Bangsa Azerbaijan

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Azerbaijani
Azərbaycanlılar, Azərilər
آذربایجانلیلار ,آذری لر
Azerigirls.JPG
Gunggung populasi

watawis 20 - 50 yuta

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of Iran.svg Iran 12 - 18 yuta [1][2][3][4][5]
Flag of Azerbaijan.svg Azerbaijan 8.238.672 [6][7]
Flag of Turkey.svg Turki 800.000 [8]
Flag of Russia.svg Rusia 622.000 [9]
Flag of Georgia.svg Georgia 284.761 [10]
Flag of Kazakhstan.svg Kazakhstan 78.300 [11]
Flag of Germany.svg Jerman 120.000 - 140.000
Flag of Ukraine.svg Ukraina 45.200 [12]
Flag of the Netherlands.svg Walanda 18.000 [13]
Flag of the United Kingdom.svg Britania Raya 170 000 [14]
Flag of the United States.svg Amérika Sarékat 5.553 - 400.000 [15][16]
Flag of Canada.svg Kanada 70.000 - 275.000 [17][18]
Flag of Austria.svg Austria 1.000 [19]
Flag of Estonia.svg Estonia 880 [20]
Flag of Australia.svg Australia 290 [21]
Flag of Denmark.svg Denmark 116 [22]
wewengkon bènten 30.000
Basa
Basa Azeri
Agama
Islam, Kristen, Bahá'í, Zoroastrianisme
Kelompok etnis paling cedhak
Bangsa Turki, Bangsa Kaukasus, Bangsa Iran.

Bangsa Azerbaijan utawi bangsa Azeri [23] inggih menika nami salah satunggalipun suku bangsa ingkang mapan ing wewengkon Kaukasus ngantos dumugi negari Iran.[24] Sanaos asal-usulipun bangsa Azerbaijan menika boten cetha, ananging ing sadangunipun sajarah, dhaérah lan kawula bangsa Azeri sampun kathah nampi invansi (dipunjajah bangsa sanès).[24] Wewengkon bangsa Azeri ingkang sepisanan dipuntelukaken bangsa Persia nalika abad kaping 6 sadèrèngipun Masehi, kakuaosanipun Persia ing wewengkon kasebat dipunpendhet déning bangsa Turki.[24] Sadangunipun abad kaping 13, wewengkon menika wonten sangandhapipun kakuaosanipun Genghis Khan.[24]

Kathahipun saking padunung bangsa Azeri menika agaminipun Islam.[24] Tiyang Arab wiwitanipun nepangaken agami Islam ing wewengkon menika nalika abad kaping-7, lan wiwit wekdal semanten agami menika dipunpraktikaken ing wewengkon bangsa Azerbaijan.[24] Nalika taun 1979, kathah tiyang Azeri ingkang damel koloni-koloni émigran ing negara-negara Asia Tengah.[24] Koloni Azeri ing Turkmenistan méh sedaya wasis ing babagan ngulah lisah (minyak).[24] Ing negari Asia Tengah sanèsipun, komunitas Azeri kapérang dados kalih kelompok, inggih menika komunitas tiyang tani désa lan komunitas padunung kutha ingkang kathahipun nyambut damel dados teknisi lan insinyur.[24] Tiyang Azeri Turkmenistan umumipun agaminipun Islam aliran Syi'ah, ananging kathah ugi ingkang aliranipun Hanafi.[24] Aliran Syi'ah Azeri inggih menika gegayutan sajarah antawisipun Azerbaijan lan Iran.[24] Ngantos dumugi abad kaping 20, kathah tiyang Azeri langkung ngakeni piyambakipun minangka tiyang Islam tinimbang tiyang Azerbaijan utawi Turki.[24] Tiyang menika pitados bilih dados komunitas agami Islam langkung wigatos tinimbang dados satunggalipun bangsa.[24]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Peoples of Iran" in Looklex Encyclopedia of the Orient. Retrieved on 22 January 2009.
  2. ^ "Iran: People", CIA: The World Factbook: 24% of Iran's total population. Retrieved on 22 January 2009.
  3. ^ G. Riaux, "The Formative Years of Azerbaijani Nationalism in Post-Revolutionary Iran", Central Asian Survey, 27(1): 45-58, March 2008: 25% of Iran's total population (p. 46). Retrieved on 22 January 2009.
  4. ^ "Iran", Amnesty International report on Iran and Azerbaijanis . Retrieved 30 July 2006.
  5. ^ "Borders and Brethren: Iran and the Challenge of Azerbaijani Identity" in The Azerbaijani Population by Brenda Shaffer, pp. 221–225. The MIT Press (2003), ISBN 0-262-19477-5.
  6. ^ "Population by ethnic groups", The State Statistical Committee of Azerbaijan Republic . Retrieved 19 June 2006.
  7. ^ "Azerbaijan: People", CIA Factbook. Azeri ethnic percentage of 90.6% used to calculate population derived from Azeri census . Retrieved 7 June 2006.
  8. ^ "Turkey: Religions & Peoples", Encyclopedia of the Orient . Retrieved 7 June 2006.
  9. ^ "Azerbaijanis in Russia", 2002 Russian Census . Retrieved 7 June 2006.
  10. ^ State Statistics Department of Georgia: 2002 census . Retrieved 16 July 2006.
  11. ^ Ethnic Composition of Kazakhstan (1999 census) . Retrieved 4 March 2009.
  12. ^ "About number and composition population of Ukraine by data All-Ukrainian census of the population 2001", Ukraine Census 2001 . Retrieved 7 June 2006.
  13. ^ Azerbaijan Ministry of Foreign Affairs: Bilateral relations with the Netherlands: Diaspora. NB Of these, 7,000 are immigrants from Azerbaijan. Retrieved on 3 June 2009
  14. ^ [1]. Retrieved 13 June 2009.
  15. ^ First, Second, and Total Responses to the Ancestry Question by Detailed Ancestry Code: 2000. This number includes both primary and secondary ancestry. . Retrieved 18 April 2008.
  16. ^ http://www.usturkic.org/index.php?option=com_content&view=article&id=65
  17. ^ http://www.azeriamerica.com/index_files/AzeriCommunityinUSandCanada.htm
  18. ^ http://www.azembassy.ca/ada/2008/ADA_8102.pdf
  19. ^ Azerbaijan Ministry of Foreign Affairs: Azerbaijan-Austria relations: Diaspora Info (February 2008). NB Of these, about 70-75% are Iranian Azeris, 15-20% are Turkish Azeris and 5-10% are Azeris originally from Azerbaijan and the former Soviet Union.
  20. ^ Estonia: Population Census of 2000: select "Azerbaijani" under "Ethnic nationality". NB Of these, only 162 held Estonian citizenship as of 31 March 2000.
  21. ^ 2006 Australian Census. NB According to the 2006 census, 290 people living in Australia identified themselves as of Azeri ancestry, although the Australian-Azeri community is estimated to be larger. . Retrieved 1 April 2008.
  22. ^ StatBank Denmark (2008). NB This number includes Danish citizens who declare Azerbaijan as their country of origin. It does not account for ethnic Azeris from Iran. . Retrieved 25 April 2008.
  23. '^ (en)Ethnic People Groups of the Turkic Peoples Affinity Bloc dipunundhuh tanggal 21 September 2011)
  24. ^ a b c d e f g h i j k l m (id)Azerbaijan Turkmenistan Utara' dipunundhuh tanggal 21 September 2011)

Pranala Njawi[sunting | sunting sumber]

(en)"Azerbaijani"

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bangsa_Azerbaijan&oldid=884826"