Krimea

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Republik Otonomi Krimea
Автономна Республіка Крим
Автономная Республика Крым
Qırım Muhtar Cumhuriyeti
Motto: Процветание в единстве  (Russian)
Protsvetanie v yedinstve  (transliterasi)
"Kemakmuran dalam kesatuan"
Lagu kabangsanНивы и горы твои волшебны, Родина  (Russian)
Nivy I gory tvoi volshebny, Rodina  (transliterasi)
Ladang Anda dan pegunungan adalah magis, Ibu Pertiwi
Lokasi Krimea (merah) terhadap Ukraina (biru muda).
Lokasi Krimea (merah) terhadap Ukraina (biru muda).
Lokasi Krimea (hijau gelap) sehubungan dengan Ukraina (lampu hijau) di peta Eropa.
Lokasi Krimea (hijau gelap) sehubungan dengan Ukraina (lampu hijau) di peta Eropa.
Ibu kutha
and largest city
Simferopol
44°56′N 34°6′E / 44.933°N 34.1°E / 44.933; 34.1
Basa resmi Bahasa Ukraina1
Recognised regional languages Bahasa Rusia, Tatar Krimea
Klompok ètnik  (2001) 58.32% Russians
24.32% Ukrainians
12.10% Tatar Krimea
Pamaréntahan Autonomous republik dalam Ukraina
 -  Perwakilan Presiden Viktor Plakida[1][2]
 -  Perdana Menteri Krimea Anatolii Mohyliov[3]
 -  Ketua Parlemen Volodymyr Konstantinov[4]
Legislatif Verkhovna Rada (Crimea)
Otonomi from the Kekaisaran Rusia / Uni Soviet
 -  Dideklarasikan 18 Oktober 18, 1921 
 -  Dihapus 30 Juni 1945 
 -  Dikembalikan3 1 Februari 1992 
 -  Konstitusi 21 Oktober 1998 
Jembar
 -  Total 26.100 km2 (148th)
10.038 sq mi 
Pedunung
 -  2007 estimate 1,973,185 (148th)
 -  2001 census 2,033,700
 -  Kapadhetan 75.6/km2 (116th)
29,3/sq mi
Valuta Ukrainian hryvnia (UAH)
Zona wektu EET (UTC+2)
 -  Summer (DST) EEST (UTC+3)
Kodhe tilpun +3805
Internet TLD crimea.ua4
1. Karena Basa Ukraina inggih punika basa-setunggalipun negara ing Ukraina, mboten wonten basa menawi sanes resmi. Ananging miturut Konstitusi Krimea, Basa Rusia inggih punika basa komunikasi antaretnis. Ananging, tugas pemerintah kajangkepi utaminipun ing Basa Rusia, mila punika inggih punika basa resmi de facto. Tatar Krimea ugi dipunginaaken.
3. Otonomi oblast Krimea Oblast dikembalikan ke Republik Otonom Crimea sebagai bagian dari independen Ukraina.
4. Tidak resmi ditetapkan.
5. +380-65 untuk Republik Otonomi Krimea, 380-692 untuk secara administratif terpisah Kota Sevastopol.

Krimea (play /krˈmə/), utawi Republik Otonom Krimea (Ukrania: Автономна Республіка Крим, Avtonomna Respublika Krym; Basa Rusia: Автономная Республика Крым, Avtonomnaya Respublika Krym; Cithakan:Lang-crh, Къырым Мухтар Джумхуриети), mènika sèbuah republik ing Ukraina ingkang nggadahi luas wilayah 26.200 km² lan populasi 1.994.300 jiwa (2005). Ibu kuthanipun inggih punika Simferopol.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Ing pungkasan taun 1917 ing Krimea, saksampunè ngantos taun-taun bergolak Perang Saudara Rusia, pungkasanè nggayuh kemerdekaan Republik Rakyat Krimea . Anananging negara punika berumur pendek amargi ing Januari 1918 , republik punika dipunduduki dèning Bolshevik. Antawis taun 1921 lan 1945 wilayah punika wontèn ing Daerah Otonomi Krimea Republik Sosialis Soviet , ingkang kalèbèt bagian saking SFSR Rusia . Saking taun 1945 status otonom dipuncabut lan republik kaèwah ing Oblast Krims . Ing taun 1954 , Krimea secara sèdayanipun ngantos pemerintahan Nikita Khrushchev wilayah punika dipuntransfer saking Rusia ing Ukraina. Ing wulan Januari 1991 mayoritas penduduk ngelampahi referendum nyèrukan kanggè pembentukan Republik Otonomi Krimea ing salèbèting Uni Soviet . Kaliyan runtuhipun Uni Soviet ing taun 1991, Krimea dados bagian saking negara merdeka enggal Ukraina , amargi sebagian ageng etnis ing Krimea dipundominasiaken etnis Rusia saksampune program transmigrasi saking Rusia hal punika nyebabaken pinten-pinten ketegangan antawis Ukraina lan Rusia. Ing tanggal 6 Mei 1992 mendet parlemen ing Simferopol konstitusi kapisah kangge Republik ingkang enggal kabentuk saking Crimea. Hal punika ugi dipunsepakati menawi Republik Krimea minangka sebuah republik otonom ing Ukraina badhe dipunlajengaken. Ing wanci punika Republik Krimea utawi Republik Otonomi Qirim nggadahi senjata lan bendera piyambak.

