Garudha

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Garudha
Garudha miturut I Made Tlaga
Lukisan I Made Tlaga, seniman Bali, abad kaping-19. Saiki lukisan iki disinggahaké ing Universitas Leiden.
Jeneng miturut basa
Basa Sangskreta Garuḍa
Basa Pāli Garuḷa
Jeneng miturut aksara
Dewanagari गरुड
aksara Bali Garuda-Bali.png
aksara Jawa Garuda-Jawa.png
Garuda uga bisa ngrujuk ing maskapé pamaburan Indonesia, Garuda Indonesia.

Garudha (pasang aksara basa Sangskreta: Garuḍa, basa Pāli: Garuḷa) iku salah sijining déwa ing agama Hindhu lan Buddha. Dhèwèké wahana Bathara Wisnu, salah siji Trimurti utawa manifestasi Gusti Allah ing agama Hindhu. Garudha digambaraké nduwé awak emas, arupa putih, nduwé suwiwi abang. Cucuk lan suwiwiné mèmper manuk elang, ananging awaké kaya manungsa. Ukurané gedhé dadi bisa ngalang-ngalangi srengéngé.

Dasanama Garudha[sunting | sunting sumber]

Garudha nduwé akèh dasanama:

Jeneng-jeneng liya Garudha[sunting | sunting sumber]

  • Kaśyapi
  • Wainateya
  • Suparna
  • Garutmān
  • Dakṣāya
  • Śālmalin
  • Tārkṣya
  • Wināyaka

Jeneng-jeneng paraban[sunting | sunting sumber]

  • Sitānana, 'rai putih’.
  • Rakta-pakṣa, ‘suwiwi abang’.
  • Śweta-rohita, ‘sang putih abang’.
  • Suwarṇakāya ‘awak emas’.
  • Gaganeśwara ‘raja langit’.
  • Khageśwara, ‘raja manuk'.
  • Nāgāntaka, 'sing matèni naga’.
  • Pannaganāśana, ‘sing matèni naga’.
  • Sarpārāti, ‘musuh ula-ula’.
  • Taraswin, ‘sing gelis’.
  • Rasāyana, ‘sing gelis’.
  • Kāmachārin, ‘sing seneng lunga karepé dhéwé’.
  • Kāmāyus, ‘sing urip seneng’.
  • Chirād, ‘mangan akèh’.
  • Wiṣṇuratha, ‘wahana Wisnu’.
  • Amṛtāharaṇa, ‘maling amreta’.
  • Sudhāhara, ‘maling’
  • Surendrajit, ‘panakluk Indra’.
  • Bajrajit, ‘panakluk kilat’.

Lambang negara[sunting | sunting sumber]

Garudha iku uga dienggo dadi lambang negara Indonesia, Thailand lan negara-negara liyané. Ing ngisor iki kapacak gambaré lambang-lambang sawetara negara lan dhaérah sing ora kabèh iku Garudha nanging mèmper.

Lambang kutha[sunting | sunting sumber]

Garudha dienggo dadi lambang ibu kutha Mongolia, Ulan Bator.


Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Garudha&oldid=804782"