Bangsa Turkik

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Türk halkları
Map-TurkicLanguages.png
Populasi total
Luweh saka 180 yuta jiwa
Pedunung wigati ing
Asia Minor lan Wétan Tengah, the Kaukasus, Asia Tengah, Éropah Wétan uga Balkan, Siberia, RRT Kulon, Mongolia Kulon lan aneka werna populasi imigran ing Australia, Amérika Lor, lan Éropah Kulon
Flag of Turki Turki 58,000,000
Flag of Uzbekistan Uzbekistan 23,900,000
Flag of Iran Iran 18,000,000
Flag of Kazakhstan Kazakhstan 16,000,000
Flag of the People's Republic of China Republik Rakyat China 10,000,000
Flag of Russia Rusia 10,000,000
Flag of Azerbaijan Azerbaijan 8,500,000
Flag of Turkmenistan Turkmenistan 5,500,000
Cithakan:Bendera kyrgyzstan 5,400,000
Flag of Uni Éropah Uni Eropa kecuali Bulgaria dan Yunani 5,000,000
Flag of Irak Irak 3,000,000
Flag of Afganistan Afghanistan 932,000
Flag of Bulgaria.svg bulgaria 747,000 c
Flag of the United States United States 500,000
Cithakan:Country data TRNC RTSU 260,000
Flag of Australia Australia 250,000
Flag of Ukraine Ukraine 248,200
Cithakan:Bendera saudi arabia 200,000
Cithakan:Bendera greece 150,000 h
Cithakan:Bendera republic of macedonia 77,959
Flag of Pakistan Pakistan 60,000
Basa

Basa Turkik

Agama

Islam (sabagean gedhé), Kristen, Buddhisme, Shamanisme, Tengriisme, Atheis, Agnostisisme

Bangsa Turkik iku gabungané klompok ètnis gedh kang mapan ing sisih lor, tengah, lan kulon Éurasia lan guneman nggunakaké Basa Turki.[1] Bangsa Turkik iku kapérang saka Kazakh, Uzbek, Kyrgyz, Uyghur, Azerbaijan, Turkmen, lan Turki kagolong uga warga masyarakat kang ana ing jaman biyèn kayata Xiongnu, Kipchak, Avar Eurasia, Bulgar, Hun, Seljuk, Khazar, Ottoman lan Timurid.[2]

Umumé wong Turkik iku asalé saka Asia Tengah, kayata ing papan Pagunungan Altai. Saiki Bangsa Turkik wis kasebar ing Asia Tengah, Semenanjung Anatolia, Dhaérah Balkan, Padhang Siberia lan Éropah Wétan.[2]

Makna harfiah saka tembung Turk iku piranti kanggo njaga sirah, nanging bisa uga asal saka tembung Tur, ya iku putuné Nabi Nuh. Saiki ana 6 negara Turkik kang nduwèni kadhaulatan, yaiku Turki, Azerbaijan, Kazakhstan, Kirgizstan, Turkmenistan & Uzbekistan.[2] Ana uga dhaérah sub-nasional kang dipanggoni déning Bangsa Turkik kayata Tatarstan, Bashkortostan, Chuvashia, Sakha, Karachay-Cherkessia, Kabardino-Balkaria, Khakassia lan Tuva ing Rusia, Gagauzia ing Moldova, Krimea ing Ukraina uga Xinjiang ing Republik Rakyat Cina.[2] Kazakhstan iku negara Turkik kang papane paling amba, nanging Turki iku negara Turkik kang paling akèh wargané.

Dhaptar suku Turkik[sunting | sunting sumber]

Mayoritas Islam Sunni:

Mayoritas Islam Syiah:

Mayoritas Kristen Ortodoks:

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bangsa_Turkik&oldid=865851"