Ara

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
ARA

Peta Ara
Daftar lintang ing Ara
Cekakan Ara[1]
Genitif Arae[1]
Asensio rekta 17.39
Deklinasi −53.58
Area 237 derajad pesagi (#63rd)
Lintang utama 8[1]
Lintang
Bayer/Flamsteed
17
Lintang
mawa planèt
7
Lintang padhang 2
Lintang cedhak 3
Lintang paling padhang β Ara (2.84m)
Lintang paling cedhak Gliese 674 ( tc)
Obyèk Messier 0
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Katon antara lintang +25° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi July.
'
Rasi lintang Ara

Ara inggih punika salah satunggaling rasi lintang saking 48 rasi lintang Yunani ingkang dipundhaptar wonten ing abad kaping kalih déning asronom Walandi, Ptolemy lan sampun mlebet 88 rasi lintang modhèrn ingkang sampun dipundhaptar déning International Astronomical Union. Rasi lintang Ara mapan wonten ing wilahan langit sisih kidul, ing sak kidulipun garis khatulistiwa. Rasi lintang Ara mapan wonten ing antawisipun rasi lintang Scorpius lan Triangulum Australe. Ara inggih maujud saking tembung "altar" ing basa Latin. Wonten ing mitos Yunani, Ara inggih padatanipun dipunginakaken kanggé mratandhani altar wonten ing sak nginggiling pedhang déwa Zeus sadèrèngipun perang kaliyan Titans. Wonten ing cariyos sanèsipun, Ara nggambaraken altar minangka papan panggènanipun raja Arcadian saking karajan Lycaon ngorbanaken putranipun ingkang jaler lan ngintun putranipun minangka lawuhipun déwa Zeus.

Rasi lintang Ara gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 237 drajat pesagi, lan ngewrat sekawan lintang ingkang dipunmangertosi minangka planèt-planèt. Rasi lintang punika saged dipuntingali ing garis lintang antawisipun +25° lan -90° lan badhé paling saé dipuntingali ing jam 9 ndalu ing salebetipun wulan Juli.

Lintang-lintang[sunting | sunting sumber]

Déné lintang-lintang ingkang wonten ing rasi lintang Ara ing antawisipun inggih punika:

  • Beta Arae inggih punika lintang ingkang paling padhang wonten ing rasi lintang Ara. Beta Arae inggih kalebet lintang ingkang gadhah cahya raseksa oranye tipe K, ingkang tebihipun 603 taun cahya saking bumi. Lintang punika gadhah cahya ingkang langkung padhang tinimbang srengéngé ping 4600.
  • Alpha Arae ingkang gadhah cahya langkung sekedhik setunggal persèn tinimbang beta Arae, inggih punika lintang binar, ingkang minangka variabelipun saking lintang Be, ingkang gadhah rotasi ingkang cepet sanget. Tiyang Cina nyebat lintang punika kanthi sebatan lintang Tchou utawi Choo.
  • Gamma Arae inggih punika lintang binar ingkang maujud saking cahya super raseksa biru ngantos pethak lan cahya tipe A pethak ingkang alit.
  • Mu Arae utawi HD 160691 wonten ing katalog Henry Draper, inggih punika lintang jene ingkang gadhah sistem planèt ingkang dipunpitados ngewrat sekawan planèt, déné ingkang tiga planètipun mèh sami ukuranipun kaliyan Jupiter.
  • Delta Arae inggih punika lintang biru pethak ingkang gadhah magnitudo 3,6 lan tebihipun 187 taun cahya saking bumi.
  • Lintang sanèsipun ingkang sampun dipuncathet wonten ing rasi lintang Ara inggih punika lintang R Arae, lintang binar ékliptika tipe Algol, zeta Arae, inggih punika lintang ingkang gadhah cahya raseksa oranye tipe K, ingkang gadhah magnitudo 3,1 kanthi tebihipun 574 taun cahya saking bumi.[1]

Ara taksih kalebet kulawarga rasi lintang Hercules sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Triangulum Australe lan Crux. Déné rasi lintang sanèsipun ingkang mapan wonten ing sak kiteripun Ara inggih punika rasi lintang Corona Australis, Scorpius, Norma, Triangulum Australe, Apus, Pavo lan Telescopium. [2]

Cathetan suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Ridpath & Tirion 2001, hlm. 82–83.
  2. ^ (en)Ara (Dipunundhuh tanggal 25 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Ara&oldid=863735"