Lenga kedhelé

Saka Wikipédia Jawa, bauwarna mardika basa Jawa
Menyang navigasi Menyang panggolèkan
lenga kacang kedhelé

Lenga kedhelé iku lenga sayur-sayuran diprodhuksi saka wiji dhélé . lenga kacang dhelé minangka salah sawijining lenga masak sing saya akéh digunakaké. Kajaba iku, lenga kedhelé uga digunakaké minangka lenga pengeringan , lenga kasebut bisa atos liwat wektu sajroné mbukak udhara lan nggawé lapisan tahan banyu. Dadi lenga iki uga digunakaké minangka salah sawijining bahan mentah kanggo tinta lan cat .

Prodhuksi[besut | besut sumber]

Kanggo ngasilaké lenga kacang kedhelé, wiji kacang kedhelé, ngandhut banyu sing wis diatur, digawé panas nganti 88 ° C, giling, lan lenga sing dieklik kanthi bantuan heksana . Sawisé lenga kacang dhelé diresiki kanthi ngilangaké hexana lan banjur diwenehi bahan tambahan manut karo panggunaan, kadang hidrogenasi . Lenga kacang kedhelé sing murni lan hidrogenasi ana ing bentuk cuwèr ing suhu kamar. Limbah saka olahan ( kacang kedhelé ) digunakaké minangka bahan panganan kewan .

Ing taun 2002-2003 tanduran iki terus tuwuh, lenga kedhelé sing diproduksi ing saindenging jagad nganti 30,6 yuta ton utawa setengah kabèh lenga sayur-sayuran sing diprodhuksi ing jagad lan 30 persen produksi kabèh lemak lan lenga (kalebu lemak saka kewan).[1]

Komposisi[besut | besut sumber]

Saben 100 lenga kedhelé ngemot 16 gram lemak jenuh, 23 gram lemak ora jenuh, lan 58 gram lemak jenuh majemuk.[2][3] Konstituen utama asam lemak tak jenuh ing lenga kedhelé yaiku asam alpha-linoleat 7-10 persen, asam linoleat 51 persen, lan asam oleic 23 persen. Lenga iki uga ngemot asam lemak jenuh 4 persen stearic asam lan 10 persen asam palmitik .[4]

Asam Linoleat gampang dioksidasi dadi ora kepenak nalika digunakaké minangka bahan masak, saengga macem-macem perusahaan bioteknologi ngembangaké kedhelétransgenik sing ngasilaké wiji kanthi asam linoleat sing sithik. Sakdurungé, proses hidrogenasi ditindakaké kanggo gawé jenuh asam linoleat.

Deleng uga[besut | besut sumber]

  • Lenga kacang

Cathetan sikil[besut | besut sumber]

  1. United States Department of Agriculture, Agricultural Statistics 2004. Table 3-51.
  2. Wigati: Cithakan iki ({{cite doi}}) wis lawas. Saperlu nyitir terbitan sarana doi:10.1002/14356007.a09_055, anggonen waé {{cite journal}} kanthi wuwuhan |doi=10.1002/14356007.a09_055.
  3. Oil, soybean, salad or cooking
  4. Ivanov, Dušica S.; Lević, Jovanka D.; Sredanović, Slavica A. (2010). "Fatty acid composition of various soybean products". Journal of the Institute for Food Technology in Novi Sad. 37 (2): 65–70. Retrieved 21 June 2013.