Bledhèg

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Petir kota Piracibaba, Brazil

Bledhèg ya iku gejala alam kang biasané ana ing mangsa udan ya iku nalika ing langit metu kilatan cahya kang mblerengi lan biasané dijenengi kilat kang mung sedhéla lan biasané langsung ana swara Guntur.[1] Kang mbédakaké lan kekarone ora bareng ya iku merga ana bédané antarané kacepetan swara lan kacepetan cahya.[1] Bledhèg awujud gejala alam kang bisa digolongaké ana ing kapasitor raseksa, yaiku lèmpèng pisanan méga (bisa lèmpèng negatif utawa lèmpèng positif) lan lèmpèng kaping loro ya iku bumi (dianggep netral).[2] Kaya kang dingerteni kapasitor yaiku sawijining komponèn pasif ana ing rangkaian listrik kang bisa nyimpen ènèrgi (energy storage).[2] Bledhèg uga bisa kadaden saka awan siji menyang awan sijine (intercloud), yaiku sawijining kang duwé muatan negatif lan awan liyané kang duwé muatan positif.[2] Bledhèg kadadéyan amarga ana béda potènsial antarané awan lan bumi utawa uga karo awan liyané.[2] Prosèsé merga muatan ana ing awan kang obah kanthi teratur, lan ana ing pergerakane awan mau banjur berinteraksi karo awan liyane kang andadèkaké muatan negatif banjur kumpul ana ing sisih, lan muatan positif kumpul ana ing sisih kang suwaliké.[2] Yen beda potensial antarane awan lan bumi rada gedhe, mula banjur ana pambuwangan muatan negatif (elektron) saka méga menyang bumi utawa suwaliké kanggo kasetimbangan.[2] Ana ing prosès pambuangan muatan iki, méedhia kang dianggo elektron ya iku udara.[2]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Bledhèg&oldid=837209"