Heksana

Saka Wikipédia, bauwarna bébas basa Jawa

Cithakan:Chembox DrugBank

n-Heksana
Gambar
Gambar
Gambar
Gambar
Identifikasi
Nomor CAS [110-54-3]
PubChem 8058
KEGG C11271
ChEBI CHEBI:29021
Nomer RTECS MN9275000
SMILES CCCCCC
InChI 1/C6H14/c1-3-5-6-4-2/h3-6H2,1-2H3
Sifat
Rumus kimia C6H14
Massa molar 86.18 g mol−1
Panampilan Cairan boten werna
Densitas 0.6548 g/mL
Titik leleh

−95 °C, 178 K, -139 °F

Titik umob

69 °C, 342 K, 156 °F

Kelarutan dalam air 13 mg/L at 20°C[1]
Viskositas 0.294 cP
Bahaya
Klasifikasi EU Bisa terbakar (F)
Beracun (Xn)
Repr. Cat. 3
Berbahaya bagi
lingkungan (N)
NFPA 704
NFPA 704.svg
3
1
0
 
Frasa-R R11 Cithakan:R38 Cithakan:R48/20 Cithakan:R62 Cithakan:R65 Cithakan:R67 Cithakan:R51/53
Frasa-S Cithakan:S2 Cithakan:S9 S16 Cithakan:S29 Cithakan:S33 S36/37 Cithakan:S61 Cithakan:S62
Titik murub −23.3 °C
Autoignition
temperature
233.9 °C
Senyawa kagandhèng
alkana kagandhèng Pentana
Heptana
Senyawa kagandhèng Sikloheksana
Kejaba ditélakaké suwaliké, data ing ndhuwur kanggo
ing suhu lan tekanan standar (25°C, 100 kPa)

Sangkalan lan referensi

Model 3-dimensi saking heksana

Heksana inggih punika senyawa hidrokarbon alkana mawi rumus kimia C6H14 (isomer utama n-heksana nggadhahi rumus CH3(CH2)4CH3).[2] Ater-ater heks- nedahaken enem karbon atom ingkang wonten ing heksana lan panambang -ana asalipun saking alkana ingkang nedahaken ikatan tunggal ingkang ngubungaken atom-atom karbon kasebat.[2] Sedaya isomer heksana boten reaktif sanget lan asring dipunginakaken minangka pelarut organik ingkang inert. Heksan ugi adatipun wonten ing bensin lan lem sepatu, kulit, lan tekstil.[2] Ing kahanan standar, heksana punika minangka cairan ingkang boten wonten werninipun ingkang boten cuwèr ing toya.[2]

Isomer[besut | besut sumber]

Nama umum Nama IUPAC Rumus tulisan Rumus kerangka
normal heksana
n-heksana
heksana CH3(CH2)4CH3 Hexane-2D-Skeletal.svg
isoheksana 2-metilpentana (CH3)2CH(CH2)2CH3 2-metilpentāns.svg
3-metilpentana CH3CH2CH(CH3)CH2CH3 3-metilpentāns.svg
2,3-dimetilbutana CH3CH(CH3)CH(CH3)CH3 2,3-dimetilbutāns.svg
neoheksana 2,2-dimetilbutana CH3C(CH3)2CH2CH3 2,2-dimetilbutāns.svg

Prodhuksi[besut | besut sumber]

Heksana dipunkasilaken dèning kilang-kilang minyak mentah. Kompisisi saking fraksi ingkang ngandhut heksana gumantung saking sumber minyakipun, ugi gumantung ing kahanan kilang. Kasil indhustri padatanipun nggadhahi 50%-berat isomer ranté lurus lan minangka fraksi ingkang umub ing 65–70 °C.

Pangginaan Heksana[besut | besut sumber]

Pangginaan pelarut hejsana nggadhahi kaluwihan lan ugi kekirangan. Salah satunggal kekirangan saking heksana inggih punika nuwuhaken èfèk negatif arupi penyakit lan ugi pencemaran hawa. Pelarut heksana inggih punika materi ingkang gambil kebakar lan nggadhahi biodegradabilitas ingkang sekedhik. pramila, dipunprelokaken alternatif ingkang langkung aman. Etanol lan isopropil alkohol saged dipunginakaken minangka alternatif heksana, ngemuti heksa punika materi ingkang gampil sanget kebakar lan nggadhahi biodegradabilitas ingkang sekedhik, nggadhahi resiko nuwuhaken lan ugi anjalari pencemaran hawa. Cullison (1975) mratelakaken bilih kanggé ngasilaken elstraksi lemak ingkang sampurna, sawetawis lemak kedah dipuntambahaken ing pelarut heksana.[3]

Pranala njawi[besut | besut sumber]

Cathetan suku[besut | besut sumber]

  1. ^ n-Hexane, Date of Peer Review: April 2000
  2. ^ a b c d (id)Heksana(dipunundhuh 3 FEbruari 2013)
  3. ^ (id)Heksana(dipunundhuh 28 Februari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "https://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Heksana&oldid=999866"