Vulpecula

Saka Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawa / Saking Wikipédia, Bauwarna Mardika abasa Jawi
Langsung menyang: pandhu arah, pados
VULPECULA

Peta Vulpecula
Daftar lintang ing Vulpecula
Cekakan Vul
Genitif Vulpeculae
Asensio rekta 20
Deklinasi +25
Area 268 derajad pesagi (#55th)
Lintang utama 5, 20
Lintang
Bayer/Flamsteed
33
Lintang
mawa planèt
4
Lintang padhang 0
Lintang cedhak 0
Lintang paling padhang α Vul (Anser) (4.44m)
Lintang paling cedhak Ross 165 ( tc)
Obyèk Messier 1
Rasi lintang
sing wewatesan
Cygnus
Lyra
Hercules
Sagitta
Delphinus
Pegasus
Katon antara lintang +90° lan −55°.
Katon paling cetha ing wektu 21.00 jroning sasi September.
'
Disambig.svg

Vulpecula (play /vʌlˈpɛkjʊlə/) inggih punika salah satunggaling konstelasi ingkang alit, saha lemes ingkang wonten ing belahan bumi sisih lor. Ing basa Latin, Vulpecula gadhah teges "rubah alit". Konstelasi Vulpecula inggih dipun tepangaken sepisanan déning astronom Semir, inggih punika Johannes Hevelius ing abad kaping 17. Nama aslinipun inggih punika "Vulpecula et Anser" ("rubah alit lan angsa) lan kagambaraken minangka rubah ingkang nembé nyepeng angsa ing rahangipun. Lajeng rubah lan angsanipun dipun pisah lajeng dados konstelasi ingkang kepisah lan ing satunggaling wekdal saged nggabung dados setunggal malih. Angsa punika ing wekdal sak punika dipunwujudaken dados lintang [8981] Anser, alpha Vulpecula.

Lintang- lintang[sunting | sunting sumber]

Boten wonten lintang ingkang langkung padhang saking 4 magnitudo ing konstélasi punika. Lintang ingkang paling padhang wonten ing Vulpecula inggih punika α Vulpeculae, kanthi magnitude 4.44m raksasa abrit wonten ing tebihipun 297 taun cahya.

Karakteristik[sunting | sunting sumber]

Konstelasi Vulpecula gadhah wilayah ingkang ambanipun kirang langkung 268 persegi derajat lan ngewrat tigang lintang kanthi ngewrat planet ingkang sampun dipunmangertosi. Vulpecula saged dipun tingali ing latitude ing antawisipun +90° lan -55° lan paling saé dipuntingali nalika pukul 9 dalu sadangunipun sasi September. Vulpecula ketingal wonten ing tengahing Summer Triangle, ingkang dipunbentuk saking lintang [3067] Deneb (alpha Cygni), [5350] Vega (alpha Lyrae) lan [435] Altair (alpha Aquilae). Vulpecula boten gadhah kathah lintang ingkang padhang ingkang langkung saking magnitude kaping sekawan. [8981] alpha Vulpecula, ugi dipun mangertosi minangka Anser, Lucida Anseris lan Lukida, inggih punika satunggaling giant abrit kanthi magnitude ingkang cetha inggih punika 4,44. Punika inggih lintang ingkang paling padhang wonten ing konstelasi punika. Lintang punika tebihipun kirang langkung 296, 5 taun dahya saking bumi. Punika inggih satunggaling lintang optik binar.[1] Pulsar ingkang sepisanan inggih punika PSR B1919+21, dipunpanggihaken ing Vulpecula ing Cambridge ing taun 1967. Punika dipun panggihaken dening astronom radio[2] lan ingkang menang hadiah Nobel Hewish Antony lan astrofisikawan [[Jocelyn Bell Burnell.[3] Vulpecula ngewrat kalih bendha langit ingkang misuwur inggih punika Dumbbell Nebula lan Brocchi’s Cluster. Dumbbell Nebula (Messier 27) inggih punika planet nebula ingkang sepusanan dipunpanggihaken dening astronom Prancis inggih punika Charles Messier ing taun 1764. Nebula punika inggih padhang, amba lan gampil dipun panggihaken kanthi teleskop. Planet nebula punika dumunung ing jarak ingkang tebihipun kirang langkung 1.360 taun cahya saking bumi. Pusatipun lintang ing Dumbbell Nebula inggih punika kurcaci pethak ingkang langkung ageng tinimbang kurcaci pethak sanesipun ingkang sampun misuwur. Brocchi’s Cluster (Collinder 399) inggih dipunbentuk saking satunggaling klompok lintang ingkang papanipun caket kaliyan pinggiring konstelasi Sagitarius. Kluster kasebat dipun paringi nama sasampunipun dipunpanggihaken dening astronom amatir lan ingkang damel grafik. Kluster punika ugi misuwr kanthi sebatan Al Sufi's Cluster, sasampunipun dipun panggihaken dening astronom Persi inggih punika Al Sufi, ingkang manggihaken kluster punika ing abad kaping sedasa. Brocchi's Cluster ngewrat satunggaling asteris ingkang dipun sebat Coathanger ingkang dipunbentuk dening sedaya lintang padhang ing satunggaling klompok. Kluster kasebat medal kanthi saged dipuntingali kanthi mripat langsung minangka cahya patch. Lan the asterism Coathanger saged dipuntingali ngangge teropong. Vulpecula inggih kagunganipun kulawarga rasi lintang Hercules sesarengan kaliyan Hercules, Sagitta, Aquila, Lyra, Cygnus, Hydra, Sextans, Crater, Corvus, Ophiuchus, Serpens, Scutum, Centaurus, Lupus, Corona Australis, Ara, Triangulum Australe lan Crux. Konstelasi ingkang gadhah watesan kaliyan Vulpecula inggih punika Sagitta, Cygnus, Lyra, Hercules, Delphinus lan Pegasus.

Cathetan Suku[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Vulpecula page at SEDS (Students for the Exploration and Development of Space)
  2. ^ Hewish, A.; Bell, S. J.; Pilkington, J. D. H.; Scott, P. F.; Collins, R. A. (1968). "Observation of a Rapidly Pulsating Radio Source". Nature 217 (5130): 709–713. Bibcode 1968Natur.217..709H. doi:10.1038/217709a0. http://www.nature.com/nature/journal/v217/n5130/abs/217709a0.html. Retrieved 2007-07-06.
  3. ^ (en)[1] (dipunundhuh tanggal 12 Pebruari 2013)


Cithakan:Stars of Vulpecula Cithakan:Navconstel Cithakan:Sky

Sumber artikel punika saking kaca situs web: "http://jv.wikipedia.org/w/index.php?title=Vulpecula&oldid=836803"