Demografi[sunting | sunting sumber]

Miturut sensus Ukraina ing taun 2001, ing tlatah punika berpenduduk 2.033.736 tiyang kaliyan komposisi etnis inggih punika:

  • Rusia - 58,3%
  • Ukraina - 24,3%
  • Krimtataren - 12,1%
  • Belarusians - 1,44%
  • Tatar - 0,54%
  • Armenia - 0,43%
  • Yahudi - 0,22%

Menawi basa Ukraina inggih punika basa resmi negara pemerintah nasional , punika mboten kedadosan ing Republik Krimea, ing pundhi pemerintah lokal tasih ngginaaken basa Rusia . Senesipun kaping kalih basa punika ugi kasebar ing sedaya republik inggih punika basa Krimtataars ingkang kalebet ing kelompok basa Turki. Miturut sensus taun 2001 basa-basa ingkang dipunginaaken inggih punika :

  • Russian - 77%
  • Krimtataars - 11,4%
  • Ukraina - 10,1%

Pembagian Administratif[sunting | sunting sumber]

Krimea dipun perang dadosi 25 daerah: 14 raion s (distrik s) lan kota kota 11, secara resmi dipuntepang dados "wilayah dipunatur dening dewan kota".[5] Menawi Kota Sevastopol manggen ing semenanjung Krimea, secara administratif kapisah saking sisa Krimea lan menika salah satunggaling saking kalih kota mliginipun saking Ukraina. Sevastopol, menawi nggadahi administrasi kapisah, terintegrasi ing infrastruktur saking sedaya semenanjung.

Rayon[sunting | sunting sumber]

Subdivisi dari Crimea
1. Bakhchisaray Raion
2. Bilohirsk Raion
3. Dzhankoy Raion
4. Kirovske Raion
5. Krasnohvardiyske Raion
6. Krasnoperekopsk Raion
7. Lenine Raion
8. Nizhnyohirskyi Raion
9. Pervomayske Raion
10. Rozdolne Raion
11. Saky Raion
12. Simferopol Raion
13. Sovetskyi Raion
14. Chornomorske Raion

Kota Munisipalitas[sunting | sunting sumber]

15. Alushta municipality
16. Armyansk municipality
17. Dzhankoy municipality
18. Yevpatoria municipality
19. Kerch municipality
20. Krasnoperekopsk municipality
21. Saki municipality
22. Simferopol municipality
23. Sudak municipality
24. Feodosiya municipality
25. Yalta municipality

Kota Ageng[sunting | sunting sumber]

Geografi lan Iklim[sunting | sunting sumber]

Krimea manggen ing pantai lor Laut Cemeng lan ing pantai kilent Laut Azov, kawtesan kaliyan Oblast Kherson saking Lor. Menawi wonten ing bagian Kilen daya semenanjung Krimea, kota Sevastopol nggad status munisipalahi mliginipun ananging status kapisah kaliyan Ukraina. Total luas lahan Crimea inggih punika 26.100 km² (10,077 sq mi)</noinclude>.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Waosan Lanjutan[sunting | sunting sumber]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Referensi[sunting | sunting sumber]

Pranala Njaba[sunting | sunting sumber]

Golèki Crimea ing proyèk-proyèk wiki Wikimedia liyané:
Wiktionary-logo-en.png Dhéfinisi kamus
Wikibooks-logo.svg Buku tèks
Wikiquote-logo.svg Kutipan
Wikisource-logo.svg Tèks sumber
Commons-logo.svg Gambar lan médhia

Pranala Resmi

  • crimea-portal.gov.ua — Official portal of the Council of Ministers of Crimea (Basa Inggris)/(Ukraina)/(Basa Rusia)/(Basa Prancis)
  • rada.crimea.ua — Official web-site of the Verkhovna Rada of Crimea
  • www.ppu.gov.ua — Official web-site of the Permanent Presidential Representative in the Republic of Crimea

Pranala Informasi

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Krimea&oldid=881830"