Murbei

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados

Cithakan:Inuseunril

Murbei

Murbei uga kena diarani arbei kalebu tanduran kang bisa dimanfaataké woh lan godhongé.[1] Ananging biyasané godhongé luwih penting tinimbang wohé.[1] Godhong murbei biyasané kanggo pakan uler sutera.[1] Déné uler sutera iki kena kanggo industri tékstil.[1] Uler sutera bisa ngasilaké benang kepompong kang bisa diolah dadi kain sutera kang larang regané.[1] Woh murbei bisa diolah dadi sari buah kang nduwéni khasiat kanggo kaséhatan lan bisa nduweni nilai tambah kanggo petani murbei.[1]

Saliyané dikenal dadi tanduran kang godhongé bisa kanggo pakan uler sutera kanggo industri tékstil, murbei uga kena dadi antioksidan kang bisa ningkataké kadar kolésterol HDL lan ngurangi kadar kolésterol LDL.[1] Dene kolesterol LDL iki kang nyebabake penyakit jantung koronér.[1] Ing Indonésia woh murbei umumé dipangan nalika isih seger.[1]

Salah sijiné cara kanggo ngolah woh murbei yaiku kanthi digawé sari buah murbei. [1]Nalika di tés ing tikus, sari buah murbei bisa nurunaké kadar kolésterol LDL lan triglisérida serum darah lan ningkataké kadar HDL.[1]

murbei wis mateng rupane abang utawa ireng

Murbei uga nduwéni khasiat kanggo nambani penyakit talasemia. [2]Talasemia yaiku penyakit amarga sél darah merah ora bisa mbentuk sèl-sél kang utuh, biyasané sèl kang kena talasemia bentuké kaya wulan sabit.[2] Murbei kanggo obat talasemia biyasané digawé tèh murbei lan madu royal jelly Jambi.[2]

Murbei nduwéni jeneng latin Fragaria vesca.[3] Tanduran iki dikenal mirip stroberi alpin utawa stroberi cilik.[3] Murbei wernané abang utawa putih gumantung variétase.[3]

Nutrisi[sunting | sunting sumber]

Zat-zat kang ana ing murbei kang bisa migunani kanggo kaséhatan akéh cacahé.[3]

Miturut Daftar Komposisi Bahan Makanan (DKBM), saben 100 gram murbei ngandhut akéh nutrisi.[4]


Khasiat[sunting | sunting sumber]

Murbei ngandhut akéh vitamin C lan zat-zat kang migunani kanggo kaséhatan, mulané murbei nduwéni akéh khasiat.[3]

  • obat sariawan. Kanggo nambani sariawan, woh murbei kang isih seger cacahé kurang luwih 10 gram dikumbah banjur dipangan kaya buah.
  • ncegah kanker
  • kanggo tamba lara maag, carané digawé jus banjur diombé
  • ncegah penyakit tifus
  • tamba yèn lagi mencret utawa diare

Saliyané iku murbei uga nduwéni khasiat kanggo kecantikan.[5]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j k (id)http://www.bic.web.id(dipunundhuh tanggal 18 Mei 2011)
  2. ^ a b c (id)http://forum.detik.com(dipunundhuh tanggal 18 Mei 2011)
  3. ^ a b c d e (id)health.detik.com(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
  4. ^ (id)gaya-hidup.infogue.com(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
  5. ^ (id)suaramedia.com(dipunundhuh tanggal 19 Mei 2011)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Murbei&oldid=830232"