Afrodit

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Afrodit
Patung Afrodit ing Muséum Arkéologi Nasional, Athena
Patung Afrodit ing Muséum Arkéologi Nasional, Athena
Dèwi katresnan, kacantikan, dan sèksualitas
Simbul Lumba-lumba, mawar, kécé, tetanduran myrtle, manuk dara, manuk gréja, pengilon, korsèt lan banyak
Pasangan Hefaistos, Ares, Poseidon, Hermes, Dionisos, Adonis, lan Ankhises
Wong tuwa Uranus (vèrsi liya nuduhaké yèn wong tuwané yaiku Zeus lan Dione)
Sedulur Nimfa wit, Erinyes, lan para Gigant
Anak Eros,[1] Fobos, Deimos, Harmonia, Pothos, Hedilogos, Anteros, Himeros, Hermafroditos, Rhodos, Rhode, Nemesis, Eriks, Peitho, Tikhe, Eunomia, Kharites, Sisifos, Priapos lan Aineias
Kendaraan Kréta perang sing ditarik banyak putih utawa para Erotes
Padanan jroning mitologi Romawi Venus
Padanan jroning mitologi Etruska Turan

Afrodit (basa Yunani: Ἀφροδίτη) yaiku dèwi katresnan, kacantikan, lan sèksualitas ana ing mitologi Yunani.[2][3] Ana rong vèrsi lègendha kang béda ngenani kalairané Afrodit.[3][2] Vèrsi pisanan nyebutaké yèn Afrodit iku putri saka Zeus lan Dione, nanging lègendha iki kurang populèr.[1] Vèrsi kaping loro yaiku adhedhasar marang Theogonia karya Hesiodos, kang nyebutaké yèn Afrodit dilairaké saka alat kelamin Uranus kang ditugel déning Titan Kronos lan diuncalaké menyang segara.[3] Alat kelamin iku banjur katutu déning buih segara lan saka buih-buih iku mau banjur Afrodit lair.[3] Merga ayuné, para déwa kewedèn yèn Afrodit bakal nyebabaké papecahan ana ing antarané para déwa, mula saka kuwi Zeus banjur ngramaké Afrodit karo Hefaistos.[3] Nanging Afrodit duwé katresnan kang akèh saka kalangan déwa, kaya Ares, utawané saka kalangan manungsa, kaya Ankhises.[3]

Afrodit yaiku tokoh wigati ana ing lègendha Eros lan Psikhe, lan uga dadi ibu angkat lan uga dadi pacangan saka Adonis.[3] Akèh manungsa lan déwa minor kang disebut-sebut dadi anak saka Afrodit.[3] Salah siji putra saka Afrodit kang misuwur yaiku Eros (Cupid), déwa asmara.[3][2][1]

Afrodit uga ditepungi dadi Kithireia (Wanita saka Kythira) lan Kipris (Wanita saka Siprus) merga kaloro panggonan mau dianggep dadi panggonan kalairané Afrodit.

Ana ing mitologi Romawi, dhèwèke ditepungi dadi Venus.[2] Wong Yunani uga ngidhèntikaké dèwi Mesir kuna, Hathor, karo Afrodit.[4]

Afrodit duwé jeneng liyané kaya Akidalia, Kythereia lan Kerigo, kang digunakaké ana ing sawijining dhaérah ing Yunani.[4]

Tanduran myrtle, manuk dara, manuk gréja, jaran lan banyak dikramataké kanggo dhèwèke.[3][2]

Cathetan sikil[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c Eros biasané disebut minangka putrané Afrodit nanging jroning vèrsi liyané dhèwèké dilairaké saka Khaos
  2. ^ a b c d e Pantheon.org
  3. ^ a b c d e f g h i j "Aphrodite"
  4. ^ a b Reginald Eldred Witt, Isis in the ancient world (Johns Hopkins University Press)1997:125. ISBN 0-8018-5642-6

Pranala njaba[sunting | sunting sumber]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons gadhah galeri bab:


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Afrodit&oldid=832068"