Kiblat

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Artikel iki bagéyan saka sèri
Islam
Allah1.png
Rukun Islam
Syahadat · Shalat · Pasa
Zakat · Kaji
Rukun Iman
Allah · Al-Qur'an · Malaikat
Nabi · Dina Akhir
Qada & Qadar
Tokoh Islam
Muhammad SAW
Nabi & Rasul · Sahabat
Ahlul Bait
Kota Suci
Mekkah ·Madinah · Yerusalem
Najaf · Karbala · Kufah
Kazimain · Mashhad ·Istanbul
Riyaya
Hijrah · Idul Fitri · Idul Adha
· Asyura · Ghadir Khum
Arsitektur
Mesjid ·Menara ·Mihrab
Ka'bah · Arsitektur Islam
Jabatan Fungsional
Khalifah ·Ulama ·
Imam·Mullah·Ayatullah · Mufti
Teks & Hukum
Al-Qur'an ·Hadist · Sunnah
Fiqih · Fatwa · Syariat
Mazhab
Sunni
Hanafi ·Hambali
Maliki ·Syafi'i
Syi'ah
Rolas Imam
Ismailiyah·Zaidiyah
Liyané
Ibadi · Khawarij
Murji'ah·Mu'taziliyah
Delengen uga
Portal Islam
Indeks perkara Islam

Kiblat kuwi tembung Arab kang maknané arah kang dituju wektu umat Islam / Muslim ngayahi ibadat shalat.

Sajarah[sunting | sunting sumber]

Wiwitané, kiblat kuwi tumuju menyang Yerusalem. Miturut Ibnu Katsir,[1] Rasulullah SAW lan para sahabat shalat madhep arah Mesjid Al Aqsa. Nanging, Rasulullah luwih seneng shalat ngadhep kiblaté Nabi Ibrahim, yaiku Ka'bah. Mulané beliau asring shalat ing antara 2 pojok Ka'bah saéngga Ka'bah dumunung ana ing antara panjenengané lan Mesjid Al-Aqsa. Kanthi tumindak mangkono beliau shalat sekaligus ngadhep Ka'bah lan Mesjid Al Aqsa.

Sawisé hijrah menyang Madinah, cara mangkono mau ora bisa mmanèh. Beliau shalat kanthi madhep Baitul Maqdis. Beliau asring ndhangak ngentèni wahyu tumurun supaya Ka'bah didadèkaké kiblat shalat. Gusti Allah marengaké panyuwuné beliau lan mudhunaké ayat 144 Surat al-Baqarah:

Bener Aku (asring) ndeleng raimu ndhangak, mula bener Aku bakal mléngakaké kowé menyang kiblat kang mbok senengi. Pléngakna raimu menyang Masjidil Haram. Lan ing ngendi waé kowé dumunung, pléngakna raimu mrana. Lan sayektiné wong-wong (Yahudi lan Nasrani) kang diwènèhi Al Kitab (Taurat lan Injil) pancen weruh, yèn mléngak menyang Masjid Al Haram iku bener saka Tuhan-é; lan Allah babar pisan ora lengah (Maksudé yakuwi Nabi Muhammad SAW asring ndeleng ka langit ndonga lan nunggu-nunggu tumuruné wahyu kang mrintahaké beliau madhep menyang Baitullah).[2]

Uga dicritakaké jroning sawijiné hadits riwayat Imam Bukhari:[3]

Saka al-Bara bin Azib, yèn Nabi SAW pisanan tekan ing Madinah beliau mudhun ing dalemé kakek-kakek utawa paman-paman saka Anshar. Lan yèn beliau shalat ngadhep Mesjid Al-Aqsa nembelas utawa pitulas sasi. Lan beliau seneng kiblaté diowahi dadi ngadhep Baitullah. Lan shalat pisanan beliau kanthi ngadhep Baitullah yakuwi shalat Ashar bebarengan karo wong-wong kang mèlu makmum. Sawisé shalat, sawijining wong lanang kang mèlu shalat bareng beliau lunga nuli ngliwati wong-wong ing sawijining mesjid kang lagi rukuk. Banjur dhèwèké celathu: "Aku bersaksi marang Allah, bener aku wis shalat bareng Rasulullah SAW kanthi ngadhep Mekkah." Wong-wong mau terus ngowahi arah shalaté madhep Baitullah. Lan wong-wong Yahudi lan Ahli Kitab seneng beliau shalat ngadhep Mesjid Al-Aqsa. Sawisé beliau mléngakaké rainé menyang Baitullah, wong-wong mau ngingkari bab kuwi. Sakbeneré sawetara wong mati lan kaperjaya sakdurungé pindhahé arah kiblat, saéngga kita ora ngerti apa kang bakal kita kandhakké bab wong-wong mau. Banjur Allah kang Maha Tinggi mudhunaké ayat "lan Allah ora bakal nyia-nyiakaké imanmu" (al-Baqarah, 2:143).[2]

Bab kuwi kadadéyan ing taun 624. Kanthi tumuruné ayat mau, kiblat diganti dadi madhep menyang Ka'bah ing Mekkah. Saliyané arah shalat, kiblat uga minangka arah endhas kéwan kang disembelih, uga arah sirah jenazah kang disarèkaké.

Nemtokaké arah kiblat[sunting | sunting sumber]

Perhitungan geometris arah kiblat

Jroning 1000 taun pungkasan, sawetara matematikawan lan astronom Muslim kayata Biruni wis ngétung kanthi pener kanggo nemtokaké arah kiblat saka werna-werna panggonan ing jagad. Kabèh setuju yèn saben taun ana rong dina nalika srengéngé persis ing ndhuwuré Ka'bah, lan arah ayang-ayangan srengéngé ing ngendi waé ing donya mesthi ngarah menyang Kiblat. Prastawa mau dumadi saben tanggal 28 Mei pukul 9.18 GMT (16.18 WIB) lan 26 Juli jam 9.27 GMT (16.27 WIB).

Mesthi waé jroning wektu mau mung separo bumi kang éntuk cahya srengéngé. Saliyané kuwi ana rong dina liya nalika srengéngé persis ing waliking Ka'bah (antipoda), yakuwi nalika ayang-ayang srengéngé uga ngarah menyang Ka'bah. Prastawa mau dumadi ing tanggal 28 November 21.09 GMT (4.09 WIB) lan 16 Januari jam 21.29 GMT (4.29 WIB)

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Pranala jaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (ar)Ibnu Katsir. Tafsir Ibnu Katsir, Tafsir Surat al-Baqarah.
  2. ^ a b (ar)Al-Qur'an Al-Karim.
  3. ^ (ar)Al-Bukhari. Shahih Bukhari, hadits no. 41 ing Fath al-Bari.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Kiblat&oldid=839956"