Hefaistos

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Hefaistos
Patung Hefaistos ing Muséum Thorvaldsens, Kopenhagen, gawéané Herman Wilhelm Bissen, 1838.
Patung Hefaistos ing Muséum Thorvaldsens, Kopenhagen, gawéané Herman Wilhelm Bissen, 1838.
Déwa tèknologi, pandhé wesi, pengrajin, gunung geni, lan geni.
Simbul Palu, landhesan, lan panjepit
Pasangan Afrodit lan Aglaia
Wong tuwa Hera lan Zeus, utawa Hera
Sedulur Ares, Eileithyia, Enyo lan Hebe
Anak Thalia, Euklia, Eufeme, Filofrosine lan Euthenia
Padanan jroning mitologi Romawi Vulkanus

Hefaistos (basa Yunani: Ἥφαιστος, Hēphaistos) ana ing mitologi Yunani yaiku déwa tèknologi, pandhé wesi, pengrajin, pemahat, logam, metalurgi, geni, lan gunung geni.[1] Ana ing mitologi Romawi dhèwèké ditepungi dadi Vulkanus.[2] Hefaistos yaiku putra saka Zeus lan Hera.[2] Dhèwèké duwé peran dadi pandhé wesi kanggo para déwa utawa asring nggawé alat lan gegaman kang migunani kanggo para déwa.[2] Hefaistos disembah ana ing kabèh panggon indhustri lan manufaktur ing Yunani utamané ana ing Kutha Athena.[2] Simbol saka Hefaistos yaiku palu, landhesan wesi, lan panjepit. Dhèwèké uga digambaraké lagi nyekel kapak. Kuil Hefaistos manggon ana ing cedhaké agora ing kutha Athena.[2]

Silsilah[sunting | sunting sumber]

Ana ing Odisseia lan kamungkinané ana ing Iliad, Hefaistos lair saka hubungané Zeus karo Hera. Ana ing crita liyané, Hera nglairaké Hefaistos dhéwé, Hera nglakokaké merga Zeus uga nglairaké Athena dhéwé.[2] Ananging ana ing lukisan-lukisan vas ing Attika, Hefaistos digambaraké wis ana sadurungé kelairané Athena.[2] Hefaistos dilukisaké nyekel kapak kanggo mbelah sirahé Zeus lan ngetokké Athena.[2] Ing ngisor iki keturunan saka Hefaistos:

  1. Afrodit
  2. Aglaia
  3. Gaia

Delengen uga[sunting | sunting sumber]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ (en)[Walter Burkert, Greek Religion 1985: III.2.ii)]
  2. ^ a b c d e f g h (id)www.eocommunity.com

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Hefaistos&oldid=870264"