Hera

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hera
Hera Campana
Hera Campana
Ratu para dewa
Dewi pernikahan lan wanita
Simbul Delima, bulu merak, mahkota, apel, sapi, singa, gagak, elang, tongkat lotus.
Pasangan Zeus
Wong tuwa Kronos lan Rea
Sedulur Poseidon, Hades, Demeter, Hestia, Zeus
Anak Ares, Enyo, Hebe, Eileithiia, Hefaistos, lan Eris
Padanan jroning mitologi Romawi Juno

Hera (basa Yunani: Ἥρα utawa Ἥρη) yaiku dewi pernikahan ana ing mitologi Yunani.[1] Hera kuwi mbakyu lan uga garwa saka Zeus.[1] Hera yaiku putra saka Kronos lan Rea lan kalebu siji saka 12 Dewa Olimpus.[1] Ana ing mitologi Romawi, Hera dihubungke karo Juno.[1] Sapi lan merak yaiku kewan kang dikeramatake kanggo Hera.[1] Hera digambarake kaya dewi kang kebak hikmat.[1] Hera sering ditahtake lan dinobatake karo polos (mahkota awujud lingkaran kang mung dianggo dening dewi-dewi agung).[1] Hera terkenal karo sifate kang cemburuan lan pendendam, utamane marang selingkuhan lan anak-anak Zeus.[1] Hera uga tau murka marang Pelias merga mateni wong ana ing kuil Hera[1]. Hera uga nate murka marang Paris kang ora milih Hera dadi putri paling ayu lan luwih milih Afrodit dadi putri kang paling ayu.[1]

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Walter Burkert madakake jeneng Hera karo hora (‘ωρα, musim).[2] Ana uga panemu kang nyatakaké yèn Hera kuwi mujudaké wujud feminin saka hērōs (‘ηρως, tuan).[2] Nanging John Chadwick, pengurai Linear B, negesake yen gegandhèngané Hera karo 'hero' kuwi ora cetha[3] Ing Linear B dhewe, Hera disebut karo jeneng E-ra.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d e f g h i j Burkert, hlm. 131.
  2. ^ a b c Burkert, hlm. 131.
  3. ^ Chadwick, The Mycenaean World (Cambridge University Press) 1976:87.
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hera&oldid=830194"