Zeus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Zeus
Bust of Zeus.jpg
Raja para déwa
Déwa langit lan bledhèg
Simbul Bledhèg, Elang, lan Wit Ek
Pasangan Hera
Wong tuwa Kronos lan Rea
Sedulur Poseidon, Hades, Demeter, Hestia, Hera
Anak Ares, Athena, Apollo, Artemis, Afrodit, Dionisos, Hebe, Hermes, Herakles, Helene, Hefaistos, Perseus, Minos, Mousai
Padanan jroning mitologi Romawi Jupiter
Padanan jroning mitologi Hindu Dyaus Pita
Padanan jroning mitologi Etruska Tinia

Zeus (Yunani: Ζεύς) utawa Dias (Δίας) yaiku raja saka para déwa ana ing mitologi Yunani.[1] Ing Theogonia karya Hesiodos, Zeus ditepungi dadi bapak saka para déwa lan manungsa.[1] Zeus manggon ing Gunung Olimpus.[1] Zeus iku déwa langit lan bledhèg.[1] Simbol saka Zeus yaiku bledhèg, elang, banthèng, lan wit-witan ek.[1] Zeus asring digambaraké déning seniman Yunani ana ing posisi ngadeg lan tangané nyekel bledhèg utawa manggon ana ing singgasanané.[1] Zeus uga ditepungi ing Romawi Kuna lan India kuna.[2] Ing basa Latin Zeus duwé jeneng Iopiter lan ana ing basa Sansekerta yaiku Dyaus-pita.[2]

Zeus iku putra ragil utawané paling cilik saka Kronos lan Rea.[2] Zeus rabi karo adhine wédok Hera kang ditepungi dadi dèwi bebrayan.[2] Zeus misuwur merga duwé gegandhèngan karo akèh wong wédok lan uga duwé putra kang akèh.[2] Putra saka Zeus yaiku Athena, Apollo dan Artemis, Hermes, Ares, Hebe, Hefaistos, Persefon, Dionisos, Perseus, Herakles, Helene, Minos, lan Mousai.[3]

Zeus mbagi donya iki dadi telu lan mbagèkaké donya-donya mau marang sedulur-seduluré yaiku Poseidon kang dadi déwa panguwasa segara, lan Hades déwa kang nguwasani donya ngisor (alam pati).[2] Pendhapat liya nyebutaké yèn pambagian mau dilakokaké adhedhasar undhian kang dilakokaké para déwa mau.[2] Zeus dikaitaké karo déwa Jupiter saka mitologi Romawi, déwa Amun saka mitologi Mesir, déwa Tinia saka mitologi Etruska, lan déwa Indra saka mitologi Hindhu.[2] Zeus, bareng karo Dionisos, dihubungaké karo déwa Sabazios saka Frigia, kang ditepungi minangka Sabazius ing Romawi.[2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f (id)id.shvoong.com
  2. ^ a b c d e f g h i (id)www.beritaunik.net
  3. ^ Hamilton, Edith (1942). Mythology (1998 ed.). New York: Back Bay Books. pp. 467. ISBN 978-0-316-34114-1.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Zeus&oldid=830260"