Méga

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
Mega

Méga utawa ing Basa Indonésia kasebut awan yaiku kempalan tétésan banyu utawa kristal-kristal és ing atmosfér.[1]Méga kuwi kabèntuk saka uap air sing ngluwihi keadaan jenuhé.[1]

Proses Dadine Méga[sunting | sunting sumber]

Panasé srengéngé utawa matahari sing terus-terusan nyorot bumi lan laut ndadékaké partikel-partikel banyu kaangkat ing langit.[2] Partikel sing disebut aérosol bakal nangkep banyu sing sabanjuré mbentuk titik-titik banyu.[2] Aérosol banjur munggah maring ''atmosfér''.[2] Yén jumlah sing kaangkat kuwi gedhé, partikel-partikel banyu bakal ngalami pendinginan banjur dadi embun.[2] Kumpulan titik-titk saka uap air ing udara sing ngembun kuwi mau bakal katon dadi méga. Saya akéh embun, saya gedhé méga kabentuk.[2]

Wujud Méga[sunting | sunting sumber]

Wujud méga manut dhuwuré yaiku dipérang dadi cendhék, sedhengan, dhuwur, lan vértikal.[1]

Méga sing cendhék ana telu jenisé yaiku.

  1. Stratus
  2. Nimbostratus,
  3. Stratokumulus.

Méga sing dhuwuré sedhengan ana loro, yaiku.

  1. Altostratus
  2. Altokumulus.

Méga sing paling dhuwur ana telu jenisé, yaiku.

  1. Sirus
  2. Sirostratus,
  3. Sirokumulus.

Déné méga sing vértikal ana rong jenis, yaiku.

  1. Kumulus
  2. Kumulonimbus.

Wujudé méga ora mung dipengaruhi déning dhuwuré utawa cendhéké méga, nanging angin uga bisa mempengaruhi.[3] Saliyané kuwi méga uga dibédakaké manut suhu lingkungan fisik atmosfer.[2] Manut suhu lingkungan fisik atmosfer méga dipérang dadi loro yaiku méga atis/adem karo méga anget.[2] Méga atis/adem kuwi méga sing ana ing lingkungan atmosfer kang suhuné ana ing sangisoré titik beku (< 0°C) déné méga anget kuwi méga sing ana ing lingkungan ''atmosfer'' kang suhuné ana ing sadhuwuré titik beku (> 0°C).[2]

Sesambungané Méga lan Cuaca[sunting | sunting sumber]

Pranyata, mega kuwi akéh banget pengaruhé marang cuaca.[4] Cuaca sing ekstrim dina-dina kepungkur iki pranyata dipengaruhi ruang kabentuké méga.[4] Saliyané cuaca, témperatur udara uga ngalami owah-owahan merga ruang kabentuké méga iku mau.[4] Anané global warming uga marakaké cuaca ora kena diprediksi kaya biyén.[5] Kanggo mangerteni udan utawa terangé dina iki nganti seminggu mengarèp bisa nggunakaké stratosfer (méga dhuwur).[5]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

Artikel punika taksih tulisan rintisan (stub). Sinten kémawon ingkang kersa mbenakaken, sumangga kémawon.

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Méga&oldid=879274"