Attika

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Periphery Attika
Περιφέρεια Αττικής
Location of Attika Periphery in Greece
 
Negara: Yunani
Ibukutha: Atena
Prefectures: Atena
Attika Wétan
Piraeus
Attika Kulon
Populasi: 3.841.408 (2005)
Area: 3.808 km² (1.470 sq.mi.)
Kapadhetan: 1.009 /km² (2.613 /sq.mi.)
Website: www.attiki.gov.gr

Attika (basa Yunani: Αττική, Attike) kuwi sawijining wilayah administratif (periphery) ing Yunani. Attika dumadi saka sawetara prefectur: Atena, Piraeus, Attika Wétan lan Attika kulont.

Attika dumunung ing wilayah Yunani kidul. Jembar wilayah 3.800 km² lan pedunungé ana 3.750.000 jiwa, lan 95% saka cacah mau manggon ing metropolitan Atena.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Attica kuwi semenanjung kang nonjol ka Segara Aegean. Sacara alamiah senmenanjung iki kabagi ing sisih lor saka Boeotia déning pagunungan Kithairon kang dawané 10 mil. Gunung-gunung misahaké semenanjung iki dadi dhataran Pedia, Mesogeia, lan Thriasia. Gunung-gunung mau klebu Hymettus, bagéan wétan saka Geraneia, Parnitha, Aigaleo lan gunung Penteli. Ing sisih lor diwatesi déning dhataran Boeotia lan ing sisih kulon déning Corinth. Teluk Saronic dumunung ing sisih kidul lan pulo Euboea dumunung ing sangarepé panté lor. Panampungan banyu utawa reservoir siji-sijiné ing Atena, Tlaga Marathon, dumunung ing watara 42 km lor-wétan lan diarani Dam Marathon, dibuka ing taun 1920. Wiwit dina iku, dadi tlaga ing Attika kang paling gedhé. Alas uga ana ing tlatah sakubengé Parnitha, Hymettus lan mangalor ing bukit lan pagunungan, kajaba pucuk gunung, déné gunung-gunung ing sisih kulon lan kidul arupa padhang suket, cengkar utawa ana alasé.

Kali Cephisus minangka kali kang paling dawa, lan Parnetha utawa Parnitha minangka gunung kang paling dhuwur ing Attika. Prefecture iki uga duwé lahan taman ing Hymettus, Penteli lan gunung Parnitha lan bagéan kidul semenanjung.

Komunitas utama[sunting | sunting sumber]

Peta periphery Yunani Wilayah Administratif ing Yunani Bendera Yunani

Aegean Kidul | Aegean Lor | Attika | Epirus | Kapuloan Ionia | Kreta | Makedonia Tengah | Makedonia Kulon | Makedonia Wétan lan Trasia | Peloponnesa | Tesalonika | Yunani Kulon | Yunani Tengah |

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Attika&oldid=844948"