90
  4. a b Ralston, A.W.; Hoerr, C.W. (1942). "The Solubilities of the Normal Saturated Fatty Acids". The Journal of Organic Chemistry. 7 (6): 546–555. doi:10.1021/jo01200a013. PMID 20280727.
  5. a b c d "stearic acid". Chemister.ru. 2007-03-19. Dibukak ing 2017-06-30.
  6. a b Cithakan:Nist
  7. a b Seidell, Atherton; Linke, William F. (1919). Solubilities of Inorganic and Organic Compounds (2nd ed.). D. Van Nostrand Company. p. 677.
  8. a b c von Sydow, E. (1955). "On the structure of the crystal form B of stearic acid". Acta Crystallographica. 8 (9): 557–560. doi:10.1107/S0365110X55001746.
  9. National Center for Biotechnology Information (2021). PubChem Compound Summary for CID 5281, Stearic acid. Retrieved January 7, 2021 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Stearic-acid.
  10. Science Lab.com. "Stearic acid MSDS" (PDF). Dibukak ing 2020-09-30.
  11. Gunstone, F. D., John L. Harwood, and Albert J. Dijkstra "The Lipid Handbook with Cd-Rom. 3rd ed.
  12. Cithakan:Ullmann
  13. "硬脂酸;十八烷酸;十八酸;十八碳烷酸;Stearic acid;Octadecanoic acid;物理性质,化学性质,英文名,分子量,结构式,分子式,CAS号,制备方法,用途,溶点,沸点,毒性,MSDS,供应商,公司". www.chemyq.com. Dibukak ing 2020-06-17.
  14. Beare-Rogers, J.; Dieffenbacher, A.; Holm, J.V. (2001). "Lexicon of lipid nutrition (IUPAC Technical Report)". Pure and Applied Chemistry. 73 (4): 685–744. doi:10.1351/pac200173040685.
  15. https://www.profitableventure.com/how-much-stearic-acid-soap-making/
  16. https://cailapares.com/en/hydrogenated-stearic-acids-vegetable-origin/
  17. "Asam Stearat | Tradeasia International". TRADEASIA INTERNATIONAL PTE.LTD. (ing basa Inggris). Dibukak ing 2021-04-17.
  18. Cithakan:Ullmann
  19. Emken, Edward A. (1994). "Metabolism of dietary stearic acid relative to other fatty acids in human subjects". American Journal of Clinical Nutrition. 60 (6): 1023S–1028S. doi:10.1093/ajcn/60.6.1023S. PMID 7977144.
  20. Hunter, J. E.; Zhang, J.; Kris-Etherton, P. M. (2009). "Cardiovascular disease risk of dietary stearic acid compared with trans, other saturated, and unsaturated fatty acids: A systematic review". American Journal of Clinical Nutrition. 91 (1): 46–63. doi:10.3945/ajcn.2009.27661. PMID 19939984.