Sesium

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Sesium yaiku unsur kimia ing tebel periodik kang nduwèni simbol Cs (saka jeneng basa Latin, Caesium) lan nomor atom 55. unsur kimia iki kalebu logam alkali kang empuk lan awerna putih rada kaya emas, kang minangka salah sawijining saka unsur logam telu kang wujudé cair ing suhu ruangan. Nggunakaké sesium paling kawentar yaiku ing jam atom.

Isotop[sunting | sunting sumber]

Sesium nduwèni isotop paling akèh ing antarané unsur-unsur ing tabel periodik, yaiku 32 kanthi masa udakara saka 114 nganti 145.[1]

Definisi Detik[sunting | sunting sumber]

Sesium isotop 133 digunakaké kanggo jam atom kang digunakaké déning èlmuwan minangka referensi kanggo ngemataké wektu tempuh panalitiyan kathi trep banget. Miturut BIPM (badan kang ngurusi standar Satuan Sistem Internasional), definisi sadetik yaiku wektu kang diprelokaké atom sesium-133 kanggo nggeter ping 9.192.631.770.[2]

Sujarah[sunting | sunting sumber]

Sesium ditemokaké kanthi cara spektroskopik déning Bunsen lan Kirchohoff ing taun 1860 ing banyu mineral saka Durkheim.[1]

Sumber[sunting | sunting sumber]

Sesium kalebu logam alkali kang ana ing lepidolite, pollucte (silikat aluminum lan Sesium teles), lan ing sumber-sumber liyané. Salah sawijining sumber paling sugih kang ngandhut Sesium ana ing danau Bernic ing Manitoba, Kanada. deposit ing danau kasebut diprakirakaké ngandhut 300.000 ton pollucite kang ngandhut 20% Sesium. Unsur iki uga diisolasi kanthi cara elektrolisis fusi sianida lan kanthi sawetara metode liyané. sesium murni kang bébas gas bisa disiyapaké kanthi cara dekomposisi panas sesium azida.[1]

Sipat[sunting | sunting sumber]

Sipat metal Sesium bisa dideleng ing spektrum kang nduwèni garis biru loro kang padhang lan sawetara bagéyan abang, kuning, lan ijo. Elemen iki wernané putih rada perak, empuk, lan gampang dibentuk. Sesium yaiku elemen akalin kang paling elektropositif. Sesium, gelium, lan raksa yaiku logam kang bentuké cair ing suhu ruangan. Séesium berekasi meletup kanthi banyu atis, lan bereaksi karo es ing suhu sadhuwuré 116 derajat Celcius. Sesium hidroksida, basa kang paling atos kang dimangertèni, bereaksi atos karo kaca.[1]

Kagunan[sunting | sunting sumber]

Amarga Sesium nduwé kawigatèn menyang oksigen, logam Sesium didadèkaké penarik ing tabung-tabung elektron. Sesium uga digunakaké ing sèl-sèl fotoelektrik, lan minangka katalis ing hidrogenasi senyawa-senyawa tartamtu. Logam Sesium uga nembé ditemokaké aplikasiné ing sistem propulsi. Sesium digunakaké ing jam atom kanthi akurasi sing suwéné 5 detik ing 300 taun. senyawa-senyawané kang wigati yaiku klorida lan nitrat.[1]


Cathetan suku[sunting | sunting sumber]



Golongan → 1 2
3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Période ↓
1 1
H

2
He
2 3
Li
4
Be


5
B
6
C
7
N
8
O
9
F
10
Ne
3 11
Na
12
Mg


13
Al
14
Si
15
P
16
S
17
Cl
18
Ar
4 19
K
20
Ca

21
Sc
22
Ti
23
V
24
Cr
25
Mn
26
Fe
27
Co
28
Ni
29
Cu
30
Zn
31
Ga
32
Ge
33
As
34
Se
35
Br
36
Kr
5 37
Rb
38
Sr

39
Y
40
Zr
41
Nb
42
Mo
43
Tc
44
Ru
45
Rh
46
Pd
47
Ag
48
Cd
49
In
50
Sn
51
Sb
52
Te
53
I
54
Xe
6 55
Cs
56
Ba
*
71
Lu
72
Hf
73
Ta
74
W
75
Re
76
Os
77
Ir
78
Pt
79
Au
80
Hg
81
Tl
82
Pb
83
Bi
84
Po
85
At
86
Rn
7 87
 Fr 
88
Ra
**
103
Lr
104
Rf
105
Db
106
Sg
107
Bh
108
Hs
109
Mt
110
Ds
111
Uuu
112
Uub
113
Uut
114
Uuq
115
Uup
116
Uuh
117
Uus
118
Uuo

* Lantanida 57
La
58
Ce
59
Pr
60
Nd
61
Pm
62
Sm
63
Eu
64
Gd
65
Tb
66
Dy
67
Ho
68
Er
69
Tm
70
Yb
** Aktinida 89
Ac
90
Th
91
Pa
92
U
93
Np
94
Pu
95
Am
96
Cm
97
Bk
98
Cf
99
Es
100
Fm
101
Md
102
No
Seri Kimia saka Tabel Périodik
Logam alkali Alkali tanah Lantanida Aktinida Logam transisi
Logam Metaloid Nonlogam Halogen Gas mulia

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Sesium&oldid=836909"