Triangulum Australe

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
TRIANGULUM AUSTRALE

Peta Triangulum Australe
Daftar lintang ing Triangulum Australe
Cekakan TrA
Genitif Trianguli Australis
Asensio rekta 16
Deklinasi −65
Area 110 derajad pesagi (#83rd)
Lintang utama 3
Lintang
Bayer/Flamsteed
10
Lintang
mawa planèt
1
Lintang padhang 3
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang α TrA (Atria) (1.91m)
Lintang paling cedhak ζ TrA ( tc)
Obyèk Messier None
Udan météor None
Rasi lintang
sing wewatesan
Norma
Ara
Circinus
Apus
Katon antara lintang +25° lan −90°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi July.
'

Triangulum Australe inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang alit ingkang mapan tebih wonten ing belahan bumi kutub kidul.[1] Triangulum australe inggih saking nama Latin, "the southern triangle", ingkang misahaken piyambakipun saking Triangulum ingkang mapan wonten ing langit lor lan punika asalipun saking wujud ingkang mèh sami kaliyan pola segitiga sama sisi saking tigang lintang ingkang paling padhang. Wujud bentuk punika sepisanan dipun gambaraken wonten ing satunggaling bal dunya adhedhasar Petrus Plancius ing taun 1589, lan sak punika badhé langkung tepat malih adhedhasar gambaranipun Johann Bayer wonten ing taun 1603 kanthi nama Uranometria.

Piyambakipun inggih explorer saking Prancis ingkang sesarengan kaliyan astronom Nicolas Louis de Lacaille ingkang nggambaraken lan paring lintang ingkang paling padhang kanthi sebatan Bayer ing taun 1756. Alpha Trianguli Australis ingkang misuwur kanthi sebatan Atria, inggih punika satunggaling raksasa oranye ingkang magnitudonipun kalih lan lintang ingkang paling padhang ing konstelasi punika. Kanggé njangkepi segitiga ingkang wonten inggih kanthi kalih lintang pethak ingkang wigati ingkang wonten ing urutanipun lintang Beta lan Gamma Trianguli Australis. Sanajan ta konstelasi punika mapan wonten ing konstelasi galaksi Bima Sakti lan ngewrat kathah lintang, objek langit ingkang lebet boten patos ketingal.[2] Fitur ingkang paling wigati ingkang wonten inggih kalebet kluster ingkang kebikak NGC 6025 lan planet nebula NGC 5979.

Titikanipun[sunting | sunting sumber]

Triangulum Australen inggih punika satunggaling konstelasi ingkang alit ingkang dipunkiteri déning Norma wonten ing sisih lor, Circinus wonten ing sisih kulon, Apus ing sisih kidul, lan Ara wonten ing sisih wetan. Papanipun konstelasi triangulum australe punika caket kaliyan pointer (Alpha lan Beta Centauri), kanthi setunggal Circinus wonten ing tengahipun. [3] Satunggaling segitiga sama sisi kasar langkung gampil dipunmangertosi. Triangulum Australe mapan tebih wonten ing sisih kidul ing belahan bumi langit kidul ingkang badhe ketingal saking Eropa, ananging lintang Circumpolar saperangan ageng saking belahan bumi sisih kidul.[3]

Trianglum Australe kalebet wonten ing kulawarga konstelasi Hercules, sesarengan kaliyan konstelasi Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, lan Crux. Konstelasi sanesipun ingkang wonten ing sak kitering Triangulum Australe inggih punika Norma, Ara, Circinus, lan Apus.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Triangulum Australe(dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)
  2. ^ Inglis 2004, hlm. 119.
  3. ^ a b Moore 2005, hlm. 116.


Cithakan:Navconstel Cithakan:Sky