Cygnus

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
CYGNUS

Peta Cygnus
Daftar lintang ing Cygnus
Cekakan Cyg
Genitif Cygni
Asensio rekta 20.62
Deklinasi +42.03
Area 804 derajad pesagi (#16th)
Lintang utama 9
Lintang
Bayer/Flamsteed
84
Lintang
mawa planèt
57
Lintang padhang 4
Lintang cedhak 1
Lintang paling padhang Deneb (α Cyg) (1.25m)
Lintang paling cedhak 61 Cyg ( tc)
Obyèk Messier 2
Udan météor October Cygnids
Kappa Cygnids
Rasi lintang
sing wewatesan
Cepheus
Draco
Lyra
Vulpecula
Pegasus
Lacerta
Katon antara lintang +90° lan −40°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi September.
'

Cygnus (play /ˈsɪɡnəs/) inggih punika salah satunggaling jinis rasi lintang ingkang mapan wonten ing belahan langit sisih lor, caket kaliyan galaksi Bima Sakti. Cygnus inggih saking basa Yunani kangge angsa. Cygnus inggih punika salah satunggal rasi lintang ingkang dipundhaptar dening astronom Yunani, Ptolemy ing abad kaping kalih, lan rasi lintang punika ugi kalebet salah satunggal saking 88 rasi lintang modhérn ingkang dipundhapter dening International Astronomical Union. Rasi lintang punika ketingal kados gulu ingkang dawa saking manuk kanthi sewiwi ingkang mbikak amba.

Lintang - lintang[sunting | sunting sumber]

Rasi lintang Cygnus gadhah dhaérah ingkang ambanipun kirang langkung 804 drajat persegi lan ngewrat enem lintang ingkang dipunmangertosi minangka planet - planet. Rasi lintang punika mapan wonten ing garis lintang antawisipun +90° lan -40° lan paling saé dipuntingali ing wekdal jam 9 dalu ing salebeting sasi September.

Cygnus ngewrat asterisme ingkang pokok, garis ping ing sisih lor maujud saking lintang ingkang paling padhang ing rasi lintang punika.

Lintang ingkang paling padhang wonten ing Cygnys inggih punika alpha Cygni utawi Deneb (buntutipun), ingkang ugi kalebet sangalas lintang ingkang paling padhang ing langit.[1] Deneb inggih punika super raksasa kanthi cahya biru ngantos pethak ingkang minangka tandha buntutipun angsa lan salah satunggaling lintang ing segitiga summer, sesarengan kaliyan alpha Aquilae, Altair lan alpha Lyrae, Vega. Gamma Cgni utawi Sadr [2](dadanipun) mapan wontne ing punjering garis ping ing lor lan dipunkiteri dening nebula ingkang ngaco, inggih punika IC 1318, ingkang ugi dipun mangertosi minangka Gamma Cygni region. Lintang punika ngewrat super raksasa jene ngantos pethak. Delta Cygni ingkang ugi dipunmangertosi minang Rukh ing basa Persia, utawi Urakhga ing basa Akkadia inggih lintang ingkang gadhah magnitudo tiga sasampunipun roc. Lintang punika kalebet lintang rangkep tiga ingkang tebihipun kirang langkung 170 taun cahya.


Cygnus taksih kalebet kulawarga rasi lintang Hercules, sesarengan kaliyan rasi lintang Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Vulpecula, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Déné rasi lintang ingkang wonten ing sakitering Cygnus inggih punika rasi lintang Cepheus, Draco, Lyra, Vulpecula, Pegasus lan Lacerta.[3]

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jim Kaler (26 Jun 2009). "Deneb". Stars. http://stars.astro.illinois.edu/sow/deneb.html. Retrieved 15 Jan 2013.
  2. ^ Jim Kaler. "Albireo". Stars. http://stars.astro.illinois.edu/sow/albireo.html. Retrieved 15 Janurary 2013.
  3. ^ (en)Cygnus (dipunundhuh tanggal 19 Pebruari 2013)
Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Cygnus&oldid=836649"