Uzbek

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Bangsa Uzbek
O‘zbeklar
Mirza Abdulhuq and Rustom Beg in 1841.jpg
Gunggung populasi

21 tekan 27 yuta

Kawasan kanthi gunggung pedunung sing signifikan
Flag of Uzbekistan.svg uzbekistan 21,48 yuta [1]
Flag of Tajikistan.svg tajikistan 1,12 yuta [2]
Cithakan:Bendera afghanistan 3,5 yuta [3]
Cithakan:Bendera kyrgyzstan 711.000 [4]
Flag of Turkmenistan.svg turkmenistan 450.000 [5]
Flag of Kazakhstan.svg Kazakhstan 371.000 [6]
Flag of Russia.svg Rusia 126.000 [7]
Flag of Pakistan.svg Pakistan 80.000
Flag of the People's Republic of China.svg RRT 14.800 [8]
Flag of Ukraine.svg Ukraina 13.000 [9]
Basa
Uzbek
(dhialèk kulon lan wétan)
Agama
Islam Sunni

Uzbek iku salah siji suku Bangsa Turkik kang akèh urip ing Uzbekistan, Asia Tengah. Wong Uzbek uga akèh kang urip ing Afganistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Turkmenistan, Kazakhstan, Rusia lan provinsi Xinjiang ing Républik Rakyat Cina. Paling sithik wong Uzbek ana ing Iran, Turki, Pakistan, Amerika Lor lan Éropah Kulon.


Jeneng Uzbekistan pisanan saka Uzbekistan Khan, salah siji panguwasa ing sangisoré Kakaisaran Mongol ing abad ka-14. Nalika abad 15, nalika bebarengan pecahé Kakaisaran Mongolia para pedagang Uzbekistan mlaku ing sadawané Jalur Sutra liwat Xinjiang kanggo bisnis.[1]

Wong suku Uzbek akèh kang dadi wong tani lan ngopèni wedhus, lan jaran. Cacahé wong Uzbek kurang luwih ana 14.800 ing Cina, utamané kang mapan ing Yining, Tacheng, Kashgar, Urumqi, Shache, lan Yecheng ing Dhaérah Otonom Uigur Xinjiang.[1]

Umumé wong Uzbek iku wong kutha. Para wargané wis éntuk pendhidhikan, ngèlmu, lan kerajinan. Mung sithik saka wong kang urip ing Xinjiang kidul, uripé dadi petani.[1]

Suku bangsa Uzbek nduwèni basa dhéwé, yaiku kang diduwèni Turki Austronesia saka Filum Altai. Karakter basané iku nggunakaké tembung-tembung fonètik miturut alfabèt Arab.[2][1]

Miturut crita punjeré peradhaban bangsa Uzbek ana ing Lembah Ferghana.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Uzbek&oldid=883666